Hlavní obsah

Předsíň je křižovatkou domácnosti

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsíň je vstupním prostorem každého bytu, jeho vizitkou. Proto by měla být reprezentativní a příjemná. To znamená, že ji potřebujeme zařídit funkčně, účelně a vkusně.

Foto: Asko (2x)

Předsíňovou stěnu Malea v dezénu dub San Remo světlý tvoří šatní skříň (5999 Kč), vysoký botník (4499 Kč), botník (2299 Kč), zrcadlo (1999 Kč), věšák s policí (1499 Kč), věšák (999 Kč).

Článek

V předsíni se převlékáme, přezouváme, připravujeme se na odchod z domova, ale vítáme tu i návštěvy. Proto je zde na škodu příliš mnoho nábytku. Zbytečně by tu zabíral prostor.

V malé předsíni volíme raději světlé barvy, ať už jde o nábytek, podlahy či výmalbu. Vstupní dveře a prostor před nimi, venku i uvnitř, by měly zajistit bezpečný a pohodlný odchod z bytu. Aby předsíň plnila svou funkci, měli bychom ji sladit a propojit se zbývající částí interiéru.

Foto: Ikea

Praktické úložné prostory, prostory, které rostou spolu s rodinou a hodí se do moderních interiérů, kde se snadno přizpůsobí i danému stylu.

Jak zařídit předsíň

Předsíň zařizujeme spíš prakticky. Není-li příliš prostorná, nezaplňujeme prostor zbytečně, aby nepůsobil stísněně. Volíme nábytek, který nepřekáží v pohybu ani v komunikaci.

Na kabáty potřebujeme pořádný věšák. V praxi se více osvědčují věšáky na zeď, které nezabírají zbytečně moc místa a lépe udrží i těžší kabáty. Chybět by neměla ani židle nebo alespoň malé křesílko. Hodí se i stolek na odkládání pošty a dalších potřebných drobností. V předsíni by také nemělo chybět zrcadlo pro celou postavu.

Foto: Ikea

Policové systémy v minimalistickém designu a modrou, která je barvou klidu, spokojenosti a souladu, využijeme tam, kde vládne pořádek a čistota.

U vestavěných skříní počítáme s minimální hloubkou 550 mm, o niž se manévrovací prostor zmenší. Mezi hlavní výhody takové skříně na míru patří maximální využití prostoru, úspora místa v bytě, lepší přehled o uložených věcech.

V případě skříně na míru s posuvnými dveřmi uspoříme další cenné místo. Pokud budou dveře skříně zrcadlové, nejen že se v něm dobře uvidíme, ale opticky se zvětší celý prostor.

Foto: Nábytek Forliving

Moderní předsíňová stěna Neron vyrobená z lamina v nadčasové bíločerné kombinaci opticky rozzáří prostor. Cena 9100 Kč.

Věšák nástěnný nebo závěsný je cenově výhodné řešení. Často disponuje také poličkou nebo zrcadlem, což jsou praktické doplňky, na poličku např. můžeme odkládat čepice a rukavice.

Další možností je věšákový panel se zrcadlem a zásuvkami na drobné doplňky. Pro větší prostor je dobrou variantou již zmíněná vestavěná skříň. Všechny věci jsou uklizené a v předsíni tak panuje pořádek.

Třetí možností je samostatně stojící věšák, který je většinou výrazným designovým prvkem. Na rozdíl od nástěnného věšáku zabere víc místa, proto se hodí spíš do větších předsíní.

Foto: Nábytek Forliving

Menší předsíňová stěna Luna v krásné kombinaci švestka-bílá je ideálním řešením pro menší vstupní prostory. Cena 3046 Kč.

Foto: Trachea

Kromě klasických dekorů lze skříně v předsíni doplnit i originálním motivem za pomoci technologie Overface, která zaručuje stálost barev i odolnost vůči poškození.

Botník pořizujeme podle počtu členů rodiny. V malých a úzkých předsíních se uplatní klasické dvouřadové otevřené skříňky s malou hloubkou a vyklápěcími nebo roletovými dvířky.

Vybrat si můžeme i botníky s otočným tyčovým mechanismem, kde lze nastavit patro podle potřeby a vybavit poličkami pro větší množství bot. Ale botník je součástí skoro každé předsíňové sestavy. Pro uskladnění sezónních bot se hodí kovové regálové programy.

Foto: Jena nabytek

Pestrobarevný program Colorado oživí předsíň praktickými skříňkami, botníky nebo věšáky ve výrazných odstínech. Lesklé přední plochy doplňují kovové nožky a úchytky, které pomáhají dotvářet jedinečný dojem. Aktuální cena je od 1565 Kč.

Křesílko nebo židlička se hodí pro pohodlné obouvání. Pokud máme skříně do stropu, pořídíme si schůdky v kombinaci s židličkou.

Foto: J.A.P.

Velkoformátová dveřní křídla se v interiérech prosazují čím dál více jako TOP designová varianta, tak proč je nemít i v předsíni?

V předsíňovém zrcadle se potřebujeme vidět od hlavy k patě. Nemusí to být klasické zrcadlo, postačí zrcadlová fólie nebo zrcadlové dveře šatníku. Zrcadlo na konci chodby místnost opticky prodlouží, jestliže jej připevníme na protilehlou stěnu, prostor bude vypadat širší.

Foto: Asko

Předsíňová stěna Funny v dezénu dub stříbrný / bílá se skládá z šatní skříně (6499 Kč), vysokého botníku (4299 Kč), věšákového panelu (2999 Kč), zrcadla (1499 Kč) a botníku (2499 Kč).

Osvětlení předsíně má být čistě funkční, i když by mělo navodit přívětivý dojem. Do větší místnosti patří lustr s jednou nebo několika LED žárovkami. Je-li chodba malá nebo má nízké stropy, dáme přednost světlu na strop nebo zvolíme několik nástěnných svítidel.

Podél stěn si lze nainstalovat po celé délce LED pásky. Pásky jsou moderním prvkem, který oživí jakýkoli interiér a udělá dojem na každého návštěvníka. Ještě praktičtější jsou pohybová čidla, která světla rozsvěcují a zhasínají sama podle potřeby.

Výběr podlahové krytiny nesmíme podcenit. Hlavně proto, že podlaha musí vydržet zvýšenou zátěž. Osvědčila se keramická dlažba, která je praktická a snadno se udržuje. Zvolíme-li dlažbu s protiskluzným povrchem, bude i bezpečná. Velikost dlažby je otázkou vkusu, i když dnes jsou v kurzu velké formáty. Barva dlažby závisí na množství světla, které máme k dispozici. Máme-li v předsíni dostatek světla, můžeme si dovolit i tmavší odstíny, v opačném případě budou příjemnější světlé tóny. Vynikající vlastnosti má i linoleum či marmoleum.

Foto: Trachea

Ideálním řešením pro předsíň je, z pohledu ukládání oblečení, věšáková stěna a komoda, které nabízejí komfortní a rychlý způsob zavěšení a ukládání svršků a bot.

Vstupní dveře musejí být bezpečné, odolné vůči požárům i vypáčení zloději, opatřené závorou, kukátkem a řetízkem pro částečné otevírání.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Do předsíně nepatří:

Příliš drobné předměty, jako jsou vázičky, sošky či umělecké skvosty. Nebudeme tu skladovat ani ovoce a zeleninu, špinavé prádlo či instalovat ledničku nebo pračku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám