Hlavní obsah

Obecní dům ve Skaličce u Tišnova působí otevřeným a vlídným dojmem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový obecní dům ve Skaličce u Tišňova navržený architektkou Soňou Urbánkovou znovuoživuje opuštěné místo uprostřed obce. Stavba působí velmi otevřeným a příjemným dojmem. Spolu se zahradou a nádvořím svou funkcí a umístěním představuje dosud chybějící centrum života obce.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Jiří Pařízek

Stavba se nachází ve Skaličce u Tišnova v Jihomoravském kraji.

Článek

Když v malé jihomoravské vsi s necelými dvěma sty obyvateli přestala fungovat stará hospoda v nevyhovujícím technickém stavu, rozhodlo se vedení obce na jejím místě vybudovat obecní dům, který by vytvořil nové zázemí pro komunitní život.

Jeho hlavním prostorem se stal sál sloužící ke sportovním účelům i k pořádání koncertů, plesů, svateb, mší a divadelních představení pro osmdesát až sto návštěvníků. Dále jsou v objektech prostory obecního úřadu a klubovny poskytující zázemí místním spolkům.

Stavba se nerozpíná do krajiny, naopak oživuje jádro obce. Díky zdařilému architektonickému řešení vzniklo nové využití pro místo, které své původní funkce ztratilo. Objekty jsou umístěny tak, aby přirozeně navázaly na stávající zástavbu. Seskupení tří těles zapadá do historické urbanistické struktury vesnice a rozšiřuje veřejný prostor o drobné nádvoří, ze kterého je po schodech volně přístupná obecní zahrada ve svahu nad domem.

Stavba má tradiční venkovský charakter

Objekty svými rozměry nevyčnívají ze svého okolí. Bílá hladká omítka s pálenou taškou na sedlových střechách formuje klasicky venkovsky působící tři hlavní stavby. Přízemní plochostřeché spojující části zůstávají nenápadně skryty mezi hlavními objekty.

Výrazné okenice z cortenové oceli jsou soudobým doplněním jinak tradiční podoby stavby, která zůstává příjemná pro události místních občanů.

Veřejné prostranství v Červeném Kostelci je skvělým místem pro aktivní odpočinek s dětmi

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Autorizovaní architekti

Reklama

Související témata:
Skalička

Související články

Výběr článků

Načítám