Hlavní obsah

Proč moderní zahrádkáři používají aku techniku

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný benzín, žádný kabel, žádný rámus. Je tichá, ekologická, úsporná. Není divu, že zahradní technika poháněná akumulátory se těší stále větší oblibě. Proč? Komfort s obsluhou je vítanou přidanou hodnotou, důvodů je ale mnohem více.

Foto: Mountfield

Aku zahradní vozík Greenworks G40GC má dvě poháněná přední kola s diferenciální neuzavíratelnou převodovkou a zadní plastové řídicí kolo s možností zabrzdění. Korba vozíku má objem 106 l a nosnost až 100 kg. Provozní doba je až 102 minuty.

Článek

Nemusíte do nich dolévat benzín ani olej. Moderní bezuhlíkové elektromotory používané v aku zahradní technice totiž na rozdíl od spalovacích motorů nic takového nepotřebují. Navíc mají ještě spoustu dalších výhod.

Nejenže je jejich provoz velmi tichý a bez zplodin, ale také mají mnohem vyšší účinnost než spalovací motory. Nejvyšší točivý moment, a tedy sílu, poskytují už od nejnižších otáček. Díky jednoduché konstrukci vyžadují elektromotory v aku zahradní technice jen minimální údržbu.

I ženy kutilky mohou mít vybavení dle svého gusta – růžové a lehčí

Tipy a trendy

Ta hlavní výhoda aku strojů ovšem spočívá v samotném pohánění.

„Moderní Li-Ion akumulátory představují technologickou špičku. Jsou spolehlivé, mají skvělý výkon a rychle se nabíjí,“ poukazuje na hlavní přednosti Karel Hromada, produktový manažer společnosti Mountfield.

Jedna baterie i pro 15 strojů

Srdcem aku techniky je tedy vždy lithium-iontová baterie. Ovšem v žádném případě není nutné ke každému stroji pořizovat speciální baterii! Tedy pokud si pořídíte některou z aku řad, které výrobci, respektive prodejci nabízejí.

Pak vám postačí jedna (a jedna nabíjecí stanice), a tu můžete používat pro kterýkoliv stroj z dané řady.

Foto: Fieldmann

Řada Aku Fast Power 20V nabízí výkonnost i dynamiku benzinových strojů. U větších strojů je využívána plná síla dvou baterií současně. Do menších strojů (vrtačky) se využívá jen jeden akumulátor. Řada zahrnuje 13 různých strojů.

„Držet se jednoho výrobce zahradní techniky se v tomto případě určitě vyplatí. Akumulátory totiž tvoří podstatnou část ceny kupované techniky,“ říká David Irmann, odborník na zahradní techniku společnosti Bauhaus.

Na trhu jsou k dostání jak aku řady, které nabízejí pouze základní stroje (např. rotační sekačka, strunová sekačka, pila a plotové nůžky), tak řady, které jsou opravdu pestré a nápadité.

Technika, která pomůže s úklidem podzimní zahrady

Tipy a trendy

„Naše nejširší řada v sobě zahrnuje např. i nyní velmi žádaný křovinořez, zahradní vozík, tlakovou myčku nebo třeba kompresor,“ uvedl Karel Hromada. Nejširší řada tak zahrnuje 15 strojů (od firmy Greenworks). Další z výrobců, Fieldmann, má v nabídce aku řadu zahrnující 13 různých nástrojů.

Co máme ještě při výběru sledovat?

Důležité jsou i další parametry. „Obecně se můžete odrážet od napětí, kterým jsou stroje poháněny. Čím je vyšší, tím jsou stroje silnější,“ popisuje Karel Hromada.

Co to znamená v praxi? „Pro nejmenší pozemky do 150 m² stačí akumulátorové travní sekačky pracující s napětím 24 voltů. Středně velké zahrady rodinných domů si zaslouží akumulátory vyšší střední třídy s napětím 48 voltů. Na rozlehlejší pozemky je lepší zvolit nejvyšší třídu akumulátorů s napětím 60 a více voltů,” radí David Irmann.

Foto: Hornbach

K dokonalé zahradě vám pomůže sekačka z nové aku řady for_q 40 V. Vodicí násada je výškově nastavitelná, má ergonomický tvar a lze ji zaklapnout, aby ji šlo uložit na co nejmenším prostoru. V násadě je zabudován ukazatel nabití baterie. Cena 3590 Kč.

Nezapomeňte ale také na výběr vhodné baterie. Čím větší má kapacitu, tím je výkonnější a stroj vydrží déle pracovat.

Na trhu jsou k dostání baterie s kapacitou 2 Ah, 4 Ah, 6 Ah, nebo dokonce 9 Ah. Baterie lze dobíjet prostřednictvím standardní nabíjecí stanice nebo rychlonabíječky.

Foto: Makita

Aku vyžínač z řady Makita Pink se hodí pro menší plochy, zejména na precizní vyžínání kolem překážek. Cena 3990 Kč.

Něžný design pro drsnou práci
Tvrzení, že nářadí jako aku šroubováky, sekače trávy a jiné vymoženosti jsou jen pro pořádné chlapy, je už dávno překonané. S moderní dobou dokážou i ženy bez problému zastat domácí práce: vrtání, šroubování nebo úpravu zahrady. Důkazem je i počin japonského specialisty na elektrické nářadí Makita. Nová produktová řada Makita Pink, zahrnující šroubovák, vysavač a vyžínač, je totiž určena speciálně pro něžné pohlaví. Předností, kromě designu, je i 12voltový, extra lehký a výkonný akumulátor, který práci značně zpříjemní.

Anketa

Využíváte na zahradě aku techniku?
Jedině aku, nic lepšího není
13,9 %
Pár aku pomocníků máme
54,6 %
Ne, nevyužíváme
28,4 %
Nemáme zahradu
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1398 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Cestičky dodají zahradě dynamiku

Chodníčky v zahradě mají své nezastupitelné místo, dodávají jí patřičný šmrnc. Mohou být rovné či klikaté. Mohou tajuplně zmizet a zase se objevit třeba mezi...

Výběr článků

Načítám