Hlavní obsah

Pasivní dřevostavba s levným provozem poskytuje dokonalý komfort

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevostavba v pasivním provedení poskytuje majitelům dokonalý komfort bydlení, takže důvod, proč stavět, se naplnil beze zbytku. Dům je logický, vybavený špičkovou technologií, kterou lze řídit přes počítač. Skvělé a vítané jsou samozřejmě i nízké náklady na provoz.

Foto: ARCHIV FIRMY ORIGIS

Dřevostavba v pasivním režimu nezatěžuje majitele provozními náklady. Jednoduchý dům s tradiční sedlovou střechou je správně orientován největší plochou na jihozápad, kde jsou vysoké solární zisky.

Článek

Klasická situace: mladá rodina se dvěma malými dětmi bydlí v malém bytě, který jí už nevyhovuje. V bytě je málo úložného prostoru, ale nároky na ně stoupají. Kam složit sezónní věci, nejrůznější sportovní vybavení, spoustu hraček?

Místo chybí, stejně jako pocit soukromí a kousek zeleně s trávníkem, kde mohou děti volně běhat. Mladá rodina chce bydlet ve vlastním a hledá možnosti, které budou přijatelné i finančně.

V jednoduchosti je krása

Najít vhodný pozemek a stavební firmu se manželům podařilo celkem rychle. Preferovali bydlení na okraji Prahy, kde bude krásná příroda, klid, ale přitom ještě snadná dostupnost k sociálnímu vybavení (poliklinika, školy, školka, obchody). Snažili se vyhnout satelitům a developerským projektům, které nabízely typové domy.

Foto: ARCHIV FIRMY ORIGIS

Přízemí domu s obytnou částí a navazující jídelnou, kuchyní. Zajímavý je podsvícený stropní podhled a část nábytkové stěny pod schodištěm, která je vyrobená od truhláře na míru.

„Také jsme si prohlíželi katalogy, abychom si udělali přehled, ale od začátku jsme chtěli individuální výstavbu, která nám bude, jak se říká, ušita na míru,“ vysvětluje paní domu. Tato cesta se vyplatila. Dům vyhovuje přesně chodu a potřebám rodiny, přizpůsobil se, tak jak to má být, on jim, a ne oni jemu.

Protože byli limitovaní finančně, měli původně zájem o tzv. rostoucí patrový dům, který se staví v několika fázích a reaguje na aktuální potřeby rodiny. Nakonec se ale společně rozhodli koncipovat dům, který bude kompletní, protože finanční navýšení proti původnímu plánu se ukázalo jako zanedbatelné.

Pasivní režim domu

Majitelé mají jednoduchý dům čistých linií se sedlovou střechou, který skvěle zapadne do mírně zvlněné krajiny a okolní zástavby. I když působí zvenku subtilně, uvnitř je dostatek místa a úložného prostoru, který byl hlavním požadavkem mladé rodiny. Nejdříve se dům projektoval v nízkoenergetickém režimu, teprve potom se ukázal jako pasivní. Je promyšlený do posledního detailu, aby vše fungovalo tak, jak má.

Foto: ARCHIV FIRMY ORIGIS

Barevná kombinace v hlavním obytném prostoru se ladila od tmavého jídelního stolu. Čistě bílá sestava je doplněna tmavými poličkami, svěžest dodává trávově zelená. Praktické je zabudování kávovaru a vinotéky do úložné sestavy.

Dům má užitnou plochu 137 m2 a je koncipován jako 5+kk. V přízemí domu je obytná zóna s kuchyní a jídelnou, koupelna s technickým zázemím a samostatná pracovna. Ta v případě návštěvy slouží jako hostinský pokoj. Prostor působí vzdušně a světle díky mnoha proskleným plochám: některé nelze otevřít, protože okna s trojsklem jsou pevně vsazené, jinými lze vstoupit přímo na budoucí terasu volně propojenou se zahradou.

Interiér na míru

Lehkost a nadčasovost je vidět i na interiérovém vybavení. Majitelé oslovili zkušeného truhláře, který vyrobil bílou kuchyňskou linku, schody, stěnu s úložnými prostory, police vsazené do nik. Barevnost se ladila od jídelního stolu, se kterým se počítalo jako s prvním kouskem.

„Na tmavě hnědý dřevěný stůl nedáme dopustit, a tak jsme volili kontrastní barvy, aby vynikl. Tedy čistě bílou, kterou v detailech doplňuje svěží trávově zelená,“ vypráví majitelka. Barevná kombinace se povedla a nás zaujalo, jak je vyřešený prostor pod schody do patra: je tu nábytková stěna s úložnými prostory, chytře zabudovaný kávovar a vinotéka. A to ve stejném stylu jako kuchyňská linka, takže celek působí dokonale kompaktně.

Foto: ARCHIV FIRMY ORIGIS

Kuchyňská sestava je rájem a kulinářským prostorem majitelky domu. Přímo od vaření si lze odskočit na venkovní bylinkovou zahrádku.

V patře domu je klidová část, kde jsou dva dětské pokoje navzájem propojené průchozí šatnou, pohodlná koupelna se sprchovým koutem, dvojumyvadlem a vanou, ložnice rodičů a jejich samostatná šatna.

V nejbližší době majitelé plánují napojit na dům garáž, dodělat dřevěnou venkovní terasu s pergolou, obnovit trávník, vysázet na zahradě okrasné rostliny a užívat zaslouženě léto.

Co dům umí

Dům je investice do budoucna, proto je moudré ho vybavit technologií, která poskytne uživatelům komfortní bydlení a přispěje ke snížení energetických nákladů. Pojem inteligentní domácnost platí i zde, neboť větrání domu, topení, bezpečnostní systém, osvětlení, stahování předokenních žaluzií (reagují na intenzitu světla i sílu větru) naši hostitelé řídí přes tablet.

Stačí na dotykovém displeji ráno u šálku vonící kávy navolit, co právě potřebují, a hned to funguje. Když jsou na dovolené, mohou dům „ovládat“ přes počítač na dálku.

Foto: ARCHIV FIRMY ORIGIS

Schody z přízemí vedou do klidové části domu. V patře se nacházejí dva dětské pokoje propojené průchozí šatnou, ložnice, koupelna a soukromá šatna rodičů.

Velkou předností domu je pasivní provoz, který se v tomto případě vyplatí. Projektanti přesně propočítali nutné investice a vstupy v poměru k výdajům a návratnosti. Dům je správně orientovaný největší prosklenou částí směrem na jihozápad, takže solární zisky jsou velké.

Vytápěn je tepelným čerpadlem vzduch-vzduch, které lze používat i na chlazení domu v době parných dnů v létě. Čerpadlo je napojeno na rekuperační jednotku (řízené větrání), která je v tomto domě rozdělená: umí totiž samostatně ohřát a větrat vzduch v různých místnostech, což je praktické.

Foto: ARCHIV FIRMY ORIGIS

Dostatek světla a dojem z velkého prostoru získáme díky velkým oknům a částečnému prosklení na schodech.

Základová deska této dřevostavby je na moderní tepelné izolaci (pěnové sklo 500 mm). Izolace (je ze 100% recyklovatelného skla) je únosná, nenasákavá, nenamrzavá, nehořlavá a odolná vůči vnějším materiálům. Pěnové sklo zamezuje průchodu chladu do konstrukce stavby a pod základovou deskou funguje i jako drenáž.

Pasivní dřevostavbu je nutné vymyslet a propočítat

Široká veřejnost má někdy o pojmu pasivní dřevostavba zkreslenou představu. Mnozí se domnívají, že do pasivního režimu lze v rámci rekonstrukce přebudovat každou stavbu, např. starší domek, třeba tím, že se přidá více izolace, vymění se zasklení. Tak to ale nefunguje.

Jestli chceme pasivní dům, je nutné ho takto koncipovat už na papíře, v rámci návrhu projektanta, architekta. Ti propočítají návratnost, navrhnou orientaci stavby směrem ke světovým stranám, vyhodnotí optimální velikost oken, tvar stavby a zvolí vhodné materiály.

Panel dřevostavby tvoří dřevovláknitá deska, nosná dřevěná konstrukce, OSB deska, konopná izolace a foukaná celulóza (slouží jako tepelná a zvuková izolace), která je i vhodná pro zateplení všech částí konstrukce (podlaha, strop, půda, stěna nebo střecha).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám