Hlavní obsah

Jak si doma vytvořit pohodlnou pracovní kancelář

Domácí kanceláře se za poslední rok a půl staly důležitou součástí interiéru. Mnozí začali u kuchyňského stolu a sezením na jídelní židli, takže bolení zad se brzy dostavilo. S prodlužujícím se lockdownem bylo jasné, že to chce profi vybavení. Zejména při práci potřebujeme ergonomii. Nechte se inspirovat!

Foto: Isotra

Vhodné zastínění pro školáka jsou látkové rolety.

Článek

Praktické a veselé rolety

Vhodné zastínění pro školáka jsou látkové rolety. Jejich výhodou je snadná údržba, protože se na nich usazuje méně prachu než v klasických závěsech nebo horizontálních žaluziích. A pro alergické děti jsou dokonce k dispozici speciální látky s obsahem skelného vlákna.

Nejmenším školákům udělají radost dětské motivy nebo barevné puntíky, pro teenagery se hodí plisse. Skládané látkové žaluzie poskytují příjemně rozptýlené světlo, které umožní pohodlné psaní úkolů a zároveň poskytne soukromí.

Udržitelně a hravě

České kreativní papírnictví Papelote přichází s upcyklovanou edicí školních sešitů, které vznikly díky zbytkovým archům papíru z výroby diářů. Můžete si vybrat z různých velikostí, barev desek i vnitřních vzorů.

Sešity ocení nejen studenti, ale všichni, kdo důvěřují papíru a rádi si v něm uchovávají své myšlenky, plány nebo nápady. Sešity jsou ve velikosti A5, A4, a pokud jste propadli novému trendu sketchnotingu (tedy zapisování pomocí obrázků), větší velikost vám dovoluje opravdu se rozmáchnout.

Foto: Papelote

Letošní návrat do lavic je ve znamení recyklace učiva z předešlého roku.

Střídání poloh při práci

Při práci na home office nám chybí pohyb. Kompenzace sezení je ale velmi důležitá, proto zkuste alespoň střídat polohy a vyzkoušet i alternativní způsob sezení.

Báječné třeba je, když stůl umožňuje regulovat svoji výšku tak, abyste si občas mohli dopřát práci vestoje. Když totiž kombinujete různé sezení, nebo dokonce stojíte, snižujete riziko různých neduhů, které může dlouhý pobyt na židli způsobit.

Pět tipů pro ideální pracovní kout

Tipy a trendy

Stůl Tone „vyroste“ podle toho, jak potřebujete. Obecně ale platí, že výška stolu má být 72 cm a šířka minimálně 120 cm: záleží, čím vším se potřebujete při práci obklopit.

Foto: Konsepti

Při práci na home office nám chybí pohyb.

Aby oči nebolely

Pro zdravé pracovní prostředí je nezbytné kvalitní umělé osvětlení. Kromě centrálního svítidla nesmí chybět ani pracovní lampa, nejlépe polohovatelná. Důležitá je u ní i barva světla (teplota chromatičnosti), konkrétně pro práci je vhodné spíše bílé světlo s podílem modré složky, která podporuje soustředění.

Skvělé je, když zdroj umožňuje barvu přepínat.

Foto: Konsepti

Stolní lampa Kelvin Edge Base má navíc i funkci stmívání. Cena 10 706 Kč.

Na kreativní tvorbu vhodný vinyl i laminát

Laminátová podlaha je tvrdá, odolná, chladnější na dotek. Je ale vhodná i do pracovního prostředí, které obývají děti a hrozí u nich rozlití vody. Nebo do výtvarného ateliéru, kde podlaha musí rovněž odolávat. Vybírejte ale speciální typ, uzpůsobený do vlhkých prostor.

Foto: KPP

Laminátová podlaha je tvrdá, odolná, chladnější na dotek.

Konkrétně volte technologii Aqua-Stop, kterou jsou některé laminátové podlahy ošetřeny a díky tomu se z nich staly voděodolné krytiny. Hlavně jejich spoje jsou chráněny před průnikem vody a vlhkosti, a to stoprocentně a dlouhodobě.

Optimální je ale určitě použití vinylu v rolích, které jsou 3 nebo 4 m široké a při pokládce nevznikají takřka žádné spoje.

Anketa

Je pro vás příjemnější pracovat z domova, nebo na pracovišti?
Z domova.
49,5 %
Jak kdy.
21,3 %
Na pracovišti.
14,4 %
Nemám práci, kterou by bylo možné dělat z domova.
14,8 %
Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám