Hlavní obsah

Okna a dveře ve vile učitele Richarda Chumchala mají přísný geometrický řád

Novinky, Text: Vladimír Šlapeta, editace: tnk

Od založení společné kanceláře slavného architektonického dua bratrů Šlapetových, s pobočkami vedenými Lubomírem v Praze a Čestmírem v Moravské Ostravě v polovině roku 1931, usilovali oba architekti o vytvoření standardního menšího rodinného domu, cenově dostupného i pro běžnou střední vrstvu. Stal se jím dům ve Valašském Meziříčí učitele Richarda Chumchala.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Vila s adresou: Šafaříkova 11/741, Valašské Meziříčí

Článek

K tomuto cíli směřovaly už návrhy rodinných domů, představené na výstavě v Místku, které vedly k první realizované stavbě dvojdomku Konečný-Sieglová.

Už tam se objevil půdorysný typ rodinného domu, u kterého je obytná část sestavena z jídelny a obytného pokoje s jednoramenným schodištěm na způsob anglické haly.

Obě tyto sekce byly příčně prosvětlené trojdílnými okny a navzájem propojené prosklenými stěnami s dvojkřídlovými dveřmi.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Originálním detailem se stal netypický visutý balkon.

Teprve ve valašskomeziříčském domě řídícího učitele Richarda Chumchala byl ale vývoj tohoto typu stavby dokončen, a to nejen po funkční stránce architektury, ale také z hlediska použité technologie.

Obě části obytného prostoru byly opět rozděleny skleněnou posuvnou stěnou, tento prostor byl prosvětlen otvory ze tří světových stran – kulatým oknem na západní straně při nástupu k jednoramennému schodišti do patra, dvojdílným napevno zaskleným oknem a prosklenými dveřmi do zahrady na jih a konečně dvojdílným oknem na východ, osvětlujícím prostor jídelního koutu.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Balkon je celkem úzký, ale je z něj hezký výhled do okolí.

Malá kuchyně byla vybavena po americkém způsobu, nechyběl v ní dřez s ohříváním vody a pracovní umakartový pult pod oknem.

I tvary oken v prvním patře mají funkční opodstatnění. Dětské pokoje, sloužící i k dennímu pobytu a pracovním aktivitám, mají širší dvojdílná okna nad pracovními pulty, zatímco rodičovská ložnice má ze západu kulaté okno a na jih francouzské dvojdílné okno s balkonem.

Toaleta v přízemí a lázeň v patře jsou osvětleny podlouhlými okny s vysokým parapetem.

Foto: Slavné vily Zlínského kraje

Nechybí nautické detaily jako třeba okno připomínající prosvětlení v kajutách.

Umístění oken a dveří má přísný geometrický řád, je ale podmíněno funkčními požadavky. Topení bylo teplovzdušné po americkém způsobu.

Dům byl postaven z děrovaných cihel. Podlahy byly gumové, zárubně dveří kovové, hladké, překližkové dveře, kování z bílého bronzu.

Stejný půdorysný typ se později stal v různých obměnách základem řešení celé řady dalších rodinných domů v tvorbě obou bratrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám