Hlavní obsah

Montovaná dřevostavba je energeticky nenáročná a minimalizuje tepelné ztráty

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrat si z katalogu rodinných domů montovanou dřevostavbu má své výhody. Dům je energeticky nenáročný a je postavený velmi rychle. Montáž hrubé stavby je za 3 dny, protože jednotlivé dílce se předvyrábějí v suchých halách, kde se pracuje celoročně. Kompletně lze dům předat zákazníkovi do tří měsíců.

Článek

Kdo pořizuje rodinný dům, zajímá se nejen o částku, kterou musí vydat ze své peněženky při samotné stavbě, ale také o náklady do budoucna. Ty jsou možná i důležitější, protože vzrůstající ceny energií nás nutí myslet a chovat se zodpovědně, prakticky.

Prioritou by pro nás tedy měla být nízká provozní spotřeba, ale i používání nezávadných stavebních materiálů, které nezatěžují naše zdraví.

Větrání s technikou

Montovaná dřevostavba má výborné tepelně izolační vlastnosti především díky tzv. sendvičové skladbě stěn: nosným prvkem jsou trámky z 90 % smrkové, z 10 % modřínové, na vnitřní obklad se používají nezávadné bio dřevotřískové desky bez formaldehydu (výborně vyrovnávají vlhkost, jsou protipožární, mají velkou únosnost).

Uvnitř stěny je minerální izolace zvenku obložená parozábranou (v podstatě je to igelit, který zamezuje pronikání nežádoucí vlhkosti do stěn domu).

K tepelné pohodě lvím podílem přispívá i vzduchotěsnost stavby, protože jinak teplo, za které draze platíme, utíká směrem ven. V případě montované dřevostavby to platí dvojnásob. Proto se dbá na přesný styk rohových konstrukcí, osazení oken, dveří apod.

Tepelné ztráty v dřevostavbě minimalizuje i technika, která větrá efektivně. V domě je zabudována tzv. rekuperační jednotka. Ta funguje jednoduše: ventilátorem se nasaje čerstvý vzduch zvenku, předehřeje se a vypustí do místnosti. Spotřebovaný vzduch se naopak odvádí jinými ventilátory z domu ven, po 70 sekundách všechny ventilátory změní svůj chod v opačný.

Nemusíme tedy větrat okny ani dveřmi a ztrácet tak teplo. Má to i další výhody: při větrání rekuperační technikou se do místnosti nedostane prach, pyl a hmyz, chod je tichý, finančně nenáročný.

Dům pro rodinnou pohodu

Jakou velikost domu zvolit, aby v něm čtyřčlenná rodina dobře fungovala a přitom byl jeho provoz ekonomicky únosný? Na tuto otázku není jednoduchá odpověď, protože každý z nás má jiné požadavky a potřeby.

Obecně ale určitě platí, že domy, které mají příliš metrů čtverečních, nejsou praktické ani pohodlné k bydlení. Udržet takový dům v čistotě není snadné, i když nám třeba chodí pravidelně vypomáhat profesionální hospodyně. Dům je navíc energeticky náročný a jednotliví členové rodiny v něm ztrácejí kontakt mezi sebou navzájem.

Pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi je dostačující rodinný dům typu 5 plus 1 zhruba se 180 m2 obytné plochy. To už je velkorysý prostor, kde mají všichni svoje soukromí a zároveň dost místa na společné debaty.

Montovaná dřevostavba Terra je právě takový zlatý střed: nikdo se v ní netísní, poskytuje dostatek úložných prostor, zároveň je kompaktní, účelná. Srdcem přízemí je společný obytný prostor. Tvoří ho obývací pokoj propojený s jídelnou a kuchyňským koutem. Je to velkorysý prostor – zhruba 56 m2. V kuchyni má při vaření hospodyňka inspirativní výhled z okna a k dispozici menší oddělenou místnost, kde může dlouhodobě ukládat potraviny.

Celkem logicky na kuchyň navazuje jídelna se stolem pro šest osob. I když domácnost obývají čtyři členové, je bezvadné trochu se „rozjet“ (když to velikost dovolí) a pořídit si velký stůl, třeba v masivu. Je symbolem stability, pevného zázemí a domácí pohody. Navíc je i praktický.

Mísa s ovocem, váza s květinami a drobné dekorace nepřekáží, ale navozují příjemnou atmosféru při rodinném stolování. V případě návštěvy přátel či prarodičů se navíc větší stůl vždycky hodí.

Obytný prostor v přízemí působí velmi vzdušně i díky dostatku prosklených ploch. Z jídelny lze přímo vstoupit do zimní zahrady, z obývacího pokoje pak do zahrady venkovní. Kontakt s přírodou a přechod z interiéru směrem ven je přirozený.

V přízemí se nachází i menší koupelna s toaletou, dále pokoj, který může sloužit jako pracovna či pro hosty.

Do patra se dostaneme po otevřených schodech, které mají dřevěné stupnice (smrk) a nášlapy z tvrdého buku. Schodiště efektně osvětlují hranatá svítidla zasazená v hliníkovém rámečku. Horní podlaží poskytuje soukromé zázemí. Najdeme tu ložnici rodičů, dva dětské pokoje a velkou koupelnu s vanou, sprchovým koutem a toaletou. Ze dvou místností lze vyjít na prostorný balkon.

1. NP: 109,35 m22. NP: 72,51 m2
1.1. zádveří: 16,37 m22.0. chodba: 5,23 m2
1.2. koupelna: 2,15 m22.1. koupelna: 10,79 m2
1.3. pracovna: 13,12 m22.2. pokoj: 17,05 m2
1.4. zimní zahrada: 18,43 m22.3. ložnice: 23,60 m2
1.5. kuchyně: 11,22 m22.4. pokoj: 15,84 m2
1.6. obývací pokoj: 45,86 m2
1.7. spižní a technická místnost: 2,20 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám