Hlavní obsah

Podle čeho volit vanu, aby vyhovovala všem členům rodiny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes není vana v koupelně žádný luxus, naopak. Výběr materiálů, tvarů, doplňků je pestrý a široké jsou i možnosti instalace. Ať už plánujeme novou koupelnu, nebo jen výměnu vany, využijeme službu koupelnového studia. Nabídne nejen vizualizaci, ale i reálný model.

Foto: Ravak (2x)

Akrylátová obdélníková vana Formy 01 (170 x 75 cm, 11 490 Kč) je určena k přizpůsobení představám klienta. Může mít korpus z umělého kamene či dřeva, obložení keramikou anebo zvlášť nabízené bílé čelní a boční panely.

Článek

Při výběru vany máme vědět, jestli bude sloužit pro běžné koupání a jaký komfort chceme.

Aby se ve vaně cítili příjemně a pohodlně všichni, zvolíme její velikost podle největšího člena rodiny.

Pokud se ve vaně budou koupat děti, dáme přednost modelu s protiskluzným povrchem a materiálem nebo řešení, které udrží dlouho teplou vodu.

Pro starší osoby rozhodně vybereme vanu s protiskluznou úpravou, madlem, s kolmější stěnou a bezpečným přístupem i výstupem, což obnáší další madla. V těchto případech se hodí vana akrylátová.

Budeme-li ve vaně koupat i psa, pak si pořídíme kvůli poškrábání vanu smaltovanou, s delší životností.

Foto: Ravak

Akrylátová asymetrická vana 10° (160 x 95 cm, 10 990 Kč) se řídí principem jednoduchého pootočení, které jí dodává novou estetickou, ale i praktickou hodnotu. Získala tím i odkládací plochu využitelnou i jako sedátko.

Milovníci bylinných koupelí a kosmetických přísad dají přednost vaně odolné proti zbarvení. A stejné to bude, očekáváme-li od vany především odpočinek a relaxaci. Pak se bude hodit větší vana a materiál, jenž udrží teplotu vody. Dopřát si můžeme i designovou vanu, armaturu, hydromasáž, chromoterapii či perličku.

Materiály

Litinové vany mají výjimečně dobré tepelně izolační vlastnosti – voda po napuštění zůstává dlouho teplá, vany mají velkou pevnost, tvarovou stálost a dlouhou životnost. Nevýhodou je poměrně velká hmotnost, která může komplikovat převoz a instalaci vany.

Ocelové smaltované vany se nabízejí i v luxusním provedení. U tohoto materiálu je velmi důležitá tloušťka oceli. Obvykle jsou vany vyráběny s tloušťkou 2 mm. Luxusní vany až ze 3,5 mm silné oceli jsou velmi tvrdé a nelze je poškrábat.

Děti si ve vaně mohou hrát, psi se tu mohou bez rozpaků koupat. Materiál odolá i všem kosmetickým a lékařským koupelovým přísadám a parfémům či barvám na vlasy. Ani při požáru nevznikají žádné jedovaté plyny na rozdíl od jiných materiálů.

Foto: Jika

Asymetrická vana Mio nabízí požitek komfortní koupele díky objemu i nejkvalitnějšímu akrylátu.Vyrábí se ve třech velikostech, v levém i pravém provedení, největší varianta má rozměry 170 x 105 cm, jež je za 9665 Kč.

Akrylátové vany jsou dnes nejpoužívanější. Nabízejí širokou škálu tvarů a originálních designů. Mají výborné tepelně izolační vlastnosti a umožňují snadnou instalaci madel a podhlavníků, baterií a dalšího příslušenství, pro které je nutné do vany navrtat otvory. K dostání jsou samostatné vany asymetrické, rohové nebo obdélníkové.

Pro výslednou pevnost a tuhost jsou vany vyztuženy sklolaminátem nebo polyuretanovou pěnou, které jsou díky své tuhosti a tepelně i zvukově izolačním vlastnostem vhodné hlavně pro montáž hydromasážních systémů.

Vany z quarylu (unikátní konstrukční materiál) mají díky technologii lití do formy nekonečné možnosti designových řešení, dokonale přesné úhly a hrany, stejně jako hladké tvary, zaoblení a přechody.

Materiál je homogenní, neporézní, s plně probarvenou vnitřní strukturou a vysokým leskem. Má vysokou odolnost proti mechanickému namáhání, je otěruvzdorný, odolný proti všem běžně používaným chemickým látkám.

Povrch je protiskluzný, je snadno omyvatelný a dobře se udržuje, na dotyk působí teple, má vysokou akustickou pohltivost a dobré termoizolační vlastnosti.

Foto: Perfecto Design

Vana Villeroy & Boch Squaro Edge 12 Duo (od 27 878 Kč – rozměr 1800 x 800 x 450 mm), materiál quaryl vykazuje protiskluzové vlastnosti, je snadno omyvatelný a snadno se čistí, působí na dotyk teple, má dobré termoizolační vlastnosti.

Vany z litého mramoru nabízejí stálé probarvení, jsou odolné proti oděru a teplotě a mají neomezené možnosti anatomického tvarování, od van rohových až po oválné či kruhové.

Vany ze speciálních dřev se hodí do designových koupelen.

Koupelnové doplňky

V dnešní době mnoha výrobců, návrhářů designu už není problém si vybrat i koupelnové doplňky. Vysoká kvalita a elegantní design koupelnových doplňků podle značky ve velkém výběru jsou samozřejmostí. Na výběr máme:

Integrované sedátko využijeme pro hygienu ve vaně, ale i pro odkládání věcí.

Odtok uprostřed je praktický detail, který zpříjemní koupání ve dvou. Odtok nikde netlačí v sedací části, je šikovně umístěný mezi koupajícími se osobami.

Foto: Jika

Vana Cubito je vyrobena ze 100% akrylátového polymeru špičkové kvality, který se snadno udržuje a je příjemný na dotyk. K dispozici je v pěti velikostech, od nejmenší (160 x 70 cm) až po luxusní (180 x 80 cm) v cenovém rozpětí od 5074 Kč do 6214 Kč.

Ergonomické prolisy nabízejí příjemnou oporu rukou pro čtení i bezpečné vstávání.

Napouštění podél bederní páteře uvolní proudem teplé vody ztuhlé svaly.

Hydromasážní systém znamená promyšlený celek se zárukou dokonalé funkčnosti.

Foto: Koupelny Waterloo

Vana s látkovým pláštěm od firmy Bette, novinka představující kombinaci smaltované titanové oceli s tkaninou nenáročnou na údržbu, odolnou vodě i plísním. Jako koupelnové doplňky povyšuje chladnou, technickou eleganci sanity na hřejivé domácí pohodlí.

Vanová zástěna ochrání koupelnu před zacákáním při sprchování ve vaně.

Podhlavníky a madla používáme, aby se nám pohodlně leželo i bezpečně vstávalo.

Vany podle typu

Koupací vany neboli klasické umožňují koupání vleže. Mělké vany jsou vhodné pro sprchové kouty. Sedací vany se stupňovitým dnem usnadňují vstup a výstup z vany starším osobám nebo tělesně postiženým.

Foto: Keramika Soukup

Vana BathGallery Ravak v rozměrech 190 x 90 cm nabízí množství podob finálního ztvárnění, jako je např. obložení dřevěným korpusem, umělým kamenem nebo obkladem. Cena v bílém provedení 44 900 Kč.

Hydromasážní vany nabízejí relaxaci a odpočinek prostřednictvím vodní a vzduchové masáže.

Pro zvýšený požitek z relaxace se doporučuje použití tzv. chromoterapie (léčba barvami) a aromaterapie (zvýšení relaxačního účinku vonnými esencemi).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám