Hlavní obsah

Proměna obývacího pokoje nemusí být vůbec tak drahá, jak se zdá

Novinky, nes

Po mnoha měsících, které jsme kvůli pandemii koronaviru byli nuceni trávit převážně doma, se spoustě lidí začal vzhled jejich domova poněkud zajídat. Není divu, že se v té době i nyní spousta z nás rozhodla pro změny. Proměna přitom nemusí být vůbec drahá. Mnohdy je dobrý nápad tou největší investicí.

Foto: Ikea

Obývací pokoj mnoho lidí zařizuje tak, aby plnil hned několik funkcí najednou. Nezřídka může být takové řešení i finančně dostupné.

Článek

„Většina z nás bydlí na malém prostoru. Obývací pokoj tak často musí plnit hned několik rolí najednou. Zóny s různými funkcemi by v místnosti měly být alespoň částečně oddělené. K tomu skvěle poslouží knihovna, která je přístupná z obou stran,” doporučuje Markéta Polcarová, vedoucí interiérová designérka společnosti Ikea Česká republika.

Do menších interiérů pak doporučuje úložné díly montované na stěny, které nezabírají místo na podlaze. Velkou výhodou montovaných systémů je možnost kombinovat různé korpusy, dvířka a úchytky přesně podle svého vkusu a stylu místnosti. U mnoha kusů nábytku lze pak dvířka nechat vyměnit i v budoucnosti a znovu tak změnit - a to velmi výrazně - styl celé místnosti.

Nová dvířka mohou být například potažená fólií. „Foliovaný nábytek najde využití napříč interiéry v jakémkoliv stylu. K mání je jak v lesku, tak matu, ale i v autentických dřevodekorech či imitacích betonu a kamene. Dvířka lze navíc opatřit patinací či různými tvary frézování,” upozorňuje Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Foto: Trachea

Fóliový povrch T.classic patina scandia dub dodá nábytku neobyčejně příjemný vzhled, který se hodí jak do seversky laděných interiérů, tak do rustikálních.

„Díky fólii obepínající dvířka ze všech čtyř stran vzniká jediný spoj na jejich zadní straně, čímž je hrana chráněna před zanášením nečistot i pronikáním vlhkosti, což výrazně usnadňuje jejich údržbu,“ dodává.

Multifunkční nábytek pro multifunkční prostor

S multifunkčním využitím obývacích pokojů počítají výrobci rozkládacích pohovek a pohovek s integrovaným úložným prostorem.

První tak může v opravdu malém bytě proměnit obývací pokoj na noc v ložnici (ve větším bytě pak nabídne místo ke spaní například pro návštěvu), úložné prostory se pak zkrátka hodí vždy a člověk tak ušetří nejenom za skříňky, ale hlavně místo.

Za nábytkem do DBK jezdili lidé zdaleka. Letos slaví 40 let

Bydlení

Recyklací potěšíte peněženku i planetu

„Máte-li starší nábytek, který už nevypadá nejlépe, ale stále je funkční, zkuste mu dát šanci na druhý život. Můžete ho například natřít novou barvou nebo pořídit nové úchytky. Podobné drobné úpravy ocení vaše peněženka, ale i naše planeta,” doporučuje Markéta Polcarová.

Mnoho lidí si dokonce domů pořizuje starší kusy nábytku z nejrůznějších bazarů a bleších trhů cíleně. Svůj úlovek často celý obrousí a natřou jej znovu, s použitím patinovací techniky, a získají tak zcela unikátní kus, který je ozdobou interiéru.

Nadčasový nábytek představuje úsporu zejména do budoucna

Jednoduchým způsobem, jak ušetřit už při výběru nového nábytku, ať již při proměně vzhledu obývacího pokoje, tak při zařizování nového, je zvolit takový nábytek, který se neokouká a který jen tak nevyjde z módy. Tedy nadčasový. Vyznačuje se čistými, jednoduchými liniemi, bez ozdobných detailů a neobvyklých tvarů.

U nadčasového kvalitního nábytku je jeho největší ozdobou kvalitní řemeslné zpracování a decentní vzhled. Vždy se proto vyplatí před efektem upřednostnit pohodlnost a praktičnost, nejlépe v neutrálních tónech i materiálech.

Trik jménem vestavěný nábytek 

Obzvláště v menších bytech existuje trik, jak s prostorem šetrně nakládat, a tím je využití vestavěného nábytku.

Foto: Mooden

Vestavěný nábytek dokáže ušetřit spoustu místa. Hodí se skvěle do menších bytů a minimalisticky řešených prostorů.

„Vestavěný nábytek je po celá desetiletí velmi žádaný nejen v domácnostech, ale například i ve stále populárnějších pojízdných malých domcích tzv. 'tiny house' a v obytných vozech. Vestavěné prvky totiž plní nejen funkční stránku a přidávají spoustu úložného prostoru, ale umožňují také způsob, jak v místnosti vytvořit útulný a uzemněný pocit. Od vestavěných knihoven, přes police až po kuchyň či šatní skříně,“ říká Pavla Skolil, která se zabývá interiéry a dovozem designových obytných vozů značky Morelo.

 Zrcadlo jako malý zázrak

Za malý zázrak bytového designu lze bez velké nadsázky označit zrcadlo. To v moderních, ale i nadčasových interiérech přinese zajímavý prvek nevšednosti a někdy i tajemna. Má ale i praktičtější účel.

Seskupení většího počtu zrcadel se stane výraznou a funkční dekorací

Tipy a trendy

„Zrcadla mohou být velmi efektním prvkem, který dobře vyplní prázdný prostor v interiéru. Nezaplní jej totiž nadbytečnými dekoracemi, ale dodají mu hloubku, pocit pokračování dál nebo odrazí žádané prvky, které se tak v místnosti opakují,“ říká Lucie Hronová ze společnosti Amirro.

Foto: Mooden

Schválně si zkuste tento interiér představit bez zrcadla. Něco by mu chybělo, že? Právě zrcadlo dokáže mnoha interiérům dodat přesně ten pravý nádech jedinečnosti.

Pokud váš obývací pokoj nepotřebuje ani tak radikální úpravu vzhledu, ale pořád mu cosi chybí, možná by to mohlo být právě zrcadlo. Nemusí být přitom zdaleka jen nástěnné. Velmi dobře působí i samostatně stojící kusy.

Vzhled místnosti změní i způsob jejího nasvícení

Podobně jako v úvodní části zmiňované materiály, má výrazný podíl na celkovém dojmu z místnosti i způsob jejího osvětlení. Právě ten může výrazným způsobem ovlivnit, nejenom jak daný prostor vnímáme, ale doslova i jak se v něm cítíme.

Mnohdy proto namísto výměny stávajícího nábytku může mnohem lépe stejnému účelu posloužit změna svítidel, eventuálně jejich přidání.

Foto: TP-Link

Smart WiFi barevná LED žárovka Tapo L530E, s příkonem 8,7 W, paticí E27, má nastavitelnou barvu světla. Je kompatibilní s Google Assistant, Amazon Alexa, má hlasové ovládání, nastavení barvy světla a nevyžaduje bridge. Cena 399 Kč.

Čím dál více domácností mívá hlavní obytnou místnost nasvícenou hned několika tzv. okruhy. Kromě hlavního zdroje světla (zpravidla centrálního lustru) lze mít nasvícené jen některé části, a často i v různých teplotách, nebo dokonce barvách.

Lampy zútulní večerní interiér

Tipy a trendy

Tyto změny se standardně přidružují k rekonstrukcím, kdy se stejně vyměňují elektrorozvody. Mnohem levnější variantou, která v základu může posloužit hodně podobně, je volba chytrých žárovek, které majitel ovládá pomocí aplikace v mobilním telefonu.

Změnu by možná potřebovala i okna...

Po dlouhém čase, který jsme všichni trávili doma, jsme mnoho prvků v bytech a domech používali mnohem častěji než obvykle. Málokdo si to ale uvědomuje, a tak některé kusy zařízení volají po revizi. Takové „volání” může mít například podobu mírného průvanu.

Na vině jsou pak obvykle netěsnící okna. To je sice mrzuté, ale není třeba se hned děsit vidiny drahé opravy, nebo snad dokonce výměny. U oken, která netěsní, drhnou nebo se sama zavírají, zkontrolujte nejprve stav jejich kování.

„Okenní kování může být po dlouhé době bez péče špatně seřízené. Než však přistoupíte k samotnému seřizování, zkuste jej nejprve promazat. Při běžné údržbě oken většina lidí právě na kování zapomíná, což může způsobit, že okno půjde časem špatně ovládat. Na pohyblivé části naneste lubrikační prostředek, například mazací olej pro šicí stroje nebo vazelínu. Ošetřete zejména čepy závěsů, táhla kování a uzavírací body. Vyhněte se ale prostředkům s obsahem kyseliny nebo pryskyřice a rozhodně nepoužívejte kuchyňský olej,“ radí Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Foto: Vekra

U netěsnících oken může být na vině prostá potřeba seřídit jeho kování. Začít je ale dobré nejprve jeho promazáním. Šroubovák přichází ke slovu až jako druhý v pořadí.

V případě potřeby také dotáhněte křížovým šroubovákem vruty či šrouby, kterými jsou připevněny jednotlivé díly kování. Pokud prosté promazání problém nevyřešilo, je na čase přistoupit k samotnému seřízení kování.

S jednoduchými okny si poradíte sami, vždy ovšem postupujte podle návodu od výrobce. Seřízení složitějších okenních sestav je pak lepší svěřit do rukou odborné, ideálně dodavatelské firmy.

Anketa

Přiměl vás lockdown k proměnám domácnosti?
Ano, už jsme úpravy dokonce provedli.
18,9 %
Ano, právě je provádíme.
6,4 %
Ano, brzy s nimi začneme.
6,1 %
My jsme upravovali před lockdownem.
7,4 %
Ne.
61,2 %
Celkem hlasovalo 4313 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám