Hlavní obsah

Nevíte si rady s výběrem postele? Zaměřte se na své tělesné proporce

Právo, Sylva Svobodová

Velikost lůžka, typ matrace i výběr roštu závisí na tělesných rozměrech a hmotnosti každého z nás. V obchodě lůžko vyzkoušíme, a to v různých tělesných polohách. Když si nejsme jisti, preferujeme oboustrannou matraci, která nabízí měkčí i tvrdší stranu.

Foto: MT nábytek (3x)

Krásný design, vysoké čelo postele pro pohodlný spánek, praktické posuvné dveře u skříně a dostatek úložných prostor na oblečení. To jsou přednosti sestavy Harald. Materiál laminovaná dřevotřísková deska, provedení bílá/dub sonoma. Cena sestavy 12 530 Kč

Článek

Délka lůžka má být o 25 cm delší než je naše výška postavy, a tak nám standardních 200 cm obvykle postačí. Výrobci postelí však zaznamenávají nové požadavky na zvýšenou výšku lůžek směrem od země.

Foto: Blanář nábytek

Kontinentální postel Kentucky je designový solitér. Box-spring se skládá ze základního rámu, ve kterém je uložena matrace s bonellovým jádrem, která plní funkci lamelového roštu. V rozměrech 180 x 200 cm. Cena včetně horní matrace a topperu od 13 589 Kč

Běžných 40-50 cm sice umožní bezproblémové vstávání a správné odvětrávání spodní části lehací plochy, ale máme rádi ještě vyšší vstávání. Zelenou proto mají postele typu box-spring, které mají dvě různé matrace a jsou mimořádně vysoké.

Spodní matrace je s bonellovým jádrem a plně nahrazuje běžný lamelový rošt. Vrchní matraci si volíme podle svých potřeb.

Ložnice chystají novinky

Design postelí se v roce 2017 promění. Hitem jsou výrazná čalouněná čela postelí, která nahradí dřevěná. Převažují neutrální odstíny, ale i výrazné barvy, všité knoflíky á la 60. léta. Z materiálů vede plyšový samet, na čele postelí se uplatní i kůže, případně ekokůže.

Foto: J.A.P.

Šatna v blízkosti ložnice je prostě úžasná! V menších bytech, kde se řeší nedostatek místa, pomohou oddělit prostor posuvné dveře. STRONG je elegantní, má skleněnou výplň, nabízí vzdušnost i světlo.

Prostor dostávají blýskavé detaily: zlatá, kov, sklo, inspirace ze šperků.

„Stále oblíbenější jsou polohovací postele, které zároveň zachovávají výhody a přednosti těch klasických. Jsou vhodné nejen pro osoby s onemocněním pohybového aparátu, oceníme je všichni. Přinášejí komfort a relaxaci celého těla,“ říká Pavel Smítal z firmy Johann Malle.

Najdi tu pravou matraci

V průměru se člověk za noc otočí až 80krát. Kvalitu jeho spánku ovlivňuje tuhost matrace. Někdo dává přednost měkčí, jiný miluje spaní na tvrdém.

Foto: MT nábytek

Dvoulůžko Rebeka nabízí vítané úložné prostory, možnost volby rozměru lůžka podle individuálních potřeb. V kolekci nechybí noční stolky, skříně a komody. Cena lůžka 4990 Kč.

„Tvrdost matrace by měla být taková, aby dostatečně podpírala tělo. Pokud je příliš tuhá, dochází k otlačení páteře. Zvolíme-li moc měkkou, budeme se vědomě napínat a ve spánku se neuvolníme. Správně je osa páteře při poloze na boku rovná a na zádech ve svém fyziologickém, zakřiveném tvaru,“ vysvětluje Alena Jindráková z firmy Blanář nábytek.

Foto: Trachea

Skříně v ložnici plní funkci úložného prostoru, ale mají i hezky vypadat. Možností jsou tradiční dřevodekory v imitaci masivního dřeva nebo moderní akrylátové dekory v matném či lesklém provedení.

Pěnové matrace - tvoří jeden druh pěny či jejích variací, kde se využívá kombinace jejich vlastností. Tzv. líná pěna se oceňuje pro výbornou tvarovou stálost. Po zahřátí se skvěle přizpůsobí křivkám těla a uloží páteř do optimální polohy. Studená pěna se díky své odolnosti, prodyšnosti a bodové elasticitě zase využívá do jádra matrace.

Pružinová matrace není vhodná na polohovatelný rošt. Jestliže ji ale preferujeme, zvolíme ty vícevrstvé, které lépe podepírají páteř.

Kvalitní matrace musí být schopná pohlcovat a odvádět nechtěný pot a musí umožňovat optimální proudění vzduchu. Tato funkce je zajišťovaná perforacemi a profilováním vnějších materiálů.

Foto: Johann Malle

Ursa je kontinentální, ručně vyrobená postel, propracovaná do nejmenšího detailu. Rozměry, použitý druh masivu, tuhost matrace a materiály, barva či volba čela postele podle vlastního výběru, česká výroba.

Matraci ochráníme povlakem, který minimalizuje znečištění a prodlouží její životnost. Bavlněné chrániče jsou plněny dutým vláknem nebo polyesterovým rounem a fungují i jako tepelný izolant. Povlaky mohou mít antibakteriální úpravu či nepromokavou vrstvu (hlídáme paropropustnost).

Rošt volte podle matrace

Platí přímá úměra: čím tenčí matrace, tím kvalitnější by měl být rošt. Ten správný rovnoměrně rozloží váhu po celé ploše, čímž podpoří přirozenou ergonomii našeho těla.

Nejširší variabilitu nabízí křidélkový nebo talířový rošt s velkým množstvím bodových destiček. Pro zdravý spánek je optimální rošt, který má alespoň 28 lamel na 200 cm délky matrace.

Foto: MT nábytek

Moderní sestava Veria má velký úložný prostor v šatní skříni se zrcadlem, komodu a noční stolky. Velikost ložné plochy 160/180 x 200 cm. Materiál laminovaná dřevotřísková deska, provedení bílá/ černý ořech. Cena sestavy 14 289 Kč.

Většina roštů umožňuje nadzvednout nožní či hlavovou část, což při nemoci či po náročném sportu oceníme. Dokonalý komfort nabízí elektrický rošt, který polohujeme stisknutím tlačítka. Vhod přijdou také vylepšení - např. ramenní kolébka.

Skříně - praktická záležitost

Skříně a komody v ložnici slouží k ukládání povlečení, svršků, spodního prádla. Jsou buď samostatným solitérem, častěji ale fungují jako ucelené kolekce v jednom designu.

Kromě vzhledu je důležitý i použitý materiál, povrchová úprava, dekor a odstín. Při výběru myslíme na pocit klidného usínání, vyhneme se extravagantním povrchům.

Klasikou jsou dřevodekory, které imitují masivní dřevo, přitom jsou cenově dostupnější a mechanicky odolnější. Vybírat lze i rozmanitě barevné akrylátové povrchy v lesku či matu.

Foto: Veba

Zařízení ložnice a vzhled lůžka ovlivní i výběr povlečení. Oblíbené jsou jasně bílé a popelavě šedé tóny.

Zajímáme se o zdravotní nezávadnost nábytku. „Nový nábytek by neměl vydávat žádné pachy, neměla by být cítit barva, lepidlo či jakékoliv chemické vůně,“ vysvětluje Martin Dusík z firmy Trachea.

Největší riziko představují formaldehydy, které se do našeho těla dostávají dýcháním. Mohou způsobovat astma a alergie, řadí se mezi karcinogenní látky.

Veškeré materiály, tmely a lepidla se přísně testují. Proto požádáme prodejce o předložení dokladu o zdravotní nezávadnosti. Vyhněme se obloukem podezřele levnému nábytku!

Kvalitní spánek potřebuje ticho a tmu

Nerušený spánek podpoří klid a zatemnění. Začíná to výběrem správných oken, zvláště když jsou orientovaná do ulice. Vybíráme kvalitní materiály a konstrukce, které dosáhnou útlumu hluku kolem 47 decibelů (dB), což je hodnota, kterou disponují speciální zvukově izolační dveře v nejvyšší zvukově izolační třídě.

Foto: Blanář nábytek

Dvoulůžko Havana má odvětrávaný úložný prostor, který se otevírá pomocí plynových pístů. Výška lehací plochy od 52 do 58 cm podle druhu matrace, variabilní čalounění. Cena základního provedení včetně matrace, přehozu a polštářů od 18 860 Kč.

Nezapomeneme ani na bytové textilie: opatříme si blackoutové závěsy, zatemňující látky, venkovní žaluzie a rolety, které mají i termoregulační efekt a žádné světlo skrze ně nepronikne.

Hluk nemusí jít jen z venku, ale i z vedlejších místností. Když chceme spát, hlasité hovory a hudba vadí. Kromě silnější příčky pomohou i vhodné izolační dveře, které utlumí běžné hlukové pozadí v rozmezí 30-40 dB.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Topper

Užitečná věcička! Jako vrchní část matrace lze využít tzv. topper. Podpoří ortopedické vlastnosti matrace, zvýší pohodlí a může absorbovat část tělesného tepla.

V důsledku toho cítíme během spánku příjemné ochlazení, což oceníme zejména v letních měsících. 

Reklama

Výběr článků

Načítám