Hlavní obsah

Národní cena za studentský design ocenila nejlepší díla

Novinky, Kristýna Křížová

Prestižní ocenění Národní cena za studentský design 2020 zná své vítěze. Mladí a nadějní designéři ze všech typů škol i letos soutěžili, tentokrát ve třicátém, jubilejním ročníku. Hlavní Národní cenu s podtitulem Grand letos získal mladý autor Jan Buble.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za design 2020

Cenu rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové získává Karolína Čaplová (Nováková) ze Západočeské univerzity v Plzni za zajímavou krabičku do domácnosti s materiály s tématem Úzkost – a co s ní. Projekt vychází z konzultací s odborníky.

Článek

V pátek odpoledne proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků letošního 30. ročníku Národní ceny za studentský design. Letos se soutěžilo v kategorii vizuální komunikace a oceněno tak bylo mnoho děl určených k dekoraci interiérů.

Mezinárodní soutěž je určena pro univerzity, vysoké školy, vyšší odborné školy, střední odborné školy a odborná učiliště se studiem designu, architektury, uměleckých řemesel, výtvarného umění a příbuzných oborů v Česku i v zahraničí.

Hlavní cenu Grand, Národní cenu za studentský design 2020 získal student Jan Buble. Cenu Junior obdržela Alžběta Müllerová. Uděleno bylo i osm ocenění Excelentní studentský design 2020 a osm cen Dobrý studentský design 2020. Došlo též na speciální ceny rektorů, děkanů, ředitelů významných institucí a studií.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za design 2020

Zleva: porotu nejvíc okouzlil projekt nové české písmolijny (která umožňuje vytvářet různé druhy písma) s názvem Form od Jana Bubleho z Uměleckoprůmyslové školy v Praze. Národní cenu Junior má pak Alžběta Müllerová ze školy Michael za materiály pro album Liquid Silver.

Účast v soutěži byla i letos početná. Do ročníku 2020 se přihlásilo 142 autorů a dva kolektivy se 135 pracemi z deseti univerzit a vysokých škol a desítky vyšších odborných škol a středních odborných škol. Vítězové následně vzešli ze 72 nominovaných prací.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za design 2020

Cenu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze si vysloužila knížka s názvem Dům U tří koček od Terezy Janákové z Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem.

Práce hodnotila vysokoškolská porota, středoškolská porota a národní porota, ta byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a českých profesionálních designérů. Dohromady hodnotila studentské práce více než padesátka profesionálních pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za design 2020

Cenu kurátorů Grand si vysloužila Aneta Chmelová z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem za projekt her po děti s názvem Lesníček. Hry jsou vymyšlena tak, aby se daly vzít s sebou na procházku.

Letošní ročník národní studentské ceny vypsal Design Cabinet CZ společně s nadací Sutnar – Nadací Radoslava a Elaine Sutnarových a kreativním inkubátorem DEPO2015.

Další ocenění v klání Národní cena za studentský design 2020

Excelentní studentský design 2020
Název oceněné práceAutorŠkola
ZnakovědaSilvia KlúčovskáUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
GraphiticalKristýna LondinováUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
The flowBat Shahar KatzHIT Holon Institute of Technology
Dům U tří kočekTereza JanákováFakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Take AwayVica Allakhverdyan, Lisa Arkhangelskaya, Giulia Bierens de Haan, Filip Birkner, Alix Chauvet, Etienne Clerc, Chloé Delchini, Klara Eneroth, Mark Emil Poulsen, Pablo Bardinet Fernandez, Jim Klok, Camilla Kövecses, Brigita Kudarauskaitė, Mona MercierGerrit Rietveld Academie, Holandsko
Tajný vzkaz pro AlquistaJan ChabrZápadočeská univerzita v Plzni
Mo(nu)mentální topografieVeronika Opatrná, Oleg ZářeckýFakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
SmigiVilém SmejkalStřední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově
Dobrý studentský design 2020
Název oceněné práceAutorŠkola
Lenochodi líně chodíKateřina VillinováFakulta designu a umění Ladislava Sutnara
LesníčekAneta ChmelováUniverzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Zlin Design Week 2019Martin Egrt & Milan Quang NguyenUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
Vizuální styl interiérového studiaKristýna HůrkováVyšší odborná škola grafická a Střední průmyslová škola grafická, Hellichova
DigitálAdam KomůrkaUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
Pock it don´t drop it!Martina KubalováUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
Between 4 stringsSixie HouEast China Normal University
PrahouKarolína Čaplová (Nováková)Západočeská univerzita v Plzni
Aplikace iRozhlasJaroslav DlaskUniverzita Tomáše Bati ve Zlíně
Procházka stoletou rajskou zahradou paličkované a šité krajkyMarko HoráčekVyšší odborná škola textilních řemesel a Střední umělecká škola textilních řemesel

Vyhlášení výjimečně proběhlo prostřednictvím streamového vysílání z plzeňského streampoint Studia zamlklých mužů. To se věnuje tvorbě a odbavení živého videoobsahu, zejména na sociální sítě. Výstava děl s tradičním názvem „Nový (z)boží!” je letos prezentována ve virtuální podobě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám