Hlavní obsah

Navštívili jsme pasivní řadový dům

Novinky, nes
Říčany u Brna

Pasivní domy si nejčastěji stavějí soukromníci jako rodinné. Z developerů se do nich pouštějí pouze ti, kteří se na výstavbu v pasivním standardu specializují. Odváží-li si do těchto vod firma zvyklá stavět „tradičně”, je to vždy překvapení. A právě takovým jsou řadové domy v Říčanech u Brna, které jsme měli možnost navštívit.

Navštívili jsme pasivní řadový důmVideo: Novinky

 
Článek

Domy na jihu Moravy postavila tamní společnost All Inclusive Development, která před dvěma lety koupila od jiné společnosti pozemek, k němuž bylo již vydáno i stavební povolení. Brněnští se ale rozhodli původní projekt změnit a vylepšit jej.

Oslovili proto architekta Radima Javůrka z ateliéru O dům dál architekti a požádali jej, aby vytvořil návrh, který standard domů změní na pasivní, a ony tak dosáhnou na energetický štítek, na němž se bude skvět písmeno A.

Foto: Novinky

Zaoblené rohy schodiště zjemňují jeho vzhled.

Šestnáct bílých řadových domů postavených ve skupinách po čtyřech působí na první pohled nenápadným dojmem. Domy se od sebe liší velikostí, a tím i dispozicí. Jsou dvoupodlažní, každý má svou vlastní garáž a v závislosti na typu tři až pět pokojů.

Srdcem každého z nich je společenský prostor v přízemí, jenž v sobě spojuje funkci obýváku, kuchyně a jídelny. V obou podlažích je toaleta, v horním pak i koupelna. Technické zázemí je ukryto v garáži.

Foto: Novinky

Technické zázemí domu je schované v garáži.

My jsme dostali možnost navštívit třípokojový dům, který má užitnou plochu 130 m². Vstupuje se do něj dveřmi z ulice, za nimiž je malá předsíň s úložnými prostory. Z ní se vstupuje do obýváku, kde je napravo kuchyňská zóna, po levé ruce může návštěva vystoupat po schodišti ke dvěma dětským pokojům a ložnici v horním podlaží. Hezkým detailem schodiště jsou zaoblené rohy, které jeho vzhled zjemňují a působí jako nenápadný odkaz k českému funkcionalismu.

Domy jsou cihlové, každý má svou vlastní základovou desku, stropy jsou z litého betonu. Každý dům - byť stojí v řadě blízko sebe - má rovněž veškeré obvodové zdi vlastní, se svými sousedy tedy nesdílí nic.

Foto: Novinky

Pasivní domy

Všechny domy jsou vybaveny rekuperací, doplňuje je retenční nádrž na vodu určenou k závlaze zahrady, na střeše jsou usazené fotovoltaické panely.

Kvůli změně energetického standardu bylo v domech potřeba znovu vymyslet řešení jednotlivých technických detailů. Jedním z primárních úkolů bylo upravit konstrukci tak, aby byly neprůvzdušné. Tedy vzduchotěsné.

Právě těsnost objektu je jedním z důkazů vysoké kvality provedení stavby. Například pro rozvody byly nejprve do cihel vyfrézovány drážky, ty bylo třeba vymazat speciální směsí, a teprve pak je do vzniklého žlábku vložen příslušný vodič či trubka.

Tento postup byl zvolen právě kvůli zachování vzduchotěsnosti zdí. Samostatnou kapitolou je usazení oken s trojvrstvými skly, kolem nichž nesmí pronikat vzduch.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

V horním podlaží jsou umístěny pokoje pro děti i ložnice rodičů.

Domy měly být podle prvotního plánu vytápěné plynovými kotli. Nakonec není plyn k domům vůbec přiveden. O vytápění se stará elektrické podlahové topení, které - společně s ohřevem vody - využívá energii z již zmiňovaných panelů.

Jako izolační materiál posloužil na většině ploch polystyren, několik desítek centimetrů široké mezery mezi domy pak vyplňuje minerální izolační vata.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Protože stavba pasivního domu je v mnoha ohledech náročnější, vyjde jeho koupě dráž, v tomto konkrétním případě na 6,4 milionu korun. Majitelé pak ovšem ušetří velké množství peněz na jeho celoročních nákladech za energie. Ty by měly vyjít na pouhých 7500 korun, v porovnání s 35 až 40 tisíci u běžné stavby srovnatelných rozměrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám