Hlavní obsah

Rodinný venkovský dům v Bystřici u Benešova krášlí kamenný obklad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba venkovského domu v Bystřici u Benešova má současný ráz, ale využívá místní materiály, především kámen a dřevo. Obvodové stěny domu a terasy mají kamennou venkovní obezdívku, na kterou byly vybrány a použity velikostně upravené kameny z okolních polí a z pozemku stavebníka.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Vítězslava Rothbauerová

Stavba se nachází v Bystřici u Benešova.

Článek

Vesnice Jiřín, která je součástí obce Bystřice, byla v padesátých letech minulého století násilně kolektizována a vystěhována. V současné době se Jiřín stává spíš rekreační osadou.

Rodinný venkovský dům se zázemím navržený ateliérem ER a Vítězslavou Rothbauerovou stojí na okraji vesnice. Stavba se nachází v blízkosti obhospodařovaných polí, luk a lesů rodinou po předcích. „Kamenný dům“ má prostý výraz, je vhodně zakomponován do okolní krajiny. Dům tvoří centrální obytná část se dvěma nadzemními podlažími a přilehlá přízemní část s provozem a technickým zázemím. Pultové zastřešení přízemní části stavby vybíhá do stran a tvoří otevřené přístřešky.

Okenní otvory, dveře, krovy přístřešků a podbití střech je mořeno do stejného odstínu. Otvory ve stěnách jsou lemovány ostěním (postranní plochou otvoru ve stěně, do kterého jsou ukotveny okna nebo dveře), také v odstínu dřeva. Kovové kované prvky v černé barvě jsou užity v interiéru a pro vstupní bránu pozemku a oplocení.

Obezdívka rodinného domu je z ruly

Obvodovou konstrukci stavby tvoří vrstvené zdivo (nosné zdivo z dutinových cihel, tepelná izolace, odvětrávaná mezera, samostatná kamenná obezdívka kotvená k nosné stěně). Nosná stěna je vyzděna z tvárnic na maltu pro tenké spáry. Tepelná izolace z minerální vlny je lepená na neomítnuté zdivo se zatřenými spárami. Obezdívku tvoří nad úrovní terénu kamenné zdivo kotvené k nosné stěně systémovými kotvami. Pro obezdívku je použit místní kamenný materiál (rula), který je kamenicky upraven do plošších tvarů.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Prohlédněte si užší nominace na Českou cenu za architekturu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: =ER=, s.r.o., Návrhy bytových interiérů, Architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám