Hlavní obsah

Nádobí i doplňky snadno ozvláštníte speciální technikou decotwistaru

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skleněné, dřevěné, kovové, keramické, plastové i další předměty z jiných materiálů můžeme zdobit technikou decotwistartu.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Originální tácky ozvláštní vaší kuchyni

Článek

Zkuste si s námi ozvláštnit jednoduché věci, které jsou k mání v každé domácnosti.

Postup
1. Z papírového ubrousku vystřihneme po obrysu vybraný motiv. Drobnější detaily vystřihneme raději i s podkladovou plochou. Pak oddělíme z tenkého třívrstvého ubrousku poslední vrstvu s potiskem.
2. Skleněný tácek obrátíme spodní částí k sobě a plochu lepení potřeme lepidlem pro ubrouskovou techniku. Na toto místo přiložíme obrázek vystřižený z ubrousku a jemně jej uhladíme měkkým štětcem, namočeným do lepidla.
3. Po dokonalém zaschnutí namalujeme na výstřižek bílou akrylovou barvou žilky na lístečcích. Takto zvýrazníme charakteristické rysy listů, v našem případě listy břečťanu. Bílá krycí akrylová barva prosvítá tenkou vrstvou barevného potisku a přirozeně doplňuje obrázek.
4. Podobně vhodně zvýrazníme po přilepení ze zadní strany skla i jiné motivy. U hříbků jsme drobnými čárkami charakterizovali bílou a silnou dřeň nohy houby a také jsme jí prosvětlili zaoblená místa na kloboučku a světlé plochy lístků.
5. Některé drobně členěné motivy jako zátiší se stolečkem přilepíme raději v celé ploše. Na ubrousek položíme skleněný tácek a celý jej obkreslíme i s dostatečně velkou rezervou na okraj, tak aby obrázek přesahoval v síle asi 1 cm po celém obvodu.
6. Po zaschnutí opět zvýrazníme některá místa bílou krycí barvou. Prosvítající barvou vhodně podkreslíme světlé odrazy na hraně stolu, nejsvětlejší místa džbánu, jiskření světla na sklence či misce,bílou plachtu loďky nebo třpytící se vlnky. Po obrácení tácku uvidíme výsledek.
7. Twistartový provázek rozmotáme a rozvineme jej do plné šířky. Tento provázek je velmi pevný, pružný a je vyrobený ze zvláštního druhu borovice s přidáním hedvábného vlákna. Provázek nastříháme na kousky tak velké, aby pokrývaly celou plochu tácku i se zvednutými okraji.
8. Po zaschnutí obrázků i s bílou podmalbou přistoupíme k lepení provázků. Před lepením každý kousek namočíme do vody a jemně vyždímáme. Lepidlem pro ubrouskovou techniku potřeme obě strany rozvinutého provázku i skleněný tácek.
9. Proužky Twistartu lepíme jeden za druhým na zadní plochu tácku a štětcem vyhlazujeme vzduchové bubliny. Rozmotané provázky lepíme vždy asi s 0,5cm přesahem přes sebe. Tácek si přitom položíme třeba na kotouč lepicí pásky či hrneček, abychom přesahující část dobře přihladili k okraji skla.
10. Po zaschnutí provázku opatrně okrájíme přesahující papír žiletkou a případně otřepané okraje sbrousíme jemným smirkovým papírem do hladkého povrchu. Nakonec celou plochu Twistartu nalakujeme bezbarvým lakem, abychom zadní stranu ochránili před poškozením při mytí.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

RADY& tipy

  • Předměty ozdobené technikou dekotwistartu myjeme ručně a nenecháváme je dlouho namočené ve vodě.
  • Twistartový provázek koupíme ve výtvarných potřebách za 19 Kč. Vyrábí se buď spletený ze čtyř pramenů, nebo z jednoho pramene. Čtyřsvazkový provázek je po rozvinutí užší, než jednoduchý.
  • Lepidlo pro ubrouskovou techniku lze použít pro lepení dekorací na papír, dřevo, sklo, keramiku, plast, svíčky, kůži, textilie, hedvábí atd. K dostání je ve výtvarných potřebách za 54 Kč, ubrousek s potiskem vyjde na 5 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si originální přání pro maminku

Dáváte každoročně (v březnu nebo v květnu) své mamince bonboniéru, kytičku a případně dárek vložíte do bílé obálky? Bílým obálkám už dávno odzvonilo!

Výběr článků

Načítám