Hlavní obsah

Prázdné místo na zahradě zaplnili dvojicí domků pro přátele

Novinky, nes

V malebné krajině podhůří Dolomit v Jižním Tyrolsku, kousek od Bolzana, bydlí rodina v přestavěné farmě ze šedesátých let. Volné místo na své zahradě se rozhodla zaplnit dvojicí domků, které by v létě posloužily jako ubytování pro přátele, nebo by je eventuálně mohla pronajímat.

Foto: Oskar Da Riz

Zadní stěna domů je pokryta zrcadlovým sklem. Aby do ní nenaráželi ptáci, je sklo opatřeno UV fólií.

Článek

Místní architekt Peter Pichler navrhl velice moderně a luxusně zařízenou dvoudílnou stavbu zrcadlící okolní krajinu na svých stěnách. Název dvojice domků se zdál být proto jasný - Zrcadlové domky (Mirror Houses).

Na fasádách se zrcadlí nejen vrcholky Dolomit, ale i jabloňový sad, který sousedí přímo s pozemkem. Otevřené stěny jsou záměrně orientovány do přírody, aby si obyvatelé užívali hezkého výhledu a zároveň, aby zůstalo zachováno soukromí majitelů žijících v hlavním domě.

Foto: Oskar Da Riz

Domy jsou řešeny identicky, jen jsou vůči sobě posunuty.

Foto: Oskar Da Riz

Střecha domů hodně přesahuje před jejich čelní prosklenou fasádu, aby byl v horkých letních dnech uvnitř stín.

Na rozdíl od mnoha podobně řešených domů, neponechal architekt otevřenou pouze jednu (v tomto případě východní) stranu domu, ale pozvolna otevírá i severní a jižní.

Z boku proto objekt s celkovou plochou 80 m2 připomíná rozevírající se tlamu obrovského černého kytovce.

Foto: Oskar Da Riz

Otevření stěn připomíná po stranách domů rozevírající se tlamu obrovského kytovce.

Foto: Oskar Da Riz

Ve stropech jsou otevíratelné světlíky.

Aby dvojice identicky uspořádaných domků nepůsobila jako fádní kostka, architekt je vůči sobě záměrně poposunul, a to nejen horizontálně, ale i vertikálně.

Stavba je podsklepena, pod každou z jednotek je jedna podzemní místnost sloužící jako úložný prostor. Sklep je přístupný zvenčí, dlouhou chodbou.

Foto: Oskar Da Riz

Vlnité vykrojí oken po stranách vytváří v interiéru zajímavou atmosféru.

Foto: Oskar Da Riz

Výhled do okolní krajiny nabízí pohled na jabloňový sad a Dolomity.

V přízemí je vždy obývací pokoj propojený s kuchyní a za ním útlá ložnice sousedící s koupelnou. Interiér pomáhají prozářit stropní světlíky, které lze kvůli lepší ventilaci interiéru otevírat.

Foto: Oskar Da Riz

Oba domky mají stejnou dispozici - vpředu je obývací pokoj s kuchyňskou stěnou, za nimi je ložnice s koupelnou.

Dvojice domů je uzavřena ve skořepině z černého hliníku. Zadní, západní, fasádu pak pokrývají panely zrcadlového skla. Na sklo je nalaminovaná UV fólie, aby se kolem letící ptáci měli šanci včas vyhnout a nezraňovali se.

Foto: Peter Pichler Architects

Plán domků. Uspořádání sklepu vlevo, situace v přízemí je v pravo.

Foto: Peter Pichler Architects

Boční řez domem

Zrcadlící efekt přináší majitelům hned dvojí výhodu. Jednak se na stěně nově přistavěného objektu zobrazuje jejich vlastní dům a oni se tudíž nemusejí dívat na nějaký nový „nesourodý“ prvek na zahradě, a zároveň, při správném úhlu pohledu se díky odrazu okolní krajiny dům ze zahrady prakticky vytratí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám