Hlavní obsah

Na návštěvě v architektonicky unikátním a ekologickém domě

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastnou ruku při výběru domu měl náš hostitel Jan Valent s rodinou. Nejenže se mu podařilo koupit již hotový dům, který se svou originální architekturou úplně liší od okolních novostaveb, ale navíc je postaven jako energeticky úsporná stavba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům je opticky rozdělen na přízemní, dřevem obloženou část, a podkroví s jemně strukturovanou omítkou na fasádě.

Článek

Netuctový dům se nachází v místě, kterému se říká větrná hůrka, a je usazen do terénu tak, že nic nebrání výhledu do okolní krajiny. Původní majitelé hledali vhodnou lokalitu v Ostrově, ale nakonec dali přednost mírně svažitému pozemku z jihozápadní i jihovýchodní strany v nedalekém Hájku, lemovanému místními komunikacemi. Vybrali si ho záměrně, aby měli dost vlastního soukromí a co nejméně přímých sousedů, což dnes Valentovi oceňují.

Originál každým coulem

Dům je po všech stránkách originál. Ať už jde o původní návrh architekta Petra Šmelhause nebo o materiály. Architekt doporučoval tenkostěnnou tvarovku doplněnou masivním zateplením, proto se stavělo z Liaporu, který pro stavbu moderního energeticky úsporného domu splňoval veškeré parametry a vlastnosti, je v požadované kvalitě cenově výhodný a výrobce sídlí v nedalekém Vintířově.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prostornému obýváku laděnému do pomerančové barvy vévodí krb s kouřovodem z nerezu vyvedeným nad střechu objektu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Z obýváku vedou dveře přímo do kuchyně, ale i na chodbu, kde je praktická vestavěná skříň a vstup do kuchyně i do pracovny.

Tak jako obvykle, vlastnímu projektu předcházely prostorové studie, barevné počítačové animace, ale i studie povětrnostní mapy a dalších podkladů týkajících se charakteru lokality a vlastního pozemku.

Důkladná příprava projektu je na domě vidět. Dispozice je promyšlena do všech detailů, poskytuje krásný výhled velkými prosklenými stěnami do okolí. Dům je příjemně, a přesto logicky uspořádán v obou podlažích. Dobře odvedená je i řemeslná práce.

Novostavba s podkrovím

Majitelé se rozhodli pro rodinný dům s rovnou střechou, který se už na první pohled odlišuje od bezprostředního okolí svou strohostí zušlechtěnou barvami a dřevem. Dům je nepodsklepený, s podkrovím pod pultovou střechou a přístavkem s rovnou střechou. Má zastřešenou terasu a parkovací stání.

Na pozemku je umístěn tak, aby byl dokonale osluněn z jihovýchodní strany. Z tohoto požadavku vychází i architektura domu, již zmíněná orientace ke světovým stranám a dispoziční řešení pro čtyřčlennou rodinu. Dům je opticky rozdělen na přízemní, dřevem obloženou částí a podkroví s jemně strukturovanou omítkou na fasádě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vysoce elegantní červená lakovaná kuchyně je propojená s jídelnou. Prostor na jedné straně navazuje na terasu a na druhé na obývací pokoj.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Děti nejsou zatím školou povinné, takže většinu místa využívají ke svým hrátkám.

V přízemí domu je kuchyně s jídelnou, obývací pokoj, hala se schodištěm, zádveří, šatna pod schody, koupelna a WC, ale i pracovna a sklad zahradních potřeb a sezónních věcí, jehož výstupní dveře jsou zakryty stříškou.

Kvůli povětří je terasa umístěna na závětrné straně u vstupu do domu a je propojena s jídelnou, což je praktické zejména v létě. Z této nevýhody se stala přednost, kdy je průhledně zastřešená pergola nad verandou výrazným kompozičním prvkem celého domu. V podkroví se nacházejí dvě ložnice, šatna a koupelna s klozetem.

Úsporná technická řešení

Strohý dům s rovnou střechou zjemňují barvy a dřevo. Zatímco nosné a obvodové zdi z Liaporu jsou zateplené 20cm polystyrenem, stěny přístavku izoluje 17 cm minerální vaty.

Dům byl od samého začátku navržen jako energeticky úsporná stavba s plánovanou spotřebou tepla na vytápění do 70 kWh/m2 za rok (roční spotřeba tepla na vytápění 56 GJ =15 600 kWh) má minimální tepelné ztráty prostupem. K tomu přispívá nadstandardní zateplení, kvalitní izolační skla ve všech oknech a výrazná prosklená plocha oken na osluněných stranách. Dům díky jednoduchému tvaru snadno prohřívá zimní slunce. I v tomto domě se vyplácí více zdrojů vytápění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vkusně zařízená a vybavená koupelna v černobílém ladění vedle ložnice je pravým místem pro očistu i relaxaci.

O teplo se stará hlavně teplovzdušný systém s rekuperací tepla z větracího vzduchu. Ten se v zimě předehřívá a v létě ochlazuje v zemním kolektoru díky větracím jednotkám Duplex RD společnosti Atrea s účinností cca 80 %.

V přechodném období na jaře a na podzim je zdrojem tepla a příjemné domácí pohody krb s kouřovodem z nerezového plechu vyvedeným nad střechu objektu. Teplý vzduch se pomocí nuceného větrání částečně rozvádí do ostatních místností. V zimě lze dům vytápět na požadovanou teplotu také elektřinou. Dva akumulační zásobníky jsou zdrojem tepla pro ohřev teplé užitkové vody. Jedním je klasický elektrický bojler o objemu 250 l, druhým bojler vytápěný solárními kolektory o objemu 300 litrů. Vodu ohřívá slunce, při nepříznivém počasí zaskočí elektřina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice ve druhém podlaží je prostorná díky tomu, že má zabudovanou oddělenou šatnu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedle pracovny, která slouží zároveň jako pokoj pro hosty, je situovaná druhá koupelna a WC.

Tím, že obvodové, nosné svislé a příčkové konstrukce jsou z tvárnic zdicího systému Liapor s kontaktním zateplením polystyrenem a minerální vatou, splňuje náročnost budovy kritéria pro energeticky úspornou stavbu.

Plány do budoucna

I když Valentovi bydlí v domě teprve krátce, věří, že s nastavenými parametry budou spokojeni. V domě se jim zatím bydlí příjemně. Na vnitřní dispozici domu neměnili vůbec nic. Svému vkusu a představám přizpůsobili pouze barvy stěn v celém domě, v kuchyni a v obýváku vyměnili podlahovou krytinu a zařídili místnosti jednoduchým masivním nábytkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V domě se o teplou vodu starají dva bojlery - jeden je elektrický, druhý bojler o objemu 300 litrů vytápějí solární kolektory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rekuperační jednotka dohlíží na řízené větrání vzduchu.

Zato se zahradou mají velké plány. Kromě toho, že dokoupili navazující pozemek, kde plánují postavit druhé stání pro auto a vysadit pár ovocných stromů, obrátili se na odborníky, kteří jim pomohou s výsadbou kosterních a okrasných rostlin i trávníku na pozemku kolem domu.

Technické parametry:

architektonický návrh: Petr Šmelhaus

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata okna: plastová s izolačním sklem

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata okna: plastová s izolačním sklem vytápění: teplovzdušný systém s rekuperací, krb

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata okna: plastová s izolačním sklem vytápění: teplovzdušný systém s rekuperací, krb ohřev TUV: elektrický bojler + solární kolektor

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata okna: plastová s izolačním sklem vytápění: teplovzdušný systém s rekuperací, krb ohřev TUV: elektrický bojler + solární kolektor zastavěná plocha: 156 m2

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata okna: plastová s izolačním sklem vytápění: teplovzdušný systém s rekuperací, krb ohřev TUV: elektrický bojler + solární kolektor zastavěná plocha: 156 m2 zpevněné plochy mimo vlastní dům: 111 m2

architektonický návrh: Petr Šmelhaus charakteristika domu: energeticky úsporná stavba stavební materiál: Liapor zateplení: polystyren, minerální vata okna: plastová s izolačním sklem vytápění: teplovzdušný systém s rekuperací, krb ohřev TUV: elektrický bojler + solární kolektor zastavěná plocha: 156 m2 zpevněné plochy mimo vlastní dům: 111 m2 obestavěný prostor: 868 m2

původní pozemek: 1094 m2

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám