Hlavní obsah

Na úzkém pozemku postavili pohodové bydlení. Nechybí tělocvična ani bazén

17. 1. 2014, 6:13
Novinky, nes

Prokletím i výhodou domu, jenž nese název Esplanade House (česky volně přeložitelné jako dům-esplanáda), je pozemek, na němž stojí. Je totiž docela dlouhý, ale také velice úzký. Aby toho nebylo málo, z obou stran je stísněn a nepříjemně zastíněn dvoupatrovými stavbami v sousedství na severní i jižní straně. Výhodou je ovšem západní strana parcely, orientovaná směrem k melbournské zátoce Port Phillip.

Foto: Dianna Snape

Hlavní ložnice s implementovanou koupelnou

Článek

Dům, který navrhli architekti z ateliéru Finnis Architects, stojí v Brightonu, na předměstí australského Melbourne.

Vzhledem k blízkosti sousedních domů bylo zřejmé, že při plánování nové rezidence bude nutno rezignovat na jakákoliv otevření stavby severním i jižním směrem. Jednak se obyvatelé těžko budou chtít dívat na bezprostředně sousedící domy a s ještě menší radostí si budou chtít nechat nahlížet do vlastního soukromí. Jediná otevření, která tedy zbývala, byla na východní a především pak na západní straně, odkud je nádherný výhled na zátoku.

Foto: Dianna Snape

Západní fasáda rezidence.

Autoři poznamenávají, že při tvorbě návrhu proto nejprve určili, jaké druhy místností a zón v domě mají být, a ty pak seřadili podle jejich potřeb z hlediska prostoru, množství přírodního světla, soukromí atd. Když tuto rovnici vyřešili, „konečný návrh spadl na papír už prakticky sám“. Klientům nakreslili dvoupatrovou rezidenci, jež má v přízemí garáž, tělocvičnu se saunou, vnitřní dvůr s bazénem a v hlavní budově ovšem také obývací pokoj, společné prostory a dva pokoje, z toho jeden sousedící s pracovnou.

Jídelna s kuchyní jsou stejně jako hlavní ložnice v prvním poschodí. Druhé patro je spíše než skutečným patrem jen terasou určenou pro společný život rodiny s barbecue koutem a skladovacími prostorami.

Foto: Dianna Snape

Jídelna s kuchyní jsou v první patře.

Architekti věnovali pozornost volbě materiálů, od nichž požadovali prostotu, možnost vytvořit čisté linie a přitom schopnost navodit příjemnou domáckou atmosféru. Nakonec se rozhodli pro kombinaci přírodního kamene, dřeva, skla a oceli.

Foto: Dianna Snape

Kuchyně s jídelnou a společenskou zónou se těší nádherným

Přízemí má dvě úrovně, mezi nimiž je rozdíl jednoho schodu. Zatímco nižší úroveň je dlážděna přírodním bílým vápencem, vyšší úroveň je vyložena tvrdým eukalyptovým dřevem. Oba materiály se objevují jak v interiéru, tak v exteriéru.

Foto: Dianna Snape

V přízemí je obývacá pokoj s volným průchodem na vnitřní dvorek s bazénem. Za ním je vidět zeď tělocvičny, za níž je ještě garáž.

Obecným záměrem návrhu designu jednotlivých místností a zón bylo zvolit jednotný vzhled, který by umně balancoval mezi pocitem přeplněnosti interiéru na straně jedné a neevokoval dojem naprosté neorganizovanosti na straně druhé.

Foto: Dianna Snape

Dvorek je z části dlážděn bílým vápencem a na části jeho povrchu je položeno eukalyptové dřevo.

Šikmá střecha stavby slouží jako sběrač dešťové vody, jež se schraňuje v nádrži o objemu 10 tisíc litrů. Vodou se napouští bazén i zavlažuje zahrada.

Reklama

Související články

Výběr článků