Hlavní obsah

Ekvádorská metropole Quito se těší na svou nejvyšší budovu. Nabídne bydlení i propojení s přírodou

Aktualizováno

Ekvádorská developerská společnost Uribe Schwarzkopf se do proměny vzhledu hlavního města země, Quita, vrhla plnou parou. Z celého světa zve věhlasná architektonická studia a podle jejich návrhů buduje jednu výškovou budovu za druhou. Město, které mělo dlouhá léta téměř neměnný vzhled, začíná rapidně měnit svou tvář. Jeho nejnovější stavba bude zároveň i nejvyšší, bude mít 36 podlaží. Nese jméno Qondesa a navrhli ji architekti z čínského studia MAD Architects.

Foto: Plomp

Fasádu oživí spousta vegetace tvořená místními druhy.

Článek

Hlavní město Ekvádoru Quito je městem kontrastů. Mísí se v něm rozmanité ekosystémy, etnika a tradice, zároveň je památkou světového dědictví UNESCO. Vyznačuje se nejlépe zachovalým a nejméně pozměněným historickým centrem Jižní Ameriky. A právě v takovém prostředí vznikají v posledních letech výškové stavby, které pomalu, ale zato razantně mění jeho vzhled.

Důvodem, proč se tak děje až nyní, je přemístění letiště z centra města na jeho okraj. Zástavbu Quita dlouho tvořily převážně přízemní a patrové domy kvůli tomu, aby tam mohla pohodlně přistávat letadla. Až po přemístění letiště před více než deseti lety se tak mohlo začít s výškovou výstavbou. Do ní se s největší vervou pustila místní developerská společnost, jež zde buduje jednu výškovou budovu za druhou, a pod většinou z nich jsou podepsána samá slavná jména. Nedaleký dům Iqon je dílem nizozemského ateliéru BIG, který stojí i za vítězným návrhem Vltavské filharmonie v pražských Holešovicích, o kus dál navrhli dům Qorner architekti z ateliéru Safdie Architects.

Nárožní mrakodrap se obyčejnému hranatému tvaru brání zábavně ježatou fasádou

Tipy a trendy

Nově k nim přibyde další dílo, Qondesa, pod nímž je podepsán neméně slavný tým, čínský architekt Ma jen-sung se svými kolegy z ateliéru MAD Architects. Současně půjde o zatím nejvyšší budovu v celém městě. Její přesná výška nicméně nebyla ještě stanovena stejně jako termín, kdy by se mělo začít s výstavbou. Známý je zatím pouze počet podlaží, které by měla mít. Jak architekti na dotaz Novinek prozradili, měla by mít 36 podlaží.

Číňané, pro něž je tento projekt prvním na území Jižní Ameriky, chtějí Ekvádoru nabídnout designové řešení, jež integruje přírodu do husté zástavby s vizí ekologické budoucnosti. Architekti, kteří právě na přírodní prvky a scenérie kladou odjakživa veliký důraz, se snaží připomínat krásu přírody prostřednictvím dynamického designu budovy. Vnější fasáda Qondesy, jak se vzpíná k nebi, napodobuje stáčející se stonky popínavých rostlin, jež se proplétají kolem budovy, aby se na jejím vrcholu spojily a cestou dávaly vyrašit zeleni zasazené do květináčů na balkonech budovy. Vnější tvar Qondesy je navržen tak, aby nebránil plynutí přirozeného světla dovnitř budovy a výhledům na okolní budovy.

Město se nachází v povodí řeky Guayllabamba a na východních svazích Pichincha, aktivního stratovulkánu v Andách. Základní barva fasády proto vychází z barvy kamenných fasád, jež lze spatřit v historické části města, kde stavitelé historických budov používali kamení právě z nedaleké sopky. Architekti očekávají, že se stavba brzy po svém dokončení stane přirozenou dominantou městského panoramatu díky svým hravým organickým liniím, z nichž se bude ježit místní vegetace.

Anketa

Líbí se vám navrhovaná stavba?
Ano, vypadá velmi pěkně.
86,8 %
Docela ano.
5,8 %
Nevím. Ničím mě vysloveně neuchvacuje, ale ani nepopuzuje.
3,3 %
Moc ne.
1,7 %
Ne, nelíbí.
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 121 čtenářů.

Budova umístěná v sousedství se stanicí metra Iñaquito se stane ideální adresou k bydlení. Navíc se nachází naproti parku La Carolina, jenž představuje 67 hektarů zelené plochy v srdci města. Tím, že je Qondesa navržena jako budova se smíšeným účelem a kromě bytových jednotek v ní vznikne i spousta zařízení a veřejných prostorů, naváže na hojně využívaný park a bude jeho pokračováním, tentokrát ovšem ve vertikálním směru.

Developer se při výběru architektů pro tuto stavbu nepochybně rozhodoval i podle parametrů souvisejících s trvalou udržitelností, jež je u podobných projektů v současnosti vyžadována takřka automaticky. Ta má být v tomto případě zajištěná zodpovědným nakládáním se zdroji, energiemi a také odpady nejen při provozu budovy, ale již ve fázi její výstavby. Architekti navrhující nové budovy v Quitu tak přispívají k tomu, že nově vznikající zástavba bude nejenom šetrná k životnímu prostředí, ale zároveň nabídne celkově vyšší kvalitu života jeho obyvatelům.

Rodinný dům ve spojení s přírodou. Stromy a dřeviny jsou tu hlavním prvkem

Tipy a trendy

Rozšíření domu z pěti různých materiálů nabízí klidné prostředí k odpočinku

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám