Hlavní obsah

Pětice finálových architektonických studií má šanci získat titul Architekt roku 2020

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Architekt roku 2020 má své finalisty. Vyhrát může jedno z pěti českých architektonických studií. V nich pracují architekti, kteří se v období uplynulých pěti let svým přístupem významně zasloužili o architekturu v České republice. Mezi nominovanými se objevili projektující architekti, ale i teoretici či pedagogové a další angažovaní odborníci.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2020, BoysPlayNice

Ateliér Brainwork a řešení prostor na Náplavce

Článek

Ocenění Architekt roku má upozornit na význam a důležitost architektury pro náš život a kulturní rozvoj společnosti i na výjimečnou roli architektů, kteří úroveň výstavby mohou ovlivňovat.

„Cena Architekt roku by neměla být oceněním za celoživotní dílo ani by neměla připomínat životní jubilea. Jejím cílem je ocenit významný počin v oblasti architektury z posledních pěti let,“ připomněl statut soutěže na jednání odborné poroty architekt Adam Gebrian.

S ním o nominacích rozhodovali ještě další porotci. Zasedli mezi nimi architekti Stanislav Fiala, Petr Hájek, Marcela Steinbachová a umělkyně Kateřina Šedá.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2020

Uhelna Vysoké školy chemicko-technologické v Praze od ateliéru ov-a.

„U finalistů jsme hodnotili také jejich celkový přínos pro společnost, profesní a morální integritu i osobní nasazení. Zároveň jsme chtěli upozornit na méně známé osobnosti, které by výběr mezi finalisty motivoval v další práci a zásadním způsobem podpořil jejich činnost,“ vysvětluje členka poroty Marcela Steinbachová.

Porota dala na citlivost zasazení staveb do prostředí 

Nominovaný je například Ateliér 111 architekti a jeho členové Jiří Weinzettl, Barbora Weinzettlová i Veronika Indrová.

Projekty ateliéru jsou podle poroty citlivé a jedná se o přehledné a jednoduché stavby, které působí jako přirozená součást místa. Porota ocenila i zvolené materiály v realizacích, ať už se jedná o stavby v Dílnách Opatov, rodinné domy v Litvínovicích nebo Jinonicích, nebo o chatu u rybníka na Vysočině.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2020

Chata u rybníka je komorní stavbou od Ateliéru 111.

Mezi finalisty se probojoval i ateliér Cosa, který tvoří Markéta Mráčková a Barbora Šimonová. Ty se věnují mnoha různorodým aktivitám v oblasti architektury a urbanismu.

Porota ocenila, že se architektky podílely na publikaci mapující tematiku hromadné panelové výstavby a natočily třeba i dokumenty ukazující architektonické realizace 80. let minulého století. Podle poroty autorky usilují o větší porozumění pro stavby z tohoto období, což stojí za pozornost.

Foto: Archiv soutěže Architekt 2020

Architektonické řešení výstavy s názvem Ve věci umění od ateliéru Cosa.

Pozornost si získala i tvorba profesora Zdeňka Fránka (Fránek Architects), který podle poroty čerpá inspiraci jak z architektonických, tak uměleckých, ale i přírodních zdrojů.

Podle odborníků patří k nejvýznamnějším představitelům organického proudu české architektury. Jeho stavby se vyznačují sochařskými kvalitami a odrážejí i jeho zájem o ekologii.

Kobky u Vltavy jsou originálním využitím prostoru

Mezi finalisty je i Petr Janda ze Studia Brainwork. Jeho návrhy mají podle odborníků silný výtvarný náboj a jsou zároveň po technické stránce do detailu promyšlené.

V posledních letech se intenzivně věnuje projektům v souvislosti s řekou Vltavou. Mezi nejznámější realizace z této doby, na kterých se svým ateliérem pracoval, patří revitalizace pražských náplavek neboli kobek na Rašínově, Hořejším a Dvořákově nábřeží s krásnými prosklenými dveřmi.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2020

Živá výrobní hala ala Liko-Vo ve Slavkově u Brna od architekta Zdeňka Fránka.

Ve finále je i ateliér ov-a a architekti Jiří Opočenský a Štěpán Valouch. Jejich návrhy jsou podle poroty charakteristické mimo jiné kvalitním zpracováním detailů.

Odborníky okouzlil zejména komplex apartmánových hotelů Svatý Vavřinec v Peci pod Sněžkou, nové sídlo firmy Lasvit v Novém Boru nebo propojovací mosty budov VŠCHT v Praze.

Slavnostní ceremoniál s předáním cen laureátům ocenění Architekt roku 2020 se uskuteční 8. září 2020 od 18 hodin v prostorách Centra architektury a městského plánování na adrese Vyšehradská 51, Praha 2.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cenu Architekt roku 2020 předá loňský laureát architekt Stanislav Fiala. Udělena bude také cena Architekt obci 2020 a čestné uznání. Vypisovatelem Ceny Architekt roku je společnost ABF.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám