Hlavní obsah

Nad džunglí se tyčí dvojice budov jako dvě obří palmy

Novinky, nes

Dvojice rezidenčních budov vyrostla ve čtvrti Coconut Grove (Kokosový háj) v Miami na Floridě. Jejich architekt Bjarke Ingels, šéf dánského ateliéru BIG Architects, jim vtiskl tvar, který na první pohled upoutá každého kolemjdoucího. Dvě bělostné, velkoryse prosklené budovy šroubovitě se stáčející vzhůru k nebesům se tyčí nad bujnou, jako džungle hustou vegetací, která se rozkládá u jejich pat.

Foto: BIG Architects (14x)

Dvojice budov s prosklenými fasádami obepnutými balkóny na všech podlažích je obklopena bujnou zelení navracející místu jeho původní vzhled.

Článek

Domy stojí na místě bývalého hotelu, který byl stržen. Protože však v mezidobí v okolí vyrostla spousta jiných hotelů, rozhodli se zadavatelé projektu nabídnout v dané části největšího jihovýchodního města Floridy na celkové ploše 58 900 m2 dohromady 96 luxusních bytů navržených v minimalistickém duchu.

Foto: Big architects

Architekt pro návrh nových budov použil architektonického jazyka, který v dané části města začal vznikat před několika desítkami let. Zároveň však vytvořil objekty, které se na první pohled od okolní zástavby odlišují.

Foto: Big architects

Auterem návrhu zeleného okolí budov je designér Raymong Jungles.

Architekt, kterého si developeři nemohou za jeho práci vynachválit, velice přesně dokázal z okolní zástavby vyčíst hlavní rysy charakteristické pro místní moderní architekturu, a ty pak velice elegantním stylem zúročil ve vlastním návrhu.

Foto: Big architects

Stáčení budov není samoúčelné, balkóny horních pater vždy tak mírně přesahují nad spodní patro a tím ho šikovně stíní.

Foto: Big architects

Okolí domů je cíleně osazené vegetací typickou pro džungle.

Jsou to především dlouhatánské balkóny, které obepínají každou z budov po celém jejím obvodu, a za nimiž jsou pak veliká okna sahající od podlahy ke stropu nabízející tak rezidentům ničím nerušené výhledy na zátoku Grand Bay.

Foto: Big architects

Obyvatelům luxusních rezidencí se z balkónů nabízí ničím nerušený výhled na zátoku grand Bay.

Foto: Big architects

Architekti pracovali se zelení rovněž v interiéru.

Foto: Big architects

Na střechách samozřejmě nechybějí bazény.

Vlastní konstrukce budov je tvořena taženými deskami umístěnými na kulatých betonových sloupech, které se stáčejí společně s každým z domů, zatímco centrální část zůstává závitem nedotčena a tudíž rovná.

Ve stejné podobě, v jaké na úrovni země vyrůstá, se z domu do výše jednoho podlaží vynořuje coby malý, kvádrovitý klobouček.

Foto: Big architects

Luxusní byty jsou navrženy v minimalistickém stylu.

Foto: Big architects
Foto: Big architects

Luxus v případě těchto rezidencí znamená především veliká okna, spoustu prostoru v každé z místností a celkový pocit naprosté volnosti.

Stavby podle čtvrti, kde stojí, nesou název Grove at Grand Bay, což lze volně přeložit jako Háj v zátoce Grand Bay. Je tím mj. vzdán hold práci architekta a designéra Raymonda Junglese, který navrhl vzhled bezprostředního okolí staveb.

Dosavadní podoba místa totiž neměla příliš velkou kvalitu, což se architekti rozhodli napravit, a lokalitě, jež bývala hustým palmovým hájem, navrátili maximum z jejího prapůvodního charakteru.

Foto: Big architects
Foto: Big architects

Tak jako v dalších podobných typech rezidenčních budov, i v miamských věžích budou mít obyvatelé k dispozici spoustu společných prostor pro možnostá trávit čas dohromady.

Foto: Big architects

Osvětlený model staveb

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám