Hlavní obsah

Retro kousky najdou využití i v moderním interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Retro styl znamená hlavně inspiraci. Největšímu zájmu se těší zejména třicátá a šedesátá léta. Důvod je prostý. Je to díky nadčasovým tvarům a hře barev. Jak retro kousky využít v moderním interiéru?

Foto: Bonami (2x)

Sedačka Azzurre pro tři (11 690 Kč) jako z filmu Rebelové! Oblé tvary, nádech retra a zpracování, které si nic nezadá s nejmodernějším přístupem k designu. V srdci křesla se skrývá polyuretanová pěna. Sedák je odnímatelný, čištění je snadné a rychlé.

Článek

V uplynulé době nejspíš hledáme to, co nám dnes chybí. Začínat nemusíme zrovna nábytkem, stačí třeba tapeta nebo závěs s typickými dobovými vzory, jako jsou pruhy, výraznější křivky a grafické motivy, nebo některá z plastových nábytkových ikon té doby.

Foto: Bonami

Komoda Chaser (12 590 Kč) má jednu část posuvnou, a tak je na vás, jestli v ní něco vystavíte, nebo schováte před zraky ostatních. Design komody připomíná oblíbený a nestárnoucí bruselský styl.

Dnes asi nejvíce vnímáme barevná šedesátá a sedmdesátá léta. Liší se totiž od současného trendu přímých linií, pravých úhlů a neutrální barevnosti. Působí neobvykle a nabízejí změnu.

Foto: Debyt

Konferenční stolek Kropáček (7600 Kč) s masivní dýhovanou kostrou a skleněnou deskou. Návrh od Karla Koželky a Antonína Kropáčka, kteří za sedací soupravu, ke které patřil i stolek, získali v roce 1946 stříbrnou medaili na Trienále v Miláně.

Starý design žije

Už naše prababičky se inspirovaly takovými slohy, jako byla neorenesance či neoromantismus z druhé poloviny 19. století. Své obdivovatele měl a stále má biedermeier nebo rokoko.

Foto: Nanovo

Dřevěná komoda se zásuvkami ze sektorové série U-460 (16 400 Kč). Vyrobil Interiér Praha podle návrhu Jiřího Jiroutka, který ji navrhl v 50. letech. Dřevěná konstrukce, přední část zásuvek kombinace dřeva (černé části) a umakartu (bílé části).

Nejen díky našemu obdivu k retro designu se na staré styly dnes specializuje hodně znalců i obchodníků. Nabízejí jak restaurované dobové kousky, tak i repliky špičkové kvality, ale i nové kusy, které se jimi inspirují. Proto jsou stále v kurzu výjimečné solitéry v moderním interiéru, jako třeba polohovací a trubková křesla v pracovně či knihovně.

Foto: Vitra

Klasická židle tzv. pantonka (Panton Chair, návrh Verner Panton, od 6800 Kč) s charakteristickou linií a tvarem byla poprvé představena v roce 1960.

Prvorepublikový styl

Sem patří díla z období secese, kubismu, art deca. Kdo si chce v interiéru přiblížit atmosféru originálem z těchto let, musí počítat s vysokou cenou. V celém světě se kupují za stovky tisíc korun.

Foto: Debyt

Křesílka typu Bumerang (9200 Kč/kus) jsou z produkce firmy TON a jsou datována do 60. až 70. let. Kovová subtilní podnož jim dává odlehčeného vyznění, stejně jako polstrování, které je odnímatelné. Tento typ křesílek rozhodně není moc často k vidění.

Cena restaurovaného nábytku z tohoto období se pohybuje v řádech desítek tisíc korun. Ani repliky nejsou o mnoho levnější, protože výroba i udržení kvality jsou náročné.

Foto: Vitra

Ikonická židle Eames Plastic Chair DAW, Charles a Ray Eamesovi, rok 1950 (13 500 Kč) s charakteristickým podnožím. Poprvé byla představena v rámci výstavy Low Cost Furniture Design v muzeu MoMA v New Yorku.

Ale patří sem i funkcionalismus, který vyjadřoval životní styl. Tenkrát se nábytek nepovažoval za konzumní zboží, které se po několika letech vymění. Spíš za symbol dokonalé práce a kvalitních materiálů – takový nábytek se pořizoval na celý život.

Poválečný design

Méně budeme investovat do designu z poválečné doby. Třeba ceny restaurovaného nábytku z 60. a 70. let 20. století se pohybují v řádech tisíců korun. Zajímavý kus z tohoto období lze pořídit za podobnou cenou jako současný výrobek.

Foto: Jena nábytek

Regál Oslo (od 5 095 Kč) se svým originálním designem připomíná 60. léta a skvěle se hodí do každého interiéru. Jeho přehledný úložný prostor je ideální do kanceláře, své místo si ale najde i v jídelně, obývacím pokoji nebo chodbě.

Proto stylový nábytek vybíráme hlavně intuitivně, nikoli podle ceny. Jeho hodnota ještě zdaleka není pevná. Třeba dnes se na vyšší cenovou úroveň dostává bruselský styl z 50. a 60. let.

Jak retro využít?

Někteří z nás mají stylově vytříbený interiér, který koresponduje i s architekturou domu. Asi není úplně nejvhodnější pořídit si do moderního rodinného domku solitér z třicátých let nebo vytvořit interiér napříč styly.

Při výběru zajímavých solitérů bereme v úvahu přirozený cit a vkus, i když se můžeme poradit i s designérem. Milovníkům stylového bydlení znalci doporučí obklopit se pro začátek nábytkem z jednoho, maximálně dvou navazujících desetiletí.

Foto: Nanovo

Židle TON (4700 Kč), Ton byl jedním z předních výrobců nábytku u nás. Kvalita a jméno této světoznámé firmy přetrvala dodnes. Tato původní židle z 60. let v provedení leštěný buk prošla částečnou renovací a je v perfektním stavu.

Třeba pro dvacátá léta je charakteristický nábytek s konstrukcí z ohýbaných chromových trubek, pro třicátá léta pak tvarovaná překližka. A i když jde o různé materiály a výrobní technologie, tvarově vypadá tato kombinace úžasně!

V moderním a nadčasově zařízeném bytě vynikne jeden originál nebo replika. Minimalistický vzhled podpoří oblé tvary barokního sekretáře či sedačky. To potvrzuje, že se protiklady přitahují a často vytvářejí harmonické prostředí.

Foto: Dřevojas

Řada koupelnového nábytku Retro v provedení Individual (32 890 Kč) hýří barvami, disponuje jednoduchými vyfrézovanými úchytkami, i dalším zcela typickým rysem retro nábytku – nožkami.

Pravidla pro využití retro nábytku neexistují, ale jednotlivé kusy se dají zkombinovat tak, aby bylo bydlení funkční a pohodlné pro celou rodinu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám