Hlavní obsah

Neuvěříte, jakou zvláštní funkci má tento dům na stromě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve výšce 32 metrů nad zemí uprostřed amazonského deštného pralesa v Peru je možné objevit stavení. Jeho umístění na jednom z nejvyšších stromů v okolí mu zaručuje skvělý výhled. Přemýšlíte, jakou funkci takový domek asi může mít? Na hraní pro děti je to už přece jenom poněkud vysoko… Domek slouží jako učebna pro dospělé.

Unikátní třída ve stromovém domě v PeruVideo: Timbuktu Content/Udemy, Reuters

 
Článek

Výjimečná a dost možná také nejodlehlejší učebna na světě je obklopena hustou zelení korun okolních stromů. Zatím. Nachází se ve výši 32 metrů nad zemí v koruně jednoho z nejvyšších stromů v okolí a slouží ke vzdělávání místních lidí.

Vyrobena je z udržitelného dřeva, včetně přirozeně padlých amazonských stromů, má solární energii a vysokorychlostní satelitní internet, stejně jako ubytování a koupelnu pro přenocování.

„Postavit dům na stromě nám zabralo čtyři měsíce. Třicet lidí pracovalo celé dny od pěti do pěti. Bylo to pro nás těžké, velmi těžké. Protože, to víte, postavit dům na stromě ve výšce 32 metrů vyžadovalo hodně úsilí a musíte vystoupat 141 schodů, abyste se dostali na vrchol,“ říká JJ Durand, viceprezident místní ochranářské charitativní organizace Junglekeepers. Ta se věnuje ochraně pralesů regionu Madre de Dios v peruánské Amazonii, jedné z biologicky nejrozmanitějších a nedotčených oblastí na Zemi.

Inženýr postavil vzdušný zámek z kontejnerů. Jeho dům na stromě zaujme na první pohled

Tipy a trendy

„Jsem kvůli lesům velmi smutný, protože v nich umírají živá zvířata. Vy možná vidíte jen klády na zemi. Ale je to, jako kdyby umírali lidé. Stromy mají listí, větve a mízu, všechny ale padnou k zemi a zemřou. Jeden po druhém. Je to velmi smutné,“ zamýšlí se Durand.

Dvojí funkce ojedinělé stavby

Výjimečný dům na stromě v amazonském lese má hned dvojí funkci. Především slouží jako učebna a výukové centrum pro výzkumníky a domorodé obyvatele, z nichž mnozí opouštějí školu již v 11 letech, aby začali pracovat a zapojili se do nelegální těžby dřeva. „Jakmile jsou schopni alespoň něco unést, odejdou ze školy. Řekl bych, že průměr je kolem 11 nebo 12 let,“ odhaduje Durand.

„Cítím, že lidé, kteří se zabývají těžbou dřeva, potřebují… My všichni potřebujeme zlepšit své vzdělání. Největším problémem je podle mě školství,“ vysvětluje, proč učebna vznikla.

Foto: Timbuktu Content/Udemy, Reuters

Vzhůru do učebny vede 141 schodů.

Foto: Timbuktu Content/Udemy, Reuters

Učebna v koruně stromu v amazonském deštném pralese je bezpochyby jedna z nejodlehlejších na Zemi.

Postavit ji nechala společnost Tamandua Expeditions a projekt financuje vzdělávací společnost Udemy, jež poskytuje mladým domorodým dospělým lesním strážcům džunglí přístup k výukovým kurzům, aby mohli večer studovat v jejich ústředí v džungli.

„Tito lidé se zde učí nejen nové dovednosti, ale učí se více o svém okolí, o své komunitě, o přírodě, o této zemi, kterou chtějí zachovat,“ upřesňuje Elise Rooneyová z Udemy.

Druhá funkce učebny je neméně podstatná a důležitá. Domek na stromě - v době, kdy v něm neprobíhá výuka - slouží jako turistická zastávka, a dokonce nabízí pobyt v korunách džungle za 1450 USD za noc, tedy 33 tisíc korun.

Dům na stromě připomíná dva velké soudky k němu připevněné

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám