Hlavní obsah

Zahradní domky pro děti z tradičních materiálů ohromí detaily i cenou

Novinky, Jana Nesvadbová

Zahradní domky pro děti začala vytvářet s týmem řemeslníků bývalá finanční poradkyně Nadine Charletonová z britského města Chelsea. Její výtvory vzbuzují obrovské nadšení u diváků, a to zdaleka nejenom těch dětských. Není divu, stavbám nechybí žádný detail či prvek, které lze běžně vidět na domech „pro dospělé”.

Foto: Profimedia.cz

Domky jako pro trpaslíky vyrábí Britka společně s řemeslníky z původních materiálů. Děti i jejich rodiče z nich jsou nadšeni.

Článek

Do prvního domku se Nadine pustila kvůli své tehdy roční dcerce. Chtěla jí udělat radost a vytvořit hezké zázemí na zahradě. Místo prosté napodobeniny domu se rozhodla jít trochu nevšední cestou a oslovila řemeslníky z okolí s prosbou o pomoc při stavbě miniaturního domu.

Foto: Profimedia.cz

Jestliže si klient přeje střechu z tradičního materiálu, například z došků, není to pro Nadine a její tým řemeslníků žádný problém.

Výsledek se pyšnil pravými cihlami, skutečnými taškami na střeše, zmenšeným nábytkem, posuvnými okny a dalšími prvky, nad nimiž zůstával přátelům a známým rozum stát.

Právě jejich nadšené reakce byly pro Nadine povzbuzením k tomu, aby se rozhodla s kariérou finanční poradkyně skoncovat a přesedlala na dráhu budovatelky dětských zahradních domků.

Foto: Profimedia.cz

Zatímposlední vyrobený domek měli možnost obdivovat návštěvníci květinové výstavy v Chelsea. Měl vysouvací okna a byl postaven z cihel. Na výšku měřil méně než tři metry a na šířku jeden a půl.

Od té doby jich společně s řemeslníky vytvořila již několik. Jejich cena odpovídá řemeslné náročnosti každého takového díla – stojí od 5 do 20 tisíc liber, tedy 147 až 587 tisíc korun.

Domky Nadine obvykle buduje na ocelovém rámu, aby je bylo možné kamkoli přemístit, nebo se s nimi dokonce přestěhovat. Je ale možné mít domek s klasickými základy zapuštěnými pod povrch země.

Foto: Profimedia.cz

Zatímposlední vyrobený domek měli možnost obdivovat návštěvníci květinové výstavy v Chelsea. Měl vysouvací okna a byl postaven z cihel.

V minulých týdnech se mohli s jedním z jejích domků seznámit návštěvníci květinářské výstavy v Chelsea. Na pozemku tamní nemocnice ze tří částí složili jeden domek na ukázku a děti byly nadšené, stejně jako jejich dospělý doprovod.

Dům měl nejen zdi z cihel a trámů, měl opravdové tašky na střeše, ale dokonce uvnitř, na vybíleném stropě, se skvěl štuk ve tvaru rozety.

Vedle zaslepeného krbu se mohl dětský návštěvník posadit do světle modrého, sametem potaženého ušáku, náročnější z nich mohli zalistovat i v některé z knih, které spočívaly na stolečku vedle. Svítit si návštěvníci mohli malou elektrickou lampičkou.

Foto: Profimedia.cz

Domky jsou na přání zákazníků elektrifikované, mohou být plně zařízené nábytkem, ale mohou být také jen prázdné, aby si je klient vybavil dle vlastních představ.

Jestli je práce Nadine něčím opravdu zajímavá, je to především způsob, jakým přistupuje k volbě materiálů a řemeslným pracím na svých domcích. Materiály totiž volí pouze z lokálních zdrojů, eventuálně recykluje to, co by jinak skončilo na skládkách.

Zároveň se už stalo součástí její denní rutiny prohlížení všech trhů se starým nábytkem, odkud si vyzobává právě ten zmenšený.

Foto: Profimedia.cz

Skutečné rozměry si divák uvědomí, až když si k odmku stoupne, nebo dokonce sedne dospělý člověk. Na obázku je Nadine Charltonová sedící ve dveřích jednoho ze svých výtvorů.

Na domcích pak zaměstnává pouze lokální řemeslníky zabývající se tradičními až historickými řemesly. Není proto překvapením, že když se klient rozhodne mít na domku doškovou střechu, bude ji tam opravdu mít.

Když se klient rozhodne, že by chtěl, aby malý domek zrcadlil styl, ve kterém je postaven jeho vlastní velký dům, Nadine mu se svými pomocníky připraví překvapení v podobě několika návrhů, které se budou pyšnit stejnými rysy jako jeho velký dům.

Foto: Profimedia.cz

Interiér jednoho z domků zdobí tapety s motivy honů. Domek tak zevnitř nápadně připomíná hrady s jejich nástěnnými tapisériemi se stejnými výjevy.

Samozřejmostí je, že ještě před stavbou Nadine se svými klienty pečlivě vybírá i místo, kde se domek na zahradě u „velkého” domu bude nejlépe vyjímat. Kde na něj bude dobře vidět, aby byly případně dobře vidět obě stavby pospolu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stručně řečeno stejnou péči, jakou Britka věnuje výrobě domků, věnuje i finálnímu začlenění do zahrady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám