Hlavní obsah

Obec architektů ocenila nejoriginálnější pražskou rozhlednu Doubravku

Novinky, tnk

Ocenění Grand Prix architektů neboli Národní cenu za architekturu letos získalo několik významných českých staveb. Jednou z nich se stala rozhledna Doubravka od architektonického ateliéru Martina Rajniše. Působivá rozhledna vyrostla v Praze nedaleko Černého Mostu. Na její stavbu bylo použito velké množství odolného akátového dřeva.

Rozhledna Doubravka na Praze 14 láká na nevšední výhledVideo: Novinky

 
Článek

Cenu mohou získat architekti, projektanti a výtvarníci. Soutěž organizuje profesní sdružení Obec architektů a jejím cílem je vyzdvihnout nejlepší architektonickou práci dokončenou v uplynulém roce.

Foto: Archiv Grand Prix architektů, Aleš Jungmann (4x)

Doubravka se nachází v lesoparku Čihadla na pražském Černém Mostě.

Autory rozhledny s tvarem tříbokého jehlanu jsou Martin Rajniš, David Kubík, Tomáš Kosnar a Sven Nevlida. Rozhledna má na výšku zhruba dvacet metrů, nejvyšší bod se nachází ve výšce 23,5 metru. Na její vrchol vede bezmála sto schodů. Stavbě dominují tři široké nohy.

Foto: Archiv Grand Prix architektů, Aleš Jungmann (5x)

Doubravka je v kategorii rozhleden rozhodně nevšední stavbou.

Architekt Rajniš je velkým zastáncem přírodních materiálů a staveb, které z přírody pocházejí a v dlouhodobém horizontu se v ní také nenásilně a přirozeně rozplývají.

Součástí rozhledny jsou ale i ocelové výrobky. V konstrukci bylo použito také přes tři tisíce svorníků.

Foto: Archiv Grand Prix architektů, Aleš Jungmann (5x)

Rozhledna má na vrchu klasický kruhový tvar.

Z dálky Doubravka vypadá jako spletená z jemného proutí. Je součástí obnovy lokality Čihadla a stala se symbolem toho, že i městské prostředí může mít efektní přírodní charakter.

Foto: Archiv Grand Prix architektů, Aleš Jungmann (5x)

Stavba perfetně zapadá do okolního přírodního prostředí.

Rozhledna sklidila úspěch ve velké konkurenci. Letos soutěž zaznamenala rekordní účast. Přihlásilo se do ní přes sto šedesát ateliérů s více než dvěma sty projekty realizovanými v České republice mezi lednem 2017 a březnem 2018.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám