Hlavní obsah

Obraz jako umělecká tečka do nového bytu

Právo, Sylva Svobodová

Umělecký kousek od renomovaného malíře, jednoduchá perokresba nebo zarámovaná rodinná fotografie potěší a pozvedne interiér na malou galerii. S obrazy je nám zkrátka lépe na duši, ať už jde o originály, nebo reprodukce.

Foto: JITONA

Zajímavé jsou obrazy, kdy je jeden motiv složený z několika menších dílů, které na sebe navazují.

Článek

S věšením obrazů a fotek na stěnu nikdy nespěcháme. Je lepší interiér zařídit pouze nábytkem, prostor nám po čase sám napoví, co potřebuje.

Obrázky srdci blízké samozřejmě mají své místo jisté, ať už se přestěhujeme kamkoliv.

Foto: KIKA

Květinové motivy patří k nejoblíbenějším. Zklidňují atmosféru v ložnici, podporují náladu v kuchyni. Pestrá paleta odstínů se skvěle kombinuje s ostatními dekoracemi v bytě.

Ale jinak je dobré domácí galerii vybavovat postupně. Nikdy nevíme, co nečekaného objevíme.

Moderna versus starožitnost

Umění je natolik pocitová záležitost, že se nebojíme kombinovat cokoliv. I když se obraz v pozlaceném rámu s názvem Předjaří na Vysočině nemusí přátelům líbit, nám je blízký právě proto, že je po babičce a z dětství si ho pamatujeme.

A tak ho rádi vlastníme a neváháme mu dát čestné místo. Kromě obrazů z pozůstalosti jsou také oblíbené rodinné fotografie, moderní fotoreprodukce a grafiky. Styly se zkrátka míchají, a to je dobře!

Foto: IKEA

Streetart začal sprejovými barvami, dnes už tvoří několik technik, včetně koláže, počítačové grafiky. To nejlepší je v kolekci ART EVENT v podobě plakátů, které se hodí k modernímu bydlení.

Moderní interiér může mít starožitný obraz a naopak klasicky zařízený obývací pokoj je zajímavější díky abstraktnímu umění.

Dobrým nápadem jsou i tzv. vícedílné obrazy, kde je jeden motiv složený z několika menších dílů, které na sebe navazují (mezi díly jsou centimetrové mezery). Často jde o květinové motivy, které mají ženy rády v ložnici.

Foto: HORNBACH

Na tmavé stěně v obytné místnosti vyniknou světlé grafiky v hliníkovém rámečku. Stylově a motivem tvoří jednu kolekci.

Jistá pravidla

Aby obraz vynikl, potřebuje vhodný rám, správně nasvítit a mít kolem sebe místo. Zejména velká plátna vyžadují samostatnou stěnu, nic jiného by je nemělo rušit.

Obrazy by měly viset z jedné třetiny nad průměrnou výškou očí. Efektní je skupinové uspořádání více obrázků, které spojuje stejné téma nebo jeden autor. Takovou kolekci řádně promyslíme, aranžmá má působit přirozeně, vyváženě a harmonicky.

Foto: KIKA

Barevný plakát s anglickými motivy se hodí do moderního interiéru, studentského pokoje i decentní pracovny.

Vyplatí se rámy nejdříve vyskládat na podlahu, vyzkoušet několik variant a tu vítěznou si pro jistotu vyfotit na mobil. Při práci na čisto už neuděláme chybu a budeme přesně vědět, kam přiklepnout hřebík do zdi.

Chronické nešvary

Pozor na umístění obrazů příliš vysoko nebo naopak nízko.

Foto: QUICK-STEP

Velké obrazy vyžadují kolem sebe dostatek prostoru, dobře vyniknou zejména na světlé stěně.

Rozměrný obraz nad mohutnou sedačkou nevypadá nejlépe. Jde o dva dominantní prvky, které jsou statické.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Velkému obrazu vyhradíme raději místo ve vstupní hale nebo na chodbě a nad sedačku zavěsíme více malých obrázků z jedné kolekce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám