Hlavní obsah

Prohlédněte si pětici nejlepších evropských staveb v soutěži Mies van der Rohe Award

Novinky, tnk

Soutěžní přehlídka o Cenu Evropské unie za současnou architekturu - ceny Mies van der Rohe - má už jen pět finalistů. V zahraniční konkurenci zabodovaly projekty, které zlepšují život většího počtu lidí. Z nich bude odbornou porotou vybrána vítězná stavba, která by měla významně obohacovat některé evropské město a být příkladem pro ostatní architekty a zadavatele.

Foto: Iwan Baan

Posluchárna a kongresové centrum ve španělském městě Plasencia od ateliéru Selgascano

Článek

Ocenění je udělováno vždy jednou za dva roky těm nejlepším stavbám z evropských zemí. Soutěží spolu různé stavby - veřejné, ale i soukromé. I letos bylo v soutěži několik českých projektů. Do finále se ale ani v letošním ročníku nedostaly.

Letos bylo z evropských zemí nominováno 383 staveb. Porota, v jejímž čele zasedla architektka Dorte Mandrupová z dánské Kodaně, aktuálně vybrala pět nejzdařilejších a nejzajímavějších. Z nich vzejde vítěz a bude spolu s dalšími pětatřiceti nejlepšími stavbami ze soutěže představen v katalogu a na putovní výstavě.

Foto: Erica Overmeer, David von Becker

Terasovitý dům Lobe Block v německém Berlíně od ateliérů Brandlhuber+Emde, Burlon a Muck Petzet Architekten.

Finalisty představila Nadace Miese van der Rohe ve spolupráci s Evropskou komisí. Vítěz klání bude vyhlášen letos na konci dubna. Udělena bude i Zvláštní cena pro začínající architekty.

Foto: Philippe Ruault

Proměna panelové stavby Grand Parc Bordeaux ve francouzském Borgeaux od ateliérů Lacaton & Vassal, Frédéric Druot Architecture a Christophe Hutin Architecture.

Vítěz získá prestiž a publicitu a odnese si i výrazné finanční ohodnocení. První cena vynese v přepočtu 1,5 milionu korun. Zvláštní cena pak architektovi nejlepší stavby vydělá zhruba půl milionu korun.

Foto: Filip Dujardin

Zrekonstruovaná psychiatrická klinika Caritas v belgické obci Melle od architektonického ateliéru Architecten de vylder vinck taillieu.

Odborná porota všechny stavby osobně navštíví a posoudí jejich kvality a klady. Slavnostní předání těchto významných architektonických cen se uskuteční 7. května 2019 v pavilonu Mies van der Rohe ve španělské Barceloně.

Foto: Filip Dujardin

Náměstí Skanderbeg v albánském městě Tirana od ateliérů 51N4E, Anri Sala, Plant en Houtgoed a iRI.

V minulém ročníku cenu Evropské unie za současnou architekturu získala rekonstrukce chátrající stavby na moderní kolektivní bydlení v Nizozemí od NL Architects a XVW Architectur.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Porota vyzdvihla projekt rekonstrukce, na kterém se zásadně podíleli sami obyvatelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám