Hlavní obsah

Nekonečná středočeská harmonie bydlení v modrém

Právo, Gisela Růžičková

Pozemek ve Středočeském kraji sloužil spoustu let rodičům majitele jako zahrada s chatou. Před třemi lety ho syn s manželkou dostali a postavili si tu nízkoenergetický jednopodlažní dům. A protože je zahrada i dům baví, postarali se o konečné vyznění zahrady sami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Typový nízkoenergetický dům Lucie 23 s užitnou plochou 94,26 m2

Článek

Hostitelé mají cit pro místo i vztah k přírodě. Dům zakomponovali tak, že splývá se zahradou i s nejbližším okolím. Po odchodu synů z domova si na pozemku postavili dům pro sebe. Ale jsou tu i dvě malé ložnice pro hosty, které využívají rodiče i synové s rodinami.

Zahradu podřídili nejen relaxaci. V kompozici kladou velký důraz na vodní plochy, užitkovou i okrasnou část, které navazují na vloni vybudovanou pergolu a reprezentativní předzahrádku. Téměř veškerá výsadba v zahradě je stará tři roky, ale díky navezené kvalitnější zemině a dobrým vlhkostním podmínkám působí rostliny vzrostlejším dojmem.

Inspirace Řeckem

„Tady, kde stojí náš dům, byla zahrada rodičů. A protože už mají své roky, dostali jsme za úkol se zahradou něco udělat. Bydleli jsme třicet let v panelákovém bytě v Mladé Boleslavi a měli jsme ještě dost daleko chalupu,“ vypravuje majitel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na pozemku velkém 850 m2 nechybí zastřešený vyhřívaný bazén.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Středem obytného prostoru je sedačka a navazující jídelna se vstupem na terasu.

Manželé se rozhodli pro stavbu nového domu. V katalogu Ekonomických staveb je oslovil jednopodlažní bungalov. Léta jezdili do Řecka a říkali si, že kdyby náhodou stavěli dům, bude mít modrou střechu i okna.

Dlouho neváhali, prodali byt i chalupu a postavili moderní jednopodlažní dům podle svých snů a představ. Zánovní nábytek převzali z bytu a bylo zařízeno i zaplaceno. Stavba šla rychle, žádné zásadní změny v projektu nebyly. Až na jednu maličkost. Oproti původnímu projektu byla nutná technická místnost pro tepelné čerpadlo. Z toho důvodu je vstupní prostor o něco menší.

Hostitelé se rozhodli pro elektrický dům s tepelným čerpadlem včetně vyhřívaného bazénu a nelitují. V zimě si užívají 25 °C, mají i krbová kamna kvůli atmosféře, i když je skoro nevyužívají. O teplo v interiéru se stará rovněž vinylová podlaha, která hřeje i díky teplovodnímu podlahovému topení.

Naši hostitelé si vybrali typový bungalov, který nabízí pohodlný a komfortní pohyb po celém domě. Výhodou zděné stavby na klíč byla rychlost realizace. Stavba včetně základové desky trvala osm měsíců. Samozřejmě, že velkou předností byl zasíťovaný rovinatý pozemek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dispozice kuchyně v hnědo béžových tónech je řešená do tvaru písmene U.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propojený obytný prostor v jednopodlažním domě poskytuje pohodlné bydlení.

Důraz na úspory

Naši hostitelé si již třetím rokem užívají skvělé bydlení v bungalovu s modrou střechou i okny. Vsadili na propojení obytného prostoru s možností dokonalého bydlení. Mají tu vše na dosah. Pochvalují si pohyb bez schodiště v domě i na zahradě.

Po konzultaci s projektanty měli manželé jasno, že chtějí dům v nízkoenergetickém standardu. Vybrali si osvědčenou zděnou technologii Ytong se zateplením, která zaručuje dlouhou životnost domu. Nízkoenergetické provedení proto, že ušetří až 50 % nákladů na vytápění oproti běžným rodinným domům.

Majitel potvrzuje celkovou spotřebu domu ve výši 16 000 Kč ročně. Na tak nízké spotřebě se podílejí okna s izolačním trojsklem, ale hlavně tepelné čerpadlo vzduch-voda. Majitel ho považuje za moderní způsob vytápění.

Barvy a materiály si zvolili majitelé podle svého vkusu. Inspiraci Řeckem v modrobílých tónech doplnili dezény dřeva a hnědo béžovými barvami.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednoduše a účelně zařízená ložnice, kde vedou přírodní materiály.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Součástí ložnice je nezbytná šatní skříň na míru.

A zahrada? Inspirovali se v časopisech a dívali se do zahrad. Začali předzahrádkou, do zimy zvládli i plot, další rok si dali udělat bazén se zastřešením, zkultivovali pozemek a pomalu dávali zahradě novou tvář.

Modelovaný terén

I když je dnes velký výběr pevných materiálů, naši hostitelé dali přednost klasice, a tak se v zahradě objevují kačírek i barevná mulčovací kůra, které se hodí k modernímu stylu. Okolí bazénu tvoří praktická keramická dlažba a v jezírku jsou kameny doplněné kačírkem.

Pozemek odpovídá svými proporcemi domu. Trávník spojuje jednotlivé části zahrady. Protože pozemek je v rovině, nebyla nutná velká modelace terénu. Hlavním záměrem majitelů bylo, aby konečný pohled na zahradu umocňovaly rostlinné kompozice i vodní plochy. V zahradě je i malý funkční skleník a zeleninové záhony.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jezírko mezi terasou a pergolou se postará o příjemné mikroklima na zahradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zahrada naše hostitele baví.

Okamžitý efekt a pocit, že zahrada žije již pár let, zajistily kromě trávníku vzrostlejší jehličnany a různé druhy stromků a keřů. Hostitelé si dali na jejich výběru záležet, a tak se výsledek dostavil poměrně brzo. Nutno podotknout, že měli s pěstováním letité zkušenosti z bývalé chalupy.

Každé roční období přináší zahrada nějaké překvapení. Ať už to jsou rostliny zajímavé svými květy, okrasnými listy, pestrými plody. V zimě to jsou hlavně jehličnany, na jaře keře, v létě levandule a růže, nechybějí trvalky, cibuloviny či letničky.

Nepřehlédnutelným prvkem v zahradě je přírodní jezírko, které vybudoval sám hostitel. Rostliny spolu s vodou a koi kapříky navozují příjemnou atmosféru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Součástí domu je je praktické garážové stání.

Na přírodní jezírko a terasu navazuje pergola – ideální místo pro každou denní dobu od jara do podzimu. Chrání majitele před odpoledním sluncem, zatímco na terase je příjemně v dopoledním čase. Je to útočiště dobře chráněné proti větru. Hostitelé si tu užívají první sluneční paprsky a příjemně se tu baví i za horkých letních dnů.

Její tvar i materiálové provedení odpovídá architektuře domu. Konstrukce je ze dřeva a je zastřešena plechovou střechou v modrém provedení. Sama o sobě není okrasným objektem, ale ve spojení s krbem a okrasnými rostlinami má ozdobný účinek. Je zřejmé, že měkce modelovaný terén s větší travnatou plochou, jezírkem a pergolou působí více než harmonicky.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Technické údaje:

Developer: Ekonomické stavby

Typový dům: Lucie 23, dokončen 28. 7. 2016

Doba výstavby: 33 týdnů

Energetická třída: B

Zdivo: Ytong 250 mm, zateplení 125 mm

Vytápění: tepelné čerpadlo Carrier

Dispozice: 4+1

Užitná plocha: 121,19 m²

Zastavěná plocha: 166,27 m²

Střecha: betonová krytina Bramac

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám