Hlavní obsah

Osvětlení interiéru

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatá nabídka svítidel dává nepřeberné možnosti jak si doma vytvořit osobité prostředí. Proto si při nákupu nejrůznějších lustrů a lampiček všímáme nejen vzhledu, ale také účelnosti nosné konstrukce, závěsu svítidla i způsobu údržby.

Článek

Jedině tak se vyhneme špatnému osvětlení, které se může podepsat na kvalitě našeho bydlení i zdraví. Přirozené je denní světlo, ale jeho účinnost v průběhu dne kolísá, takže jsme nuceni využívat také osvětlení doplňkové. A právě umělé světlo by mělo splňovat nároky technické i estetické. Mezi technické požadavky patří intenzita osvětlení, barva světla, stabilita, mechanické řešení stínidla, stojanu a držáku svítidla, fyziologické parametry, snadná výměna žárovky či zářivky, a dostupnost náhradních dílů.

V případě estetických nároků se zaměříme na funkčnost, účelovost, umístění a materiály. Proto osvětlení vybíráme s citem, vždy bereme v úvahu funkci prostoru. Místa s vyššími nároky na zrak osvětlíme dobře a naopak. Svou roli v dobře osvětleném interiéru sehrají i barvy. Světlo a stín využijeme cíleně například k oddělení pracovního a relaxačního prostoru, dáme pozor na zrcadla či lesklé plochy nábytku, které odrážejí světlo. Vyhneme se nepříjemnému oslnění prostoru svítidlem, kterému zabráníme použitím vhodného stínítka.

Centrální lustr nestačí

Obývací pokoj je ideálním prostorem pro vyjádření vlastních nálad pomocí osvětlení. Čím více činností provozujeme v obýváku, tím pružnější potřebujeme osvětlení. Dříve se o světlo v celé místnosti postaral centrální lustr a barevnost prostoru dotvářely doplňky, jejichž vrcholem byla stojací lampa.

Abychom v obýváku trávili čas příjemně, budeme potřebovat dobré celkové osvětlení i bodová světla, která nasměrujeme na čtení či jiné práce. Výběr co do rozmanitosti tvarů, barev a provedení světelných zdrojů i technického zdokonalení je bohatý.

Pomocné lampy řeší přímé i nepřímé osvětlení. Je-li stínidlo otočné, lampa se dá nasměrovat na jakýkoli předmět v místnosti, například na obraz či zajímavý kus nábytku. Zvýraznit uložené předměty v prosklených skříňkách lze rovněž malými svítidly přímo ve vitrínách. Pozor na odraz světla při umístění televize a počítače. Kvůli snížení kontrastu jasné obrazovky a tmavého pozadí se doporučuje rozsvítit za televizí tlumené světlo. A protože je obývací pokoj i reprezentativní místností, vyniknou zde i halogenové bodovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám