Hlavní obsah

Jak zvolit svítidla do jednotlivých částí bytu

Právo, Gisela Růžičková

Každá část interiéru vyžaduje jiný způsob svícení. Správně zvolená svítidla pomohou zlepšit kvalitu spánku, relaxace i pohody. S jinými si dobře posvítíme na vaření, čtení a na práci.

Foto: Velux

Světlovod v chodbě je praktické řešení pro přívod denního světla do bytu.

Článek

Na trhu jsou tisíce svítidel, mezi nimiž není jednoduché se orientovat. Čím bychom se měli při výběru osvětlení řídit?

Začneme chodbou

Několikanásobnou bezpečnost máme na mysli při výběru osvětlení do chodby a na schodiště. V tomto prostoru se vyplatí myslet s předstihem na umístění vypínače tak, abychom nemuseli nikam chodit potmě.

Foto: Philips

Bodové stropní osvětlení Fremont kulatého tvaru vydává hřejivé bílé světlo.

Vhodná je instalace pohybových čidel, která světlo rozsvítí a zhasnou automaticky, což ocení rodiny s malými dětmi.

Tmavou chodbu i schodiště oživíme světlovodem, který přivede dostatek denního světla.

Foto: Eglo

Vysoké stropy dovolí instalovat zajímavé závěsné svítidlo.

U schodišť lze nasvítit jednotlivé schodnice LED páskami. Zvýšíme tak bezpečnost, zároveň vytvoříme i zajímavý světelný efekt.

K osvětlení chodeb i schodišť se hodí hlavně nástěnná světla. Zvláště na vysokých schodištích se dobře vyjímají různé závěsné lustry.

Pokračujeme kuchyní

Nejdůležitější je nasvícení pracovní desky. Nejlepší je použít podlouhlou zářivku nebo bodové světlo umístěné pod horní závěsnou skříňkou, aby neoslňovalo a zároveň zajistilo komfort při práci.

Nemáme-li horní skříňky, počítáme s přípravou na osvětlení už při stavebních pracích a na strop i zeď u pracovní plochy umístíme dostatečný počet vývodů na světla. Kombinovat můžeme světla nástěnná, závěsná i bodová.

Foto: Grena

Přisazená stropní svítidla v kombinaci s designovými stropními svítidly nad jídelním stolem.

Součástí dnešních kuchyní je také jídelní kout. Zde je nejvhodnější zvolit závěsné světlo, které dokáže navodit příjemnou atmosféru. Minimální výška pro zavěšení světla je 60 cm nad desku stolu.

Z praktických důvodů světlo níže nedáváme. Osvětlení má mít aspoň zčásti krytou žárovku, aby nedocházelo k oslnění.

Foto: Eglo

Jednoduchý lustr v přírodním provedení dostatečně nasvítí menší kulatý stůl.

V blízkosti kuchyně bývá spíž nebo komora. Tady využijeme světla nástěnná, která zajistí snadnou orientaci v prostoru bez vrhaného stínu do polic.

Řešíme koupelnu

Sem vždy volíme svítidla s vyšším ochranným stupněm IP, tedy s větším krytím zabraňujícím vniknutí cizích těles či kapalin.

Foto: Rako

V koupelně se osvědčují při ranní hygieně zabudovaná světla v zrcadle.

Centrální světlo v koupelně má být dostatečně silné na to, abychom viděli nečistoty na podlaze. To platí i u toalety.

Z praktického hlediska je však nejvýznamnější světlo u zrcadla. Není-li součástí zrcadla, umístíme ho nad zrcadlo či po jeho obvodu tak, abychom nevrhali vlastní stín. Podtón osvětlení volíme studený, protože je pro úpravu zevnějšku nejvhodnější.

Foto: Rako

V koupelně se vyjímá designový lustr v přírodním provedení doplňující umyvadlo a stolek na ručníky.

Co a jak v obýváku

Pro celkové osvětlení volíme rovnoměrné, měkké a neutrální světlo. To nám umožní např. stropní přisazená nebo zápustná svítidla s difuzérem pro nepřímé rozptýlené světlo.

Vhodným doplněním jsou reflektorová svítidla, která osvětlí jen část prostoru. Výsledkem je intimní osvětlení.

Foto: Hornbach

Stolní lampa Chester v měděném vzhledu osvěží moderní i stylový interiér.

Foto: Claro

Světlo lampy Vesuvio z recyklovaného papíru okouzlí svou krásou a nápaditostí.

Typy svítidel
Stropní zápustná svítidla mohou sloužit k celkovému osvětlení prostoru nebo k nasvícení vybraných prvků v interiéru. Jejich tělo se zapouští do konstrukce stropu a je tak dokonale skryté, vytvářejí tedy efekt světelného kuželu vycházejícího přímo ze stropu. Můžeme zvolit i moderní bezrámečková provedení svítidel zabudovaná přímo do stropního podhledu.
Stropní přisazená a závěsná svítidla často slouží jako hlavní zdroj světla s dalšími stropními svítidly v prostoru. Společně tak poskytují interiéru dostatečné osvětlení a mají zároveň dekorativní funkci. Bývají umístěna v centru dění, nad jídelním stolem, obývacím prostorem nebo v kuchyni. Proto na sebe často poutají pozornost. Jsou však i stropní svítidla v minimalistickém designu, která takřka splynou se stropem, nebudí pozornost a perfektně se tak začlení do konceptu interiéru.
Reflektory jsou soustavou osvětlení, která se umísťuje ke stropu na lištový systém. Zajišťují celkové osvětlení prostoru a mohou efektně nasvítit zajímavé prvky. Jsou velmi variabilní, lze jimi posouvat a natáčet směrem do prostoru, který je třeba prosvětlit, nebo na objekt, jenž chceme zdůraznit.
Stojací lampy by neměly chybět v žádném interiéru. Vykouzlí nenapodobitelnou atmosféru a snadno prosvětlí i tmavší části místností, které rádi vyhledáváme pro chvíle relaxace.
Stolní lampy jsou důležité při osvětlení pracovny nebo studentského pokoje. Proč si svůj pracovní stůl neozvláštnit lampou unikátní a neokoukanou?
Světlovody přivedou do místnosti přirozené denní světlo a naše vnitřní prostory ožijí. Zažijeme měnící se světlo jednotlivých ročních období a denních dob. Světlovod můžeme přidat kamkoli, kde je mezi stropem a střechou maximálně 6 m. Uplatní se ve vstupní hale, na chodbě, v kuchyni, koupelně a dalších místnostech.

Pro nepřímé osvětlení se hodí nástěnná svítidla, jejichž světlo odrážené od stěn se rozptýlí do prostoru. Výhodou je jejich variabilita a čistý design, který ničím neruší a stává se součástí daného prostoru.

Foto: Claro

Lampy vyrobené z hedvábí propouštějí měkké, tlumené a hřejivé světlo.

Nástěnná svítidla s užším úhlem vyzařování ve směru nahoru i dolů vytvářejí dramatické osvětlení, které dodá prostoru atmosféru. Praktickým doplňkem obývacího pokoje jsou stojací lampy, které poskytnou dostatek měkkého, rozptýleného světla.

Foto: Ikea

Obývák vybavíme centrálním osvětlením a doplníme nástěnnými svítidly a stojací lampou.

Světlo pro ložnici

Tady se uplatní velkoplošná svítidla s nízkým jasem. Celkové osvětlení zajistí nástěnné svítidlo pro nepřímé osvětlení, instalované na zdi nad postelí. Je příjemné a zaručí, že ležící osoba není nikdy přímo oslněna světelným zdrojem.

Foto: Ikea

Osvětlení ložnice vyřešíme lustrem nebo svítidlem na stěnu a doplníme lampami na čtení.

Ke čtení je dobré zvolit takové osvětlení, které zaručí pohodu při čtení s ohledem na partnera.

Orientační svítidla jsou ideální pro bezpečný pohyb v nočních hodinách. Díky nízké spotřebě energie jsou vhodná LED, protože mohou svítit celou noc.

Foto: Philips

Stylová svítidla se žárovkami Hue poskytují nádherné bílé světlo, které změní náš domov.

Svítíme v dětském pokoji

Tady se uplatní svítidla přisazená nebo zápustná, která rovnoměrně osvětlí celý prostor. Volíme rovnoměrné osvětlení, svítidla se širokým úhlem vyzařování a nízkým jasem.

Svítidla mají být vybavena difuzérem pro rozptýlené světlo, které neoslňuje. V pracovním místě dítěte doplníme celkové osvětlení stolní lampičkou pro krátkodobé používání. Ideální jsou rovněž orientační svítidla pro bezpečný pohyb dítěte.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Parametry výběru

Světelný tok — uvádí se v lumenech (lm), vyjadřuje množství světelného záření, které vydá daný zdroj za 1 s v závislosti na tom, jak jej vnímá náš zrak.

Světelný výkon — udává poměr mezi spotřebou elektřiny a světelnou energií, kterou zdroj vydává. Nejvýkonnější jsou LED zdroje (vyznačují se až stonásobně vyšším světelným tokem na jednotku příkonu). Při nákupu zdroje proto nesledujeme jen příkon ve wattech, skutečnou úspornost svítidla udává právě světelný výkon uváděný v lm/watt.

Barva světla (teplota chromatičnosti) — udává se ve stupních Kelvina (°K). Světlo, které je zdánlivě bílé, je ve skutečnosti různě barevné. Oku je nejpříjemnější světlo svíčky (cca 1900 °K), světlo žárovky (2700 °K) a denní světlo (5—6000 °K).

Podání barev — index (Ra) udává, jak věrně se v daném světle zobrazují barvy. Sledujte ho u pracovního osvětlení, v koupelně, v šatně atd. Nejvyšší hodnotu 100 má denní světlo, z umělých zdrojů se mu nejvíce blíží žárovka.

U kvalitních výrobků jsou uvedeny na obalu.

Reklama

Výběr článků

Načítám