Hlavní obsah

Nechte zrcadlo vyniknout v celé jeho kráse

Právo, Karolina Černá

Která věc patří k nejpřehlíženějším v domácnosti? Zrcadlo! Ať už je bezrámové, má netypický tvar, zdobí ho pestrý lem, často před ním stojíme a díváme se jen na sebe. Přitom nám v mnohých ohledech dobře slouží.

Foto: Rako

Nejlepší je líčit se před zrcadlem s tzv. bílým studeným světlem (5500 K) které nezkresluje sytost ani odstíny barev.

Článek

Běžně používaná rovinná zrcadla mohou být zajímavým designovým doplňkem, nástěnným i stojacím. Zároveň ta větší z nich opticky zvětšují prostor a projasňují ho. Stačí je správně rozmístit.

Foto: Westwing

Sasa je svým minimalistickým vzhledem vhodná do moderního interiéru. Cena 1449 Kč.

Kam s nimi?

Za kus nábytku patří velké nástěnné zrcadlo sahající až k jeho vrchní ploše. Pokud vedle něj stojí, visí, mělo by dosahovat až na zem.

Místnost opticky ještě více zvětší, když má stejnou či velmi podobnou šířku jako nábytek. Tento trik uplatníme třeba v menší vstupní hale bez oken, která tak získá na prostornosti i světle.

Foto: Bonami

Rám nástěnného zrcadla Versa Marrakech vyniká populárními etnickými motivy. Uplatní se v ložnici či v obývacím pokoji zařízených v podobném stylu. Cena 1999 Kč.

Účinek přirozeného denního světla v interiéru zvýšíme umístěním zrcadla hned vedle okna. Pokoj se projasní a bude vypadat větší.

Před zdroji světla (svíčka, závěsné svítidlo, noční lampička) na stolcích a poličkách ho stavíme v úhlu, který odrazí paprsky a rozehraje hru s vrhanými stíny.

Foto: Frameit

Zrcadlo postavené vedle okna násobí účinek přirozeného světla v pokoji a zároveň poskytne jiný úhel na výhled ven.

Vliv osvětlení

Při výběru zrcadla, v němž se chceme zhlížet, líčit si tvář a holit se, dbáme na správné doplňkové osvětlení. LED žárovky vyzařující teplé bílé světlo mají 2700 až 3300 K (kelvinů - teplota chromatičnosti, barvy). Lidskému oku je tato barva příjemná, připomíná lehce žlutým svitem klasickou žárovku. Působí hřejivě, avšak trochu zkresluje barvy, takže se hodí spíše do ložnic a obývacích pokojů.

U koupelnového zrcadla vsadíme na LED diody vyzařující bílé studené světlo (5000 až 6000 K). Odrážejí barvy v nezkresleném odstínu a odhalí každý nedostatek, což ocení ženy, které se před ním líčí, i pánové při holení.

Foto: Westwing

Velmi zdobná Ines s poličkou ozdobí koupelnu zařízenou v secesním stylu nebo vkusně doplní dámský budoár. Cena 1999 Kč.

Pro podporu sebevědomí ze svého vzhledu před významnou událostí je ideální nalíčit se před zrcadlem za svitu bílých studených bodovek a výsledek zhlédnout v teplé bílé záři, která na tvář míří nejlépe lehce zešikma a zespodu.

Foto: Dřevojas

Koupelnové zrcadlo by měly osvětlovat LED diody vyzařující bílé studené světlo, které odhalí nedostatky vzniklé při rychlém holení.

Pozor! Do koupelny patří speciální osvětlení, správně utěsněné a s dostatečným dvojitým krytím, které se označuje písmeny IP a příslušnou číslicí. V koupelně se doporučuje aspoň IP 54.

Pozor na skvrny

Rámy zrcadel a jejich samotná plocha zasluhují odlišnou péči. Z nerez kovových a plastových rámů stíráme prach hadříkem z mikrovlákna. Dřevěné rámy ošetříme přípravkem pro oživení kresby dřeva.

Foto: Tchibo

Zrcadlo v koupelně nesmí zůstat dlouho mokré, jinak ho nenapravitelně zohyzdí tmavé skvrny.

Plochu nikdy nenecháváme dlouho mokrou nebo orosenou po horké lázni v nevětrané koupelně! Jinak začne vrstva v zrcadle obsaženého stříbra oxidovat, což se projeví neodstranitelnými tmavými skvrnami. Také proto by přípravek na čištění zrcadel měl mít alkoholový základ, díky němuž se vlhkost rychle odpařuje.

Alkohol v čistidlech minimalizuje vznik mastných šmouh. Na ty je vhodná tzv. švédská utěrka z mikrovlákna. Chloupky, které občas pouští, odstraníme papírovou kuchyňskou utěrkou. Je mimořádně savá a s její pomocí povrch krásně doleštíme.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Víte, že...

Prvními zrcadly byly kromě vodní hladiny desky z leštěného kovu, např. z bronzu a mědi. Od 16. století se na sklo nanášela tenká vrstva stříbra.

Dnes zrcadlo často tvoří tenká kovová vrstva (např. cínového amalgámu) nanesená na zadní stranu skleněné tabule. Zadní strana odráží 90 % světelných paprsků.

Toužíme-li po optické motivaci při snižování hmotnosti, přisuneme spodní okraj stojacího zrcadla lehce k sobě a necháme na sebe zespodu dopadat teplé bílé světlo. Budeme vypadat mladší i štíhlejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám