Hlavní obsah

Při rekonstrukci vyberte dlažbu, která vás jen tak neomrzí

Právo, Sylva Svobodová

Jestli vás čeká rekonstrukce, pravděpodobně dojde i na výměnu dlažby. A neudělat zásadní chybu je velmi důležité. Po nové dlažbě bude totiž chodit i další generace, tak se musí líbit a něco vydržet!

Foto: Grohe

Design mramoru na obkladech i dlažbě bezvadně vynikne s kolekcí baterií Atrio Private. Nabízí výběr barvy, povrchové úpravy i typ rukojeti: sklo, mramor.

Článek

Pokládku dlažby realizujeme jednou, někdy dvakrát za život. A protože ji nejde vyměnit jako křeslo či potah na polštář, přemýšlíme více než kdy jindy nad tím, jaké má vlastnosti, rozměr, povrchovou úpravu, odstín a design. Správně zvolenou dlažbou lze vyvolat různý dojem z prostoru, opticky ho zvětšit, prosvětlit.

Do koupelny i kuchyně

Od keramické dlažby očekáváme, že bude trvanlivá, vysoce odolná, snadno udržovatelná. S radostí ji dáváme do koupelny, kde se setká s vodou a neuškodí jí, do kuchyně (odolává potravinám, olejům, chemii) i na chodbu, kde ji nepoškrábou kamínky z bot.

Foto: Rako

Nadčasová dlažba Alba v jemném béžovém odstínu, skvěle se kombinuje k nábytku, obkladům. Rozměr 60 x 60 cm, pololesk.

Navíc má ještě další přednost: je vysoce vodivá, a tak je pod ni vhodné instalovat podlahové vytápění. To oceníme, když vyjdeme ze sprchy nebo se v zimě zujeme v předsíni z bot.

Dlažba nabízí nespočet variant a je důležité předem vědět, do jakého prostoru ji dáme. Produktů je nespočet, tak si užijme nabídku rozmanitého designu, odstínů, povrchové úpravy.

Vlastnosti rozhodují

Hezký design je plus, ale důležitější je, co dlaždice umí a předvede. Jednou z nejdůležitějších vlastností je nasákavost materiálu, s ní souvisí i mrazuvzdornost (nutná do exteriéru). Konkrétně například venkovní dlažba se musí pohybovat v rozmezí hodnot 0,1–0,3.

Dále sledujeme odolnost proti opotřebení, tedy tzv. otěruvzdornost. Ta se pohybuje od 1do 5, do domácích běžných podmínek stačí stupeň 3.

V případě koupelen, ale i chodeb, schodů nás zajímá hlavně protiskluznost. Určitě se vyhneme hladkým lesklým povrchům a preferujeme ty s protiskluznou úpravou. Najdeme je označené jako R9–R10.

Foto: Bauhaus

Velkoformátová venkovní dlažba, mrazuvzdorná, s vysokou odolností. Rozměr 60 x 60 cm, cena 829 Kč/m2.

Foto: Jika

Interiérová keramická dlažba v designu přírodního kamene, provedení mat. Díky vysoké tepelné vodivosti vhodná pro podlahové vytápění.

Foto: Rako

Retro dlažba s širokou škálou designů laděných do rozmanitých barev a dekoru. Hodí se i do exteriéru.

Nevybírejte jen podle katalogu či internetu. Dlaždici jako vzorek musíte i fyzicky vidět. Proto zavítejte do specializovaného obchodu, nechte si produkt ukázat. Zajímejte se o vlastnosti materiálu, cenu, zda lze materiál podle potřeb i dokoupit.

Jinak doporučujeme předem si ujasnit, kolik chceme do nové dlažby investovat, mít v ruce přesný cenový rozpočet a myslet i na rezervu (finanční i materiálu).

Může se vám hodit na Seznamu:

Co frčí…

Stále jsou velmi oblíbené velkoformátové dlaždice s minimální spárou. Jsou vhodné do velkého, ale i malého prostoru, který opticky zvětší. A velké koupelny zase hezky sjednotí. Často si vybíráme design s imitací kamene či dřeva, protože přírodní styl se zatím neomrzel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám