Hlavní obsah

Na minimální ploše vzniklo netradiční víkendové bydlení

Ne každý byt má dostatek místa. I ten opravdu malý může plnit bydlící funkci, jen je třeba nad jeho vybavením více přemýšlet. V jednom podobném, o velikosti 37 metrů čtverečních, se dokonce usadila čtyřčlenná rodina, i když jde jen o bydlení víkendové. Na malý prostor se vešlo i místo pro protažení, spaní je skryto ve vestavěném nábytku.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Byt má vlastníkům sloužit jako bydlení víkendové.

Článek

"Byt vznikl rozdělením původně větší jednotky, teď má necelých 37 metrů čtverečních. Na této rozloze developer navrhl dispozici 2+kk, což by znamenalo, že by se byt prakticky nedal zařídit a že obyvatelům by bylo souzeno pohybovat se v úzkých koridorech mezi nábytkem.

Investoři nás oslovili ještě v procesu výstavby a díky tomu jsme měli možnost do dispozice zasáhnout. Smazali jsme všechny nepotřebné příčky a vytvořili garsonku. Oddělená zůstala jen koupelna," konstatuje architekt Jan Hora ze studia ORA, kde jsou jeho kolegy i Jan Veisser a Barbora Hora.

Foto: BoysPlayNice a časopis Bydlení mezi panely

Různé namoření dřeva vyznačuje jednotlivé zóny.

Aby se jeden mohl protáhnout

V centru nové dispozice architekti vyhradili obdélníkový prostor se stolem a židlemi uprostřed. Posune-li se však stůl a židle stohují na sebe, vzniká prostor dostatečně velký, aby se člověk mohl protáhnout. Tím se tvůrci rekonstrukce vyvarovali pocitu stísněnosti.

Vnímaní vizuálně ještě rozšiřuje zrcadlo za kuchyní.

Informace
Spoluautor: Barbora Ochotná
Umístění projektu: Praha – Žižkov
Země projektu: Česká republika
Rok projektu: 2019-2020
Rok dokončení: 2022
Užitná plocha: necelých 37 m²
Spolupráce
Generální dodavatel interiéru: Acer Woodway s. r. o.
Stavební úpravy: Rekonstrukce 21 Brno s. r. o.
Materiály
dubové parkety, dubová dýha různého moření, dubové latě, nerezová deska v kuchyni, cementová stěrka, keramický obklad
Značky
stůl Lasu — TON, židle FRAME 52/458 — Alias, svítidlo Retro — Lucis, lustr Gople — Artemide, vypínače R.1 — Berker, sprcha Euphoria — Grohe, topný žebřík Melody Aura — ISAN

Inspirace ve středověkých skříňových postelích

Z prostoru bylo třeba vyčlenit místo pro usínání. Architekti se inspirovali ve středověkých skříňových postelích.

Postel rodičů je vsunutá mezi dva regály, což jí zajišťuje soukromí a zároveň umožňuje využít maximum prostoru pro skladování.

Pakliže si chce spáč rozšířit obzor nebo osvobodit své dlouhé končetiny, vyklopí si dvířka u nohou. Spaní dětí je situováno do patrového boxu.

Vrchní postel je skryta za dvířky

Spodní postel v nice přes den slouží jako gauč. Vrchní postel je skryta za dvířky. Box je obložený dubovými latěmi, které postupně přecházejí i na stěnu oddělující koupelnu, která se díky tomu jeví také jako součást vestavěného nábytku.

Díky dveřím, které dosahují až ke stropu, na svou přítomnost neupozorňuje.

Různá moření naznačují jednotlivé zóny

Celý byt je pojednaný v jednotném materiálu – dubovém masivu a dýze. Různá moření pak naznačují jednotlivé zóny – světlá kuchyně jako metafora rána, transparentní lak ke dni a tmavé moření k noci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám