Hlavní obsah

Nábytek nejen do malého bytu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obývacím pokoji se odehrává společenský život rodiny. Jak ho ale zařídit, když není místa nazbyt? Určitě volte nábytek, který se skládá ze solitérů, lze ho vzájemně kombinovat, odsunout či přenést na jiné místo.

Foto: GWINNER (2x)

Televize může být zavěšená na stěně nebo volně stát na televizním stolku. Nábytek je jednoduchý, pamatuje se na podsvícení LED světlem.

Článek

Masivní obývací stěny, do kterých dříve hospodyňky vyskládaly půlku domácnosti, se dnes už nenosí. Na uskladnění oblečení a domácího vybavení jsou prostě vestavěné skříně vyrobené na míru, nebo se používají rovnou šatny.

Obývací pokoje jsou dnes hravé, vzdušné, nekomplikované. Platí to o malých místnostech, kde se vše odehrává na 20 m2, ale i o velkých prostorech. Stále jsou oblíbené designové solitéry, záměrně se mísí styly: nejčastěji minimalistický se starožitným.

Tipy pro malý pokoj

Platí pravidlo vyváženosti, proto se zamyslíme nad tím, které kusy nábytku jsou zde nezbytné a naopak nadbytečné.

V obývacím pokoji se neobejdeme bez sezení, konferenčního stolku, pravděpodobně nebude chybět televize, hi-fi sestava. V malém bytě preferujeme spíše jednotlivé kousky, které lze kombinovat, vyhneme se velkým sestavám.

Televizor může být závěsný na stěně a pod ním jednoduchý stolek na různé ovladače, časopisy, atd.

Foto: IKEA

V minibytě preferujeme nábytek, který lze snadno rozložit, seskládat, přesunout a kombinovat.

Do minibytu volíme dvousedačku, kterou doplníme praktičtějšími sedacími prvky – taburety, sedacím pytlem. Konferenční stolek musí sloužit na odkládání, pro komfort volíme největší možnou velikost.

Opticky zvětšit pokoj pomohou i barvy a správná volba materiálů. Stísněně se nebudeme cítit, když použijeme světlé odstíny, které dobře odrážejí světlo. Dobrou službu prokáže i zrcadlo na stěně, reflexní materiály, kov, povrchy ve vysokém lesku.

Osvětlení pro atmosféru

V obývacím pokoji obvykle odpočíváme a bavíme se. Osvětlení, které umí jedinečně pracovat s atmosférou, by mělo tyto dvě činnosti podtrhnout.

Příjemný je stmívač u centrálního osvětlení, protože s ním můžeme regulovat intenzitu světla.

Foto: GWINNER

Masivním obývacím stěnám dávno odzvonilo. Oblíbený je minimalistický styl, jednoduché police, úložné boxy. Osvětlení je měkké, vytváří pohodovou atmosféru.

Vyplatí se hned několik typů svítidel: bodová zapuštěná v sádrokartonovém podhledu, stojací lampa vedle křesla, malá lampa se zajímavým stínítkem na komodě.

Originálně působí i speciální nasvícení obrazů, polic, knihovny. Světlo je pak příjemně měkké, podporuje klid a pohodu.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám