Hlavní obsah

Rodina Ernstbergerových měla ve své reprezentativní vile i stavební kancelář

Novinky, Text: Michael Rund, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům majitelů stavební firmy v Malovicích se stal pro velkou rodinu Ernstbergerových nedostačujícím, a tak se rodina přestěhovala do Stříbra. Tam na začátku 20. století podle návrhu bratrů Josefa a Karla postavili reprezentativní vilu.

Foto: Radovan Kodera a tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Stříbro, Palackého čp. 548

Článek

Ernstbergerovi navrhli jednopatrový dům s obytným podkrovím. Ten je pravděpodobně jedinou vilou v Plzeňském kraji, o které se psalo v tehdy prestižních novinách Wiener Bauindustrie Zeitung. To, že se o ní psalo v prestižním titulu, ale nebyla náhoda.

Karl Ernstberger byl známý už jako žák rakouského architekta Otto Wagnera a podílel se například na projektu Rakousko-uherské banky ve Vídni, Priessnitzově sanatoriu v Jeseníku aj.

V typickém podlaží vily od Ernstbergerů byla předsíň, obývací pokoj, ložnice, kuchyň, koupelna a samostatný záchod. Z obývacího pokoje a ložnice se vstupovalo na terasu.

Typické pro tvorbu Ernstbergerů byly i umělecky propracované detaily zábradlí, stejně jako mříže na brance s monogramem. V přední části velké zahrady byl vstup pro vozy a pro chodce, vzadu se nacházely hospodářské budovy.

Foto: Radovan Kodera a tým Slavné vily Plzeňského kraje

Dobová fotka dokládál že se původní vzhled vily povedlo dochovat.

Po návratu z Vídně oba synové Josefa Ernstbergera staršího, Karl a Josef, působili ve stavební kanceláři, postavili v blízkém regionu kolej ve Sv. Anně u Plané, sídliště třiceti domků v Plané, školu v Toužimi a další budovy.

Po smrti stavitele Josefa Ernstbergera mladšího se rodina dostala do finančních problémů a bydlela v nové vile Antona Ernstbergera v Nerudově ulici.

Foto: Radovan Kodera a tým Slavné vily Plzeňského kraje

Chloubou stavby je prostorný balkon.

Dům na Palackého ulici byl v roce 1939 prodán velitelství wehrmachtu ve Stříbře, tehdy už připojenému k Velkoněmecké říši. Od května do listopadu 1945 v něm byli ubytováni američtí důstojníci. V roce 1946 byla rodina Ernstbergerů vysídlena do Německa.

Foto: Radovan Kodera a tým Slavné vily Plzeňského kraje

Plánek prozrazuje začlenění stavby do zahrady.

Později byla budova využívána pro různé účely. V padesátých letech 20. století v ní byl umístěn dívčí internát pedagogické školy, následně odloučené pracoviště dětského oddělení Okresního ústavu národního zdraví.

Od roku 1968 až dodnes je ve vile mateřská škola. Budova proto prošla částečnou přestavbou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám