Hlavní obsah

Obří skříň aspirující na zápis do Guinnessovy knihy je k vidění v Praze

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gigantická skříň s lidovými motivy, která usiluje se svými úctyhodnými rozměry na světový rekord, je nyní k vidění v Praze. Krásný kutnohorský nábytkový kus se vyráběl tři měsíce a zdobí jej alegorická malba čtyř ročních období. Nábytkový unikát bude po zápisu do Guinnessovy knihy nabídnut k prodeji.

Článek

Nejvyšší skříň je hlavním lákadlem pro všechny milovníky kuriozit. Nábytkový kus české výroby, který byl vyroben na Kutnohorsku, se pyšní se šířkou 407 cm a hloubkou 150 cm. Na výšku má rekordních 606 centimetrů.

Skříň s lidovými motivy je opravdovým unikátem, jak po stránce svých rozměrů, tak i co do uměleckého provedení, které je velmi zdařilé. Skříň je vyrobena ze smrkového a lipového dřeva a zdobí ji alegorická malba čtvero ročních období.

Čtvero ročních období bylo namalováno podle originálních předloh, zbytek designu skříně jsme vytvořili na základě inspirace z literatury.
Dipl. Ing. Jan Bilý, majitel firmy Art-Style

Skříni dominuje tmavě vínová barva a ručně vyřezávaná šroubovice. Ta dala autorům skříně hodně práce. Nejvíc práce odvedl mistr řezbář, na výrobě celé skříně se ale podílela celá řada lidí. 

Největší oříšek byla celková konstrukce skříně a síla použitého materiálu. Dřevo se často ve větších rozměrech kroutí a praská. Vybírali jsme to nejlepší smrkové dřevo, které je řádně vysušené, abychom tomuto problému zamezili.
autoři unikátní malované skříně

Manipulace s gigantickým nábytkových unikátem není vůbec snadná, váží totiž přes 1, 8 tuny. Podle jejích autorů bylo pak největším problémem obrácení skříně na bok. K tomu bylo třeba čtyř silných mužů.

I když skříň nebude běžně k dostání, vystavený unikát bude po zápisu do Guinnessovy knihy rekordů nabídnut k prodeji. Kupce by mohlo nalákat například to, že se dá rozložit na celkem deset kusů a pak také pokušení mít doma světový unikát. Cena této skříně je ale vysoká, pohybuje se v řádech miliónů korun.

Až do nynějška držela rekord skříň s výškou 4,57 metru. Tento kuriózní nábytkový kousek měl troje dveře a byl vyroben před pěti lety firmou Majestic Furniture and Interior Design v Číně. Česká skříň je tedy vyšší cca o 1, 5 metru.

Pokud si chcete tento ojedinělý nábytkový kousek prohlédnout, tak vězte, že skříň je k vidění až do neděle na veletrhu Tendence, kde se představuje celá plejáda nábytkových kousků a inspirativního vybavení do domácnosti mnoha stylů.

Veletrh se koná na PVA Letňany, otevřeno je od 10 do 18 hodin, v neděli jen do 16 hod. Plné vstupné vás vyjde na 150 Kč, od 14 hodin zaplatíte jen 120 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám