Hlavní obsah

Osm dobrých nápadů v jednom domě

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pro čtyřčlennou rodinu je skvělou inspirací pro všechny příznivce moderní architektury. Podařily se v něm skloubit praktické a užitečné prvky s estetickou stránkou. Stavba je vyvážená proporčně, velikostí i barevným laděním.

Foto: archiv firmy J. A. P. (9x)

Vzhled rodinného domu je podřízen střídmému stylu a funkčnosti.

Článek

Vzdušnost, lehkost, otevřenost a komfort. Tak lze jednoduše popsat dům, který dovoluje rodině sdílet společné zážitky, ale přesto v něm má každý své soukromí. Nechybí dostatek úložných prostor a možnost venkovního relaxu v letním období.

Světlo a tvar stavby

Vzhled rodinného domu je podřízen střídmému stylu a funkčnosti.

Vnější plášť je vystavěn pórobetonem s polystyrenovým systémem zateplení. Střecha je tvořena měkčeným PVC se spádovými klíny.

Okna jsou plastová, barevně laděná podle exteriéru i interiéru. Důležitou roli hraje osvětlení domu, vnější i vnitřní a velké prosklené plochy, kterými proniká denní světlo.

Vzdušnost interiéru

Transparentnost a volnost podporují celoskleněné stěny, které oddělují vstupní část od obývací zóny.

Fixní celoskleněné příčky a jedno posuvné dveřní křídlo jsou v atypické výšce od podlahy až ke stropu, důraz je dán na designovou čistotu. V horní části je mechanismus posilněn posuvným systémem, který umožňuje snadnou manipulaci s takto velkým křídlem i dětem.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Terasa s venkovní kuchyní

V letních měsících a při grilování je venkovní terasa s kuchyní nejoblíbenějším místem k pobytu.

Podlaha terasy je tvořena tzv. mrtvým dřevem, které se nijak nekroutí. Prkna nejsou k podkladu přibita, ale připevněna s pomocí spodní hliníkové konstrukce a drážek, díky nimž jsou prkna k sobě navzájem zacvaknuta.

Terasa nemá vruty a hřebíky, je stylově čistší a nehrozí poranění chodidel.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Zábradlí pustí světlo

Dalším krokem k odlehčenosti je skleněné zábradlí.

Tvoří ho k sobě spojené dvě vrstvy kaleného skla o síle 1 cm. Místo obvyklých kulatých puků bylo sklo ukotveno hranatými, které více ladí s celkovým pojetím interiéru.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Madlo zábradlí je ve stejném dekoru jako obklad schodů. Původně mělo madlo dosedat přímo na sklo, ale nakonec byla v důsledku nevhodného konstrukčního navržení schodiště a nedostatku manipulačního prostoru mezi oběma rameny schodiště zvolena varianta kotvení nerezovými krčky, také v hranatém provedení.

Místo pergoly sklo

Jedinečné je zastřešení terasy, které slouží při nepříznivém počasí k úkrytu obyvatel domu i zahradního nábytku.

Stříšku nad terasou tvoří posílená ocelová konstrukce a tzv. kalené pochozí sklo, které bez problému unese tíhu sněhu v zimních měsících. Rovněž se snadno udržuje. Na terasu navazuje zahradní domek a venkovní bazén.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Kluk, nebo holka?

Dětské pokoje jsou rozlišeny na první pohled zcela záměrně.

Dívčí pokoj je laděn do odstínů růžové a fialové, chlapecký pokoj zase do šedé a zelené. Pokoje mají i různou výzdobu a vybavení. Pro syna má připomínat fotbalový stadion – imitace fotbalové branky nad postelí a sedací pytel jako fotbalový míč.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

U dcerky je na stěně speciální nátěr – magnetická výmalba, která nabízí kreativní využití s magnetickými předměty.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Ladí barvy i nábytek

Majitelé měli trochu odlišné názory na barevné ladění.

Nakonec to bylo k dobru: vznikly barevné kontrasty, které k sobě pasují. Paní domu preferovala teplejší barvy, její protějšek technicistní šedé odstíny.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Nakonec je celý interiér prolnut příjemnou hnědo-šedou zemitou barvou a metalickým nátěrem, který je lesklý a odolný.

Zajímavostí je i podsvícená pracovní deska v kuchyni, u které je možné pracovat i večer, aniž se musí zapínat hlavní světlo.

Chytrá podlaha

I v tomto domě je moderně propojena kuchyně, jídelna a obývací pokoj.

Foto: Archiv firmy J. A. P.

Podlaha je z lesklého laminátu, který je zkalibrován do 100% roviny. Do podlahy je v létě vzduchovým čerpadlem pouštěn studený vzduch, čímž je ochlazován i vzduch v místnosti. V zimě naopak podlaha slouží jako topení.

Technické údaje

Zahájení stavby: srpen 2012

Zahájení stavby: srpen 2012 Zastavěná plocha domu: 200 m2

Zahájení stavby: srpen 2012 Zastavěná plocha domu: 200 m2 Užitná plocha: 253 m2

Zahájení stavby: srpen 2012 Zastavěná plocha domu: 200 m2 Užitná plocha: 253 m2 Konstrukční řešení: pórobeton, izolace polystyren se sílou 12 cm

Zahájení stavby: srpen 2012 Zastavěná plocha domu: 200 m2 Užitná plocha: 253 m2 Konstrukční řešení: pórobeton, izolace polystyren se sílou 12 cm Podlahy: velkoformátová dlažba, laminát

Zahájení stavby: srpen 2012 Zastavěná plocha domu: 200 m2 Užitná plocha: 253 m2 Konstrukční řešení: pórobeton, izolace polystyren se sílou 12 cm Podlahy: velkoformátová dlažba, laminát Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/vzduch, podlahové topení, otopné žebříky v koupelnách

Autor interiéru: Studio DELO — Design Lovely One, společnost J. A. P. — celoskleněné produkty

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám