Hlavní obsah

Pastelové barvy navodí v ložnicích uklidňující a romantickou atmosféru

Novinky, tnk

Pokud hledáte barevnou inspiraci pro zařízení ložnice, zkuste si prohlédnout prostory, kterým vévodí jemné pudrové a pastelové tóny. Ideálními barvami do prostor určených k relaxaci jsou pudrově růžová a nebesky modrá barva. Díky nim bude ložnice působit jako příjemné a čisté místo vybízející ke snění a klidnému spánku.

Foto: Norsu interiors

Růžová se hodí hlavně do ložnic mladých dívek a žen.

Článek

O pastelových barvách v ložnicích mohou zauvažovat i ti, kdo mají v poslední době problémy se spánkem. I výrazná a rušivá výmalba totiž může (krom jiného) způsobovat, že se před spaním nedostatečně uvolní a zklidní.

Nevhodná je hlavně červená barva, která vybízí k aktivitě a působí rušivě. Vhodné jsou naopak právě pastelové barvy a všechny jemné, světlé a tlumené odstíny typu jemná meruňková, pistáciová, fialová, růžová aj.

Foto: Sweetpea a Willow

Pastelová barva dodá ložnici romantického ducha.

Nejlepší barvou do ložnice je z tohoto hlediska modrá. V zimních měsících ale mějte na paměti, že bude vyvolávat dojem chladu. V horkých letních měsících ji ale naopak oceníte.

Hitem jsou kombinace pastelových barev s metalickými dekoracemi 

Velkým hitem je kombinování pastelových barev se zlatou, měděnou nebo bronzovou. Metalické detaily dodají prostoru punc luxusu, bude působit elegantním dojmem. Trendy jsou také kousky z mramoru, ideálně z bílého carrarského. I ty dodají interiéru na stylovosti.

Foto: Chaplins Furniture

Výmalba pastelovými barvami prostor zjemní a zútulní.

Mějte na paměti, že pastelové barvy se často používají v dětských pokojích. Aby vaše ložnice nepůsobila infantilně, s těmito tóny to rozhodně nepřehánějte. Nevhodné jsou kombinace se sytými a výraznými barvami. Interiér by pak mohl působit kýčovitě a nevkusně.

Protože jde o barvy, které v sobě mají hodně bílé, kombinujte je naopak právě s bílou, smetanovou, světle hnědou nebo šedou barvou. Prostor tak bude působit uměřeně a vyhnete se dojmu, že jste místo do ložnice vešli do přeslazeného prostoru cukrárny.

Foto: Brabbu Design Forces

Pudrově růžovou barvu kombinujte s béžovou a doplňky v lesku, dosáhnete tak luxusního dojmu.

Designéři pastelové tóny s oblibou kombinují s přírodními materiály. V ložnicích tak vsaďte na dřevěnou podlahu, ideálně volte parkety nebo oblíbená selská prkna. Nebojte se nábytku z masivu v trochu rustikálním stylu, užijete i proutěné a bambusové úložné kousky.

Foto: The French Bedroom

Pastelové barvy můžete směle kombinovat s dřevěným obkladem nebo s tapetami s motivem přírody.

Ložnici zařízené v pastelových tónech budou také slušet rostliny. Pohled do zeleně uklidňuje a místnost, které jinak dominují něžné pastelové tóny, dostane výrazný barevný akcent. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám