Hlavní obsah

Předokenní rolety zvýší úspory za energie i bezpečí domu

Novinky, nes

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč si předokenní rolety pořídit. Zvyšují tepelně izolační vlastnosti okna, chrání před ničivými vlivy počasí, před hlukem a často i před zloději.

Foto: Lomax

Předokenní rolety se vyrábějí v mnoha barvách i v provedení imitace dřeva. Díky tomu mohou dokreslit a podtrhnout vzhled celého domu.

Článek

Výrobci nabízejí několik variant provedení předokenních rolet lišících se podle toho, kdy jimi budeme okno osazovat – během stavby nového domu, během rekonstrukce domu či okenního systému anebo pro dodatečnou instalaci.

Jednotlivé varianty se liší především umístěním a způsobem zabudování boxu, v němž je roleta stočená. Může to být do okenního otvoru pod omítku, do nadokenních překladů, do připravených prostor nadokenních kapes pod omítku a v dodatečné variantě na fasádu nebo mezi okenní špalety.

Materiály

Ve většině případů dodavatelé nabízejí rolety s lamelami z hliníku plněnými polyuretanovou pěnou. Někteří výrobci dodávají i PVC lamely, jež jsou bez výplně. Lamely mají povrch upravený práškovými barvami, takže snadno dokreslí nebo podtrhnou vzhled celého domu přesně zvoleným odstínem. Výjimkou nejsou rolety s lamelami imitujícími vzhled dřeva.

Foto: Lomax

Ovládání rolet na dálku je rozhodně pohodlnější, ale pořizovací náklady jsou samozřejmě vyšší.

U některých firem můžete v nabídce objevit předokenní rolety, v jejichž boxu je uložena nejen roleta, ale i stahovatelná síť proti hmyzu.

Systém ovládání

Při plánování návrhu rolet před okna si dobře promyslíme, jakým způsobem je budeme chtít ovládat. Mechanická manipulace pomocí popruhu, šňůry nebo kliky je jistě levnější, ale tím to také končí.

Rolety ovládané elektricky poskytují vyšší komfort. Mohou se stahovat a vytahovat stisknutím vypínače nebo dálkového ovladače anebo mohou být připojeny k centrálnímu ovládání domu.

Foto: Velux

Venkovní rolety se vyrábějí i pro střešní okna.

V takovém případě je pak počítač dokáže během dovolené sám náhodně stahovat a vytahovat tak, aby simuloval přítomnost obyvatel v domě.

Zvýšení bezpečnosti

Je zřejmé, že pokud se zloději rozhodnou pro vyloženě brutální průnik do objektu, ani předokenní rolety je nezadrží. Jsou-li však zamčeny na zámek nebo vybaveny protizdvihovými pružinami, náhodného zloděje mohou odradit od úmyslu vniknout právě do našeho domu.

Foto: Lomax

První okno je opatřeno venkovní roletou, druhé okno je bez rolety. Bod Z1 ukazuje teplotu zatažené rolety, Z2 teplotu fasády, Z3 teplotu okna s vytaženou roletou a Z4 teplotu země.

 Tepelné úspory a další výhody

Obecně se uvádí, že stažené rolety mohou snížit náklady na teplo až o třicet procent. Stačí si jen navyknout s nimi správně pracovat. V zimě je stahujeme ve všech místnostech, kde právě nejsme a nepotřebujeme světlo, a stejně tak je stáhneme všude v domě před odchodem rodiny do práce a do škol. Vzduchový polštář, který se vytvoří mezi staženou roletou a oknem, funguje jako další izolační vrstva omezující úniky tepla z domu.

V parných letních dnech nám chrání stažené rolety zrak před prudkým slunečním zářením a zároveň omezí prohřívání interiéru domu. V místnostech, kde se používají rolety chytře, často nepotřebujeme ani klimatizaci.

Foto: Isotra

Zatímco v chladných měsících stažené rolety zabraňují zbytečným tepelným ztrátám, ve slunných dnech omezují přehřívání interiéru domu a zmenšují nepříznivé účinky slunečního záření na zařízení místností.

Nezanedbatelný význam mají rolety i z hlediska ochrany oken před mechanickým poškozením. Ať už jsou to kroupy, nebo v přízemí, v těsné blízkosti silnic, odletující kamínky. V době spánku odfiltrují venkovní hluk, a to až o 16 dB.

Jak probíhá realizace

Firma k nám vyšle svého obchodníka, který vše zaměří, vybere s námi odpovídající druh rolety, dohodneme se na nejvhodnějším designu a veškerém dalším vybavení. Teprve pak vypočítá cenu.

Foto: Veka

Uložení rolety v boxu. Někteří výrobci nabízejí možnost doplnění rolety i sítí proti hmyzu.

Když mu částku odsouhlasíme, vystaví závaznou objednávku a firma vyrobí rolety na míru přesně podle zaměření provedeného obchodníkem. V případě, že by bylo potřeba něco bourat nebo naopak po instalaci rolet něco zaomítnout, může obchodník na tyto práce doporučit některou z firem, s nimiž má už zkušenosti.

Ceny rolet

Při výběru firmy dodávající předokenní rolety se moc často nesetkáme s informacemi o cenách rolet. Není divu. Cenu určuje typ lamel, barva, rozměr rolet, jejich počet (obvykle si nikdo nepořizuje roletu jen pro jedno okno, ale pro celý dům), způsob ovládání atd. Navíc mnoho výrobců vyrábí rolety až na základě zaměření u zákazníka, tedy na míru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám