Hlavní obsah

Nikoliv Pentagon. Největší kancelářskou budovou na světě je nově burza diamantů v Indii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po neuvěřitelných 80 letech přišla letos budova Pentagonu o titul největší kancelářské budovy na světě. Tím se nově stalo sídlo burzy diamantů v Suratu na severozápadě Indie, která své první zaměstnance uvítá na počátku listopadu. Má přímo mamutí plochu podlah, konkrétně 659 611 m², což je o 37 161 m² více, než má sídlo amerického ministerstva obrany.

V indii otevřeli největší kancelářskou budovu světaVideo: Reuters

 
Článek

Budova Surat Diamonf Bourse (SDB) v indickém státě Gudžarát se nově stala největší kancelářskou budovou na světě. Po dlouhých osmi dekádách přebrala tento titul sídlu Ministerstva obrany Spojených států amerických, které stojí v Arlingtonu a podle svého charakteristického pětiúhelníkového půdorysu nese název Pentagon.

Foto: Profimedia.cz

Pentagon přišel o svůj primát největší kancelářské budovy světa

Budova diamantové burzy má dohromady 659 611 m2 a její stavba trvající čtyři roky stála 32 miliard rupií (cca 48 milionů korun). Objekt s půdorysem o výměře přes 141 640 m2 a ve tvaru žeber je tvořena devíti věžemi, z nichž každá má 15 podlaží. Jednotlivé věže jsou připojeny k centrální „páteři“. Autory návrhu vzešlého z mezinárodní architektonické soutěže jsou architekti z indického ateliéru Morphogenesis.

Foto: Reuters

V Indii otevřeli největší kancelářskou budovu světa

Jako letištní terminál

Kromě toho, že si budova pro sebe „uchvátila“ titul největší kancelářské budovy na světě, stane se navíc místem, kde jsou uloženy tisíce diamantů. Aby ne, když v ní bude na 4500 kanceláří obchodníků s těmito drahokamy. Jednotlivé pracovní prostory mají přitom plochu od 28 do 6968 m2.

Jednou ze zajímavostí je, že do žádné z nich netrvá cesta od nejbližšího vchodu do budovy déle než sedm minut. V celém objektu je dohromady 131 výtahů. Uspořádání kanceláří na každém podlaží pak zástupce architektů Sonali Rastogiová připodobňuje k uspořádání letištního terminálu.

Ve Stockholmu vyroste největší městská čtvrť tvořená jen dřevostavbami

Tipy a trendy

V současnosti jsou již všechny kancelářské prostory obsazené, přičemž pikantním detailem je způsob, jak byly jednotlivým zájemcům přidělované. Aby byl systém co nejvíce demokratický, firmám byly kanceláře rozděleny na základě loterie.

Obchodovat se bude i venku

Bez zajímavosti není ani okolí budovy. Mezi jednotlivými věžemi architekti záměrně vytvořili malá, chráněná nádvoří plné zeleně, vodních prvků a posezení. Ta jsou cíleně určena pro neformální schůzky obchodníků sídlících v budově.

Foto: Reuters

K žádné kanceláři netrvá cesta od některého ze vstupů do budovy déle než sedm minut.

Architektka Rastogiová vysvětluje, že se spolu s kolegy inspirovali tradičními tržišti, neboť vědí, že velké procento obchodů s diamanty se neuzavírá v kancelářích, ale právě při neformálních schůzkách. „E-mailové zprávy se nepochybně čtou uvnitř, ale osobní transakce probíhají takřka výhradně venku,“ říká v rozhovoru pro web stanice CNN .

Jedna zastávka pro všechny

Obrovské rozměry objektu odpovídají záměru, s nímž byl vybudován. Má se totiž stát univerzální zastávkou pro každého, kdo má co do činění s diamanty. V objektu totiž bude pracovat 65 tisíc profesionálů, od řezačů, přes brusiče až po obchodníky. Pokud měla budova všechny tyto lidi pojmout, a vyhovět tak potřebám vzkvétajícího diamantového průmyslu v Indii, musela nutně dosahovat olbřímých rozměrů. V Suratu, který je na rozdíl od belgických Antwerp spoustě laiků v souvislosti s diamanty naprosto neznámý, se totiž podle CNN řeže okolo 90 procent všech diamantů na světě.

Anketa

Která budova se vám líbí víc? Pentagon, nebo burza diamantů?
Pentagon
53,9 %
Každá je něčím zajímavá
22 %
Burza diamantů
15 %
Ani jedna
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1402 čtenářů.
Foto: Reuters

Interiér budovy je zařízen luxusně.

Japonci představili světu svůj nejvyšší mrakodrap

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Administrativní budovy
Diamantová burza
Surat Diamond Bourse (SDB)

Související články

Výběr článků

Načítám