Hlavní obsah

I ženy kutilky mohou mít vybavení dle svého gusta – růžové a lehčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli se kutilství tradičně spojuje nejčastěji s muži, minimálně poslední více než rok ve znamení pandemie odhalil, že do nejrůznějších „vyrob si sám” projektů se téměř stejně často pouštějí i ženy. Výrobci na ně proto myslí a nabízejí jim nářadí v takové podobě, aby jim sedlo a zároveň aby měly jistotu, že si je od nich nikdo jiný nebude „půjčovat”. Je totiž růžové...

Foto: Makita

Sestavení nebo drobná úprava nábytku, to jsou práce, s nimiž si spousta moderních žen hravě poradí. Výrobci jim k tomu nabízejí i stylizované nářadí.

Článek

Ačkoli se o tom příliš často nemluví, spousta žen, pokud jde o to, něco si doma opravit, vyrobit, upravit apod. je stejně šikovná jako muži. Důvody, proč se ženy pouštějí do původně mužských prací a činností, bývají různé. Zatímco jedny vede ke kutilství ryzí nadšení, u jiných je to holá nutnost.

Všem těmto šikovným ženám se v poslední době snaží vycházet vstříc výrobci nářadí a pracovní nástroje navrhují tak, aby odpovídaly jejich fyzickým možnostem i vkusu.

V Česku se tak na trhu již před několika lety objevily první sady běžného nářadí v růžové barvě, dokonce uložené v praktickém růžovém „penálu”. Nápad to byl jednoduchý, ale přitom užitečný.

Ženy tak získaly svou vlastní první sadu těch nejčastěji v domácnosti používaných nástrojů (šroubováky, kleště, kladívko, metr, tavnou pistoli atd.) a díky praktickému zabalení a růžové barvě měly možnost si je doma uložit na své místo, aniž by musely ustupovat estetickým nárokům.

Aku nářadí 

Protože první růžové pokusy přinesly své plody, pustili se výrobci do produkce i složitějších nástrojů v řadě určené pro ženy. V současné době tak je možné objevit akumulátorové nástroje v růžových barvách. Zde však již bylo třeba pozměnit i něco více než jenom barvu rukojetí.

Uvedení ryze ženské řady hobby nářadí na trh umožnil především rozmach akumulátorů. Aku nářadí umožňuje zcela volný pohyb, odpadá nepříjemné sledování přívodního kabelu, aby se při práci nepřesekl či nepřeřízl, a i samotná manipulace je pak mnohem pohodlnější. Současné akumulátory jsou i lehčí, což je pro ženskou ruku rozhodně příjemná zpráva.

Velice praktickým aku nástrojem, u nějž by měla většina kutilek začít, je aku šroubovák. Má pistolový tvar a je s ním možné nejenom šroubovat, ale i vrtat. Sestavení nábytku a zavěšení poličky na stěnu je s takovým pomocníkem doslova hračkou.

Základními parametry pro výběr aku vrtacího šroubováku je optimální kombinace síly, tedy kroutícího momentu, rychlosti neboli množství otáček, hmotnosti a doby nabíjení.

Důležitou roli ale hraje třeba i tvar a materiál rukojeti. Aku vrtačky výrobci obvykle nabízejí s vlastním akumulátorem a se sadou bitů, která může být rovněž v elegantním růžovém pouzdře. Celý nástroj je pak uložen v praktickém růžovém kufříku.

Další vybavení v růžové barvě

Růžovou řadu aku šroubováků lze doplnit i dalšími, rovněž velmi praktickými nástroji. Pro domácnost je to například ruční aku vysavač a na zahradu je pak možné vyrazit s růžovým aku vyžínačem.

Jak správně výrobci postřehli, právě tento zahradní akumulátorový nástroj používají ženy nejčastěji, protože si jím mohou samy hezky zastřihnout trávník v blízkosti okrasných rostlin, skalek a dalších míst, kam se sekačka či traktůrek buď nedostanou, anebo by tam mohly napáchat škody.

Anketa

Líbí se vám nápad dámské řady nářadí?
Ano, je to dobrá myšlenka.
22,1 %
Jestli je plně funkční, proč ne?
50,7 %
Nevím, je mi to jedno.
3,4 %
A je ta růžová vážně tak nezbytná?
19,8 %
Je to nesmysl. A navíc nepraktické.
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1537 čtenářů.

Co sledovat při výběru aku šroubováku

Kroutící moment udává sílu otáčení vrtačky a stanovuje se v newtonmetrech (Nm). Pro menší montážní a vrtací práce postačí 30 Nm.

Nastavení rychlosti otáček – modernější nástroje umožňují počet otáček regulovat, obvykle lze volit mezi dvěma stupni.

Hmotnost čím lehčí přístroj bude, tím lépe se s ním manipuluje. Nejlehčí mívají mírně přes 1 kg.

Doba nabíjení čím kratší, tím lepší. Nabíjení kolem 30 minut je ideální.

Provedení rukojeti – aku šroubovák si při výběru neostýchejte osahat. Rukojeť musí být příjemná na dotek a pohodlná na držení, zároveň má její materiál eliminovat veškeré vibrace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám