Hlavní obsah

Na místě opuštěné budovy vyrostl ekologický dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvním rodinným domem v kanadském Montrealu, který se může pyšnit mezinárodně uznávanou certifikací LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) v nejvyšší úrovni Platinum, je dům s názvem Ecologia Montréal. Environmentální certifikace LEED poskytuje nezávislý důkaz o kvalitě budovy. Hodnotí bezprostřední dopad na okolí, hospodaření s pitnou vodou, spotřebu energie, použité materiály a kvalitu vnitřního prostředí.

Foto: Alexandre Parent

Ekologický dům v kanadském Montrealu

Článek

Majitelkou je kanadská herečka Sabine Karsentiová s manželem a synem. Jejím přáním bylo na místě opuštěné stavby vybudovat ekologický dům, aniž by bylo nutné obětovat současný design. Ke spolupráci proto přizvala interiérového designéra Gervais Fortina z Ecologia Foundation a člena Asociace designérů v Québecu (APDIQ), který jí pomohl zrealizovat plány.

Foto: Alexandre Parent

Interiér je modernějšího rázu, nicméně i v něm minulost zanechala své viditelné stopy.

Dům o rozloze 250 m2 je postaven z monolitického tepelně-izolačního betonu. Ten je v posledních letech využíván evropskými architekty pro vytváření velmi zajímavých staveb. Beton obsahuje 39 % recyklovaných materiálů.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Sabine Karsentiová na snímku z roku 2000

Korunou domu je zelená střecha přinášející majitelům domu i okolí řadu výhod. Ať už jde o snižování energetické náročnosti stavby, prodloužení životnosti střešního pláště a zadržení srážkové vody či prachových částic.

K minimalizaci tepelných ztrát slouží dvojité zasklení s reflexní fólií a vnitřní prostor dvojskla plněný izolační vrstvou kryptonu. Na střeše jsou instalovány termodynamické solární panely.

Foto: Alexandre Parent

Přáním majitelky bylo vybudovat ekologický dům, aniž by bylo nutné obětovat současný design.

Fasádu tvoří vápencové obklady pocházející z nedalekého lomu St. Marc. Vnitřní stěny jsou opatřeny vápenným a konopným nátěrem a dodávají zdem sametový vzhled.

Interiér je modernějšího rázu, nicméně minulost zanechala své viditelné stopy i v něm.

Foto: Alexandre Parent

„Zachovali jsme trámy z původního domu postaveného před rokem 1890 a obložili jimi stropy," říká majitelka Sabine.

Foto: Alexandre Parent

Prosklené atrium je umístěné v centru domu.

Elektrické spotřebiče v domácnosti splňují přísné normy pro úsporu energie. Interiérový nábytek je vyrobený z materiálů odolných vůči každodennímu použití.

Základem koupelnového vybavení je biologicky rozložitelná pryskyřice, která se vyrábí ze sóji. Veškeré baterie v domě mají adaptéry pro snížení průtoku vody.

Dalším energeticky úsporným řešením je sálavé podlahové vytápění v kombinaci s geotermálním systémem.

Foto: Alexandre Parent

Volně stojící vana a umyvadlo je od kanadského výrobce Wetstyle.

Kuchyňské pracovní desky jsou z recyklovaného granitu a lakované povrchy skříní mají nulový obsah ekologicky škodlivých těkavých organických látek (VOC).

Majitelé si nechali u Atelieru-001A vyrobit jídelní stůl na míru ze dřeva původního domu. Prosklené atrium je umístěno v centru domu, odděluje obývací pokoj od jídelny a kuchyně a přináší více světla do interiéru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dana Klomínková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám