Hlavní obsah

Nový byt si mladá majitelka zařídila s ohledem na každý detail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když má někdo talent a vkus, který zdědil po rodičích a dál ho v sobě rozvíjí, dá se předpokládat, že se to projeví i na jeho bydlení. V případě Magdy a jejího nového bytu je to patrné z každého detailu.

Foto: www.modernibyt.cz

Nastávajícím novomanželům Magdě a Lukášovi se podařilo společně vybudovat velmi příjemné bydlení, které nezapře jejich pohodářské povahy a dobrý vkus.

Článek

Magda je kamarádka mé dcery a kdysi spolu sdílely studentské bydlení, které měla „v režii“ víceméně ona coby majitelka bytu. Už tenkrát bylo podle nápadů, které v bytě použila, jasné, že v ní dřímá umělecký duch. Za pár korun byla schopná ze starého dejvického bytu vytvořit vtipné, hravé a útulné studentské „doupě“.

Po čase se ale společné bydlení s kamarády začalo Magdě a Lukášovi zajídat a začali se poohlížet po bytě, kde by měli větší soukromí. A protože nechtěli investovat do bytu jiného vlastníka, místo pronájmu zvolili hypotéku a takzvaně platbu „do svého“.

Foto: www.modernibyt.cz

Dlouhá a poměrně široká chodba poskytuje cenné úložné prostory v podobě vysokých skříní, regálů za závěsem a dvou komod.

Když jsem se dozvěděla, že si Magda a její přítel pořídili nový byt, hned jsem ji požádala o návštěvu. A jako by i sluníčko vědělo, že se chystáme navštívit příjemné „hnízdečko“, kde nás čeká i milá společnost majitelky a kocoura Sheldona, spustilo v interiéru neopakovatelnou hru stínů, která focení dodala další rozměr.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň přirozeně navazuje na obývací pokoj s jídelní částí. Pojícím prvkem je plovoucí podlaha v dekoru šedého dřeva.

Naši mladí hostitelé nechtěli byt nijak předimenzovat, a tak hledali 2 + kk někde v dostupnosti centra, ale hlavně blízko k přírodě. Příjemná lokalita pro ně byla prioritou.

Foto: www.modernibyt.cz

Magda ráda vaří, takže si vybrala kuchyň dobře vybavenou a takovou, která jí zapadla do konceptu celého bytu.

Magda chtěla původně starý byt, který by si mohla předělat k obrazu svému, ale když byli na prohlídce bytu v blízkosti pražského Prokopského údolí, oslovil je natolik, že se okamžitě rozhodli pro koupi. Ač se nacházel v nové zástavbě z roku 2014, dispozicí a minimálním vybavením Magdu v kreativitě nijak neomezoval, takže interiér vonící novotou uvítala.

Foto: www.modernibyt.cz

Severský styl reprezentuje stůl z masivního dřeva z Ikea a designové židle, jež jsou vydařenou značkovou kopií. Vše pořízeno za dobré peníze.

Byt 2 + kk s terasou se nachází ve zvýšeném přízemí s okny do ulice a s výhledem na impozantní oblouky viaduktu, klenoucího se nad Prokopským údolím. Zvýšené přízemí Magdě nijak nevadí, naopak zastává názor: „Ať se všichni klidně podívají a řeknou si, že to tu máme hezké! Podstatné je, že okna jsou dost vysoko nad chodníkem, v ulici téměř nejezdí auta, ale spíš cyklisté, běžkaři a chodí tudy hodně pejskařů.“

Foto: www.modernibyt.cz

Pohledovou zeď v obývacím pokoji zdobí cihlová fototapeta, kterou Magda objevila ve svém oblíbeném internetovém obchodě. Koupila ji bez dlouhého rozmýšlení a bez předchozího vyměření.

Se zařízením interiéru pomáhala Magdě maminka, která je výtvarně nadaná a s dcerou je naladěna na stejnou vlnu. Přestože musely vycházet z omezeného rozpočtu, vůbec jim to nevadilo a braly to jako hozenou rukavici. Obě totiž rády zachraňují „poklady“, které by skončily na smetišti, a s citem je vracejí do života. Dokážou je dokonale skloubit s moderním zařízením tak, že spolu krásně a přirozeně ladí a vytvářejí iluzi, že k sobě patří odjakživa.

Barvy udaly tón

Při zařizování se Magda s maminkou odrazily od barev, kterými měly být především odstíny šedé a modré jako doplnění k bílému základu.

Na stěně v obývacím pokoji ale pěkně zapadla i fototapeta s motivem cihlové zdi, kterou prý s Lukášem velmi komplikovaně lepili nadvakrát.

Foto: www.modernibyt.cz

V obývacím pokoji k tapetě a šedé zdi ladí plovoucí podlaha s dekorem šedého dřeva. Chodbu tu a tam oživuje modrá zeď, ale nejvíc modři je použito v ložnici, které tak dává uklidňující a velmi příjemný nádech.

Foto: www.modernibyt.cz

Z ložnice je přímý vstup na terasu. Část místnosti slouží také jako Lukášova pracovna. Kombinace modré barvy s bílou je pro ložnici ideální. Navozuje pocit klidu a čistoty.

Zůstaneme-li v ložnici, celé zařízení se odvíjelo od obrazu s citronem, který Magda koupila v Ikea. K němu jí maminka namalovala obrázek s avokádem, což je prý erotický symbol, který by neměl chybět u žádného lůžka. Obrazy v bílých rámech si vyžádaly bílou manželskou postel, knihovnu, stolek, lampu a repasované thonetky ve stejné barvě.

Kuchyň vybrala Magda ve stejném obchodě jako obraz, protože se přesně vešla do její „škatulky“ severského stylu s troškou Provence. Má totiž ráda venkovský styl, ale bylo jí jasné, že do moderního městského bytu by se nehodil.

Severského ducha zastupuje jídelní stůl ze stejného obchodu a židle ze StarDeco. Nad jídelním stolem je výstavka s několika knihami Saint-Exupéryho Malého prince. Poliček i knih bude přibývat, neboť Magda kultu Malého prince propadla. Jídelní část opticky odděluje sedací souprava doplněná zrestaurovanými i novými kousky nábytku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám