Hlavní obsah

Pražská Kabelovna Studios od studia B² Architecture se po rekonstrukci stala inspirativním prostředím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kabelovna Studios se nacházejí v bývalé továrně na výrobu elektrických kabelů a drátů v Praze Holešovicích. Hala, ve které studia sídlí, slouží několika uměleckým tvůrcům, kteří prostor využívají. Díky proměně pro ně vzniklo inspirativní tvůrčí prostředí.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Interiér pražské stavby Kabelovna Studios je zařízený v hodně industriálním stylu.

Článek

Kabelovna Studios z roku 1908 přeměněná studiem B² Architecture představují zajímavý příklad toho, jak může vypadat prostředí pro postprodukci a nahrávání hudby. Nahrávací prostory se obvykle řídí především akustickými požadavky a někdy tak neposkytují požadované pohodlí. V Kabelovna Studios se ale architektům podařilo vytvořit příjemný prostor pro tvorbu i odpočinek a setkávání se. Útulnou atmosféru dotváří renovovaný nábytek z původního divadelního hlediště.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Prostoru dodává charakter netypické osvětlení.

V industriální architektuře se pak spojují současné a historické prvky, které elegantně kontrastují a zároveň vytvářejí příjemnou atmosféru.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Nesmí chybět odkryté kabely, které dodávají prostoru na stylovosti.

V hale mají studia dostatek přirozeného světla pronikajícího z velkých střešních světlíků, skleněné příčky pak vytvářejí propojení se zbytkem prostoru. Cihlové zdi bývalé továrny byly pečlivě zrestaurovány a dnes dodávají prostoru industriální charakter. Surové stěny pak doplňují akustické panely.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Alex Shoots Buildings

Neomítnuté stěny jsou jedním z neodmyslitelných prvků industriálního stylu.

Prostorové uspořádání je jednoduché a intuitivní. Společná místnost je umístěná v největší části haly. Nechybí v ní recepční stůl, posezení a kuchyňská linka, zatímco nahrávací studia jsou přístupná za částečně prosklenými dveřmi.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Barbara Bencová

Nákres prozrazuje interiérové uspořádání.

Každé nahrávací studio je vybaveno vlastní bílou nahrávací místností, která je odhlučněná, ale zároveň jsou částečně zachovány původní cihlové stěny. Stropům nahrávacího studia dominují velké světelné zvukové vlny, jejichž tvar se při pohybu prostorem neustále mění. Součástí výrazných designových prvků je i nepřehlédnutelné neonové číslo, které je každému studiu přiděleno.

Stavba patří mezi díla přihlášená do soutěže Česká cena za architekturu.

Velký mlýn v Praze 8 prošel razantní proměnou. Barokní budovu nově obývá knihovna i kavárna

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám