Hlavní obsah

Nejpovedenější rodinný dům světa připomíná podle svých kritiků bunkr

Novinky, nes

Značné překvapení u laické veřejnosti vzbudil výrok odborné poroty prestižního mezinárodního architektonického magazínu Architectural Review. Ta za nejlepší novostavbu rodinného domu na světě pro letošní rok označila dílo britského architekta Davida Chipperfielda s názvem Fayland House. Přízemní dům se třemi ložnicemi, jenž stojí na jihu hrabství Buckinghamshire mezi vesnicemi Skirmett a Hambleden, se někteří novináři nerozpakují přirovnat k bunkru z období druhé světové války.

BEZ KOMENTÁŘE: Nejlepší dům na světě

 
Článek

Členové poroty na domě ztělesňujícím „radikální představu o podobě anglického venkovského sídla“ ocenili mj. „nesmlouvavý, rytmický vzhled fasády“, eventuálně „náročný, neklidný design“.

Futuristicky laděná stavba získala ocenění v letošním roce, dokončena však byla již před dvěma lety. Vítězné vavříny získala v soutěži, do níž bylo přihlášeno na 750 projektů z celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Bílé fasádě domu dominuje jedenáct masivních sloupů.

Foto: Profimedia.cz

Porota kromě jiného ocenila uspořádání domu i způsob jeho začlenění do okolní krajiny.

Dům vlastní developer a multimilionář Mike Spink, jenž v roce 2008 koupil pozemek o rozloze 20 hektarů. Tehdy na něm stál patrový dům z počátku 20. století doprovázený dalšími budovami - dvěma garážemi, velkou stájí, skleníkem, letním domem, tělocvičnou a venkovním bazénem.

Vše bylo podle architekta nahromaděno na jednom místě a postaveno podle toho, jak tehdejší majitele zrovna napadlo. Chyběla jakákoli vzájemná propojenost, natož pak návaznost k okolní krajině, jež byla už v roce 1965 prohlášena chráněnou krajinnou oblastí. Spink proto nechal veškeré objekty srovnat se zemí.

Foto: Profimedia.cz

Sloupy na čelní fasádě jsou jemným odkazem na klasicistní sloh.

Foto: Profimedia.cz

Pozval architekta Davida Chipperfielda a požádal ho, aby mu vytvořil veskrze moderní sídlo. Ten navrhl dům, pro nějž je charakteristická čelní fasáda s jedenácti masivními bílými sloupy odkazující ke klasicistnímu slohu.

To, čím odbornou porotu dům nadchl, je volba materiálů, prostota tvarů a s tím související způsob, jakým jej architekt začlenil do krajiny, tj. bez zbytečné pompy. Sídlo vyplňuje prohlubeň mezi dvojicí terénních zvlnění a obklopují jej louky. Jeho bílá barva je pak reminiscencí na nedaleké křídové útvary pohoří Chiltern Hills.

Foto: Profimedia.cz

Interiér je zařízen prostým, ale moderním a velmi účelným způsobem.

Foto: Profimedia.cz

Přízemní dům má tři ložnice a velký společný prostor rozčleněný do několika zón.

Ač tedy kritikové přirovnávají letošní vítězný dům se zřejmou dávkou nevole k bunkru, bezděky vystihli to, co na něm naopak ocenila odborná porota. Tak, jako se bunkry stavějí s logickým cílem působit v krajině co nejméně nápadně, snaží se de facto o totéž velice často i moderní architektura.

Anketa

Líbí se vám vítězný dům a zaslouží si titul Nejkrásnější rodinný dům 2015?
Ano, ocenění si určitě zaslouží
11,9 %
Docela ano, ale zda je nejkrásnější, to si bez znalosti ostatních projektů netroufám posuzovat
28,1 %
Nevím, je mi to jedno
1,1 %
Nenadchlo mě to. Čekal/a bych něco velkolepějšího, nebo útulnějšího
19,4 %
Otřesné. Skutečně bunkr
39,5 %
Celkem hlasovalo 1235 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám