Hlavní obsah

Z prázdné a nevyužité činžovní půdy vznikl atypický, ale útulný domov

Manželé Jana a Radim se syny Přemkem a Radimem vybudovali svůj nový byt v centru Českých Budějovic v prvorepublikovém činžovním domě, který tato rodina vlastní už mnoho let. Půda byla po celou dobu prázdná a nevyužitá a přímo vybízela k rekonstrukci.

Foto: www.modernibyt.cz

Zrekonstruované původní trámy zdobí multifunkční obývací prostor o rozloze téměř 60 m2.

Článek

Půdní prostory jsou velmi atypické, bylo vaším přáním mít půdní byt, nebo šlo o souhru okolností?

Dům je umístěn v centru města, volné pozemky pro stavbu nového domu jsou daleko, a tak rozhodnutí rekonstruovat půdní prostory bylo jednoznačné. Dáváme přednost životu v centru a bydlení na půdě nás lákalo svou výjimečnou atmosférou.

Foto: www.modernibyt.cz

Krb symbolicky odděluje kuchyň a obývací pokoj.

Jaké jsou podle vás klady a zápory bydlení v půdním bytě?

Byt je vybaven moderním topením a klimatizací, proto se nás typické nevýhody půdních bytů, např. horko, nedotýkají. Byt je umístěn ve druhém patře domu, takže není ani vysoko. Jeho jedinečnost spočívá ve výhledu z oken, díváte se neustále do nebe a jste oproštěni od ruchu velkoměsta.

Foto: www.modernibyt.cz

Střešní okna Velux propouštějí do bytu dostatek přirozeného světla.

Oslovili jste při realizaci architekta? Pokud ano, do jaké míry jste do jeho návrhů zasahovali?

Na začátku jsme s některými architekty jednali, ale absolutně jsme se neshodli v představách a nápadech, proto ke spolupráci nedošlo. Návrh jsme tedy vypracovali sami, jen o některých technických záležitostech jsme se poradili s panem Martinem Latislavem, který nám závěrečný projekt nakreslil a připravil veškerou dokumentaci pro získání stavebního povolení.

Foto: www.modernibyt.cz

Dostatek soukromí pro syny majitelů byl jedním z důvodů, proč půdní prostor zrekonstruovali. Nyní můžou dopřát každému z dětí vlastní pokoj.

Jaké byly vaše požadavky? Co bylo to hlavní, co nesmělo vašemu novému bydlení chybět?

Dispozice bytu nám byla od samého začátku jasná (až na několik detailů). Byla určena polohou střechy a umístění obývacího pokoje a kuchyně jako dominantních místností bylo tedy víceméně jednoznačné.

Poloha koupelny a toalety byla dána možností vybudovat odpady pouze na určitých místech. Zbývající místnosti, tedy dva dětské pokoje a ložnice, už byly logicky včleněny do zbylého prostoru. Bohužel jsme museli opustit myšlenku samostatné šatny, na tu nezbylo místo. Nad polovinou bytu, kde jsou umístěny pokoje synů a ložnice, vznikl navíc prostor o rozloze 50 m2, který jsme dokonale využili jako úložný.

Foto: www.modernibyt.cz

V bytě o rozloze 112 m2 je jen jedna koupelna, proto je v ní umístěna vana i sprchový kout.

V obývacím pokoji jsme původně uvažovali o velkém ateliérovém prosklení, které by spojovalo obývací prostor s venkovní terasou, ale kvůli problémům s izolacemi jsme tuto myšlenku zavrhli. Dalším důvodem byl fakt, že využíváme možnosti posezení na terase na zahradě přímo u domu. V obývacím pokoji jsme se rozhodli pro dvě trojice oken nad sebou a v kuchyni pro trojici oken vedle sebe.

Technici po statických propočtech určili jejich rozměry. V ostatních pokojích jsme nechali zabudovat vždy po dvojici oken.

Jak jste vyřešili propojení kuchyně a obývacího prostoru?

Kuchyň i obývací místnost jsou řešeny v moderním jednoduchém stylu s využitím mnoha technických vymožeností, jak ve výbavě celé kuchyně, tak např. ve zvoleném systému programovatelného ovládání osvětlení. Kuchyň poskytuje mnoho úložných prostor, a proto nebylo nutné vybavovat obývací pokoj úložným nábytkem. Díky tomu působí tato nejfrekventovanější část bytu velmi vzdušně. Kuchyň a obývací pokoj jsou pouze lehce opticky odděleny částečně vysunutým krbem.

Foto: www.modernibyt.cz

Kromě jídelního stolu je součástí kuchyně také barový pultík.

Někdy se stane, že na některé nedostatky člověk přijde, až když v bytě žije nějaký čas. Je něco, co byste dnes udělali jinak?

Byt obýváme zatím dva roky a na nic, co bychom chtěli změnit, jsme nepřišli.

Reklama

Související témata:

Související články

Skryté půvaby podkrovního bytu

Život v nejvyšších patrech má svá pozitiva i úskalí. Jak se s nimi vypořádat a jak postupovat při rekonstrukci bytu, vám přiblíží designérka Martina. Kromě...

Výběr článků

Načítám