Hlavní obsah

Modulový dům připomíná lego pro dospělé

Právo, Sylva Svobodová

Rychlost stavby, cenová dostupnost, možnost měnit vzhled domu a originalita. To jsou hlavní přednosti stavebního systému cubespace. Dům má navíc nízké náklady na provoz a údržbu, tvoří ho výhradně ekologické materiály.

Článek

Kdo chce bydlet ve vlastním rodinném domku a přemýšlí, jaký dům si pořídí, může se rozhodnout pro jednu z cest: buď hledat v katalogu projekt, který ho osloví, anebo se vydat cestou kreativní.

V prvním případě klient nemusí dumat nad dispozicí jednotlivých místností a uspořádáním domu, což je jednodušší. Výsledkem ale bude běžný dům.

V prvním případě klient nemusí dumat nad dispozicí jednotlivých místností a uspořádáním domu, což je jednodušší. Výsledkem ale bude běžný dům. Druhou možností je stavba domu šitá na míru. K tomu potřebujeme nápaditého a kreativního architekta, s nímž si budeme rozumět a nadšeně spolupracovat. Pak vznikne dům originální, který vystihne naše zájmy, potřeby, individualitu i vkus.

Dům se známkou originality

Bydlení, které představíme, určitě nadchne všechny tvořivé lidi. Je určené právě těm, kteří se nebojí nových technologií, nápadů, razí svůj vlastní životní styl a preferují ekologii.

.: Projekt v 3D modelu představuje dům určený k odpočinku a rekreaci z řady wellnes.

Rodinný dům systému cubespace totiž není postaven klasicky z cihel ve stylu můj dům, můj hrad. Jeho filozofií je bydlení pro život, s možností užívat si tady a hned, podle daných finančních možností. Určitě osloví mladé páry, anebo naopak starší generaci, která utíká z panelového bytu, protože chce žít na venkově v domečku co nejdříve a za dostupnou cenu.

Poskládejte kostičky

Stavební systém cubespace není z cihel, tvoří ho jednotlivé moduly. Představte si ho jako stavebnici lego, kterou tvoří krychle a kvádry různých velikostí. Ty můžeme kreativně spojovat do stran, na sebe, nebo skládat přes sebe prakticky všemi směry. Podobně to funguje s cubespace. Pomocí modulů vytváříme dům, který roste právě tak, jak potřebujeme.

Modul je základním stavebním prvkem, jenž slouží k tvůrčí činnosti – před očima nám roste naše vize a přání.

.: Dům z modulového systému je obložen severským modřínem.

Velkou výhodou je, že jednotlivé moduly můžeme k původní stavbě kdykoli připojit (po složení se moduly k sobě přitáhnou speciálními stahovacími přípravky s přesností na mm a konstrukce se k sobě spojí buď svárem nebo šroubovým spojem), měnit je nebo dokonce celý dům přenést na jiné místo. Představte si situaci, kdy se mladý pár rozhodne pro stavbu ve stylu cubespace. Má omezené finanční možnosti, proto volí tři základní moduly, které poskytují pohodlné bydlení.

Není třeba hned stavět velký dům, protože více místností stejně nevyužije, navíc to vyžaduje vyšší hypotéku. Uplyne nějaká doba, naše mladá rodina se rozroste o potomky a potřebuje víc místa: s architektem připraví projekt a dodatečně připojí další obytné moduly.Finance jsou rozložené v časové křivce, takže mladou rodinu nepřekvapí a méně zatíží.

Cena projektu na klíč se pohybuje od 21 000 korun za metr čtvereční (základní řada obsahuje kompletně hotový dům včetně topení, dlažby, podlah, osvětlení, vybavení hygienického zařízení, rozvod připojení na TV, rozhlas a internet do všech pokojů a kompletní dokončovací práce v interiéru a exteriéru).

Jak vypadá modul?

Mladí čeští architekti, kteří systém cubespace vymysleli, chtěli původně vyjít z materiálu, který je k dispozici: uvažovali o železničních vagonech, lodních kontejnerech apod. Vzhledem k tomu, že modul musel splňovat mj. požadavky protipožární a zvukově izolační, bylo jasné, že budou muset vytvořit vlastní koncept. Proto navrhli typ, který tvoří samonosný ocelový rám ve tvaru kvádru.

Kvádry mají rozměry od 3 x 3 x 3 m (ideální pro přepravu), 3 x 6 x 3 m, až po největší 3x3,5x12 m.

.: Vnitřní vybavení včetně např. vytápění v koupelně je plánováno podle přání klienta

V tomto rozměrovým rozmezí architekt pracuje s mnoha variantami, které umožňují účelně a chytře jednotlivé moduly poskládat, vzájemně propojovat ve všech směrech a vytvořit až čtyřpatrové sestavy.

Samonosný rám je vyplněn stěnami (tzv. montovaný sendvič), které jsou difúzní (propustné) a mají různé typy odvětrávaných fasád. V každém domě za daných podmínek se tvoří rosné body v místech, kde se setkají dvě rozdílné teploty (mezi interiérem a exteriérem). Díky správné volbě materiálů stěny přirozeně dýchají, takže nedochází k plísním nebo dokonce poškození samotné konstrukce.

Vlastní pohledový materiál vnitřních stěn může být ze sádrokartonu, dřevěného obkladu apod. Vzhled venkovní fasády domu je přizpůsoben podle přání klienta. Oblíbený je severský modřín v kombinaci s plechovým obložením, vláknocementové desky, ale můžeme zvolit i běžnou omítkovou fasádu.

Dům cubespace lze vytápět klasicky (elektřinou, plynem) stejně jako alternativními zdroji: biomasa, tepelná čerpadla, solární panely. Klient si může zvolit jakékoli přímotopy, podlahové vytápění apod.

Z montážní haly přímo na pozemek

Kromě zmiňované cenové dostupnosti je velkou předností tohoto systému rychlost stavby. Celý dům se totiž vyrábí v hale, jde tedy o suchý proces. Výrobci nejsou závislí na počasí, lze pracovat celoročně. Do jednotlivých modulů se montuje nejen elektřina, rozvody vody, topení, ale pokládá se i dlažba, podlahy, osvětlení, sanita atd.

.: Stavba se na pozemek usazuje pomocí jeřábové techniky.

Dům zkrátka opouští halu tak, jak bude využíván. Na místo, kde bude stát, se převáží kamionem. Zde se modul osadí pomocí jeřábové techniky na připravený základ stavby, který je již zajištěn inženýrskými sítěmi, připravenými na propojení s technickou místností modulu. Veškeré přípojky jsou svedeny pouze do jediného místa, kde jsou napojeny technickou šachtou do modulu a následně do celého domu.

S podsklepením i bez něj

Dům lze usadit na pozemku tradičně s podsklepením na betonovou desku, ale není to nutné. Protože jsou jednotlivé moduly dobře izolovány ze všech stran, je možné stavbu založit i nad zemí. Obejdeme tak problematiku spodní vody, ani nebudeme muset platit za radonový průzkum, který se jinak při stavbě domu vyžaduje.

Co to znamená založit stavbu nad zemí? Projektanti systému cubespace používají inovativní technologii tzv. zemních vrutů. Tato technologie založená na principu zašroubování velkého vrutu do půdy umožní založení stavby s přesností na milimetry. Vruty dodává německá firma a spolehlivě vyhovují nosnosti modulového domu.

Cubespace je ochranná známka, chráněná autorským právem a duševním vlastnictvím společnosti Cubespace.

7 kroků montáže (modelová ukázka)
1. Základní modul se usadí na připravený podklad s vruty
2. K němu se umísťují další moduly
3. Bytová jednotka o třech modulech
4. Bytová jednotka o třech modulech
5. Bytová jednotka o čtyřech modulech
6. Do patra lze umístit další moduly
7. Dvoupatrový modulový dům

1 fáze:

od studie po vydání stavebního povolení u menšího projektu (do 150 m2) trvá 3 měsíce.

  • konzultace
  • studie hmotová (model)
  • projekt pro stavební povolení

2 fáze

1 měsíc montáže v hale, 1 den až týden práce na pozemku

  • kompletní výroba v hale
  • založení stavby a přívod inženýrských sítí na pozemek
  • složení stavby na pozemku a zprovoznění
  • kolaudace

.: Vnitřní pohledové stěny modulu jsou ze sádrokartonu. Šířka jednotlivých modulů je pevně daná – tři metry. Stěny mezi sesazenými moduly však mohou být odstraněny.

Reklama

Související články

Požární hlásič pohlídá život

Od letošního července musí být každá nově postavená bytová jednotka, ať již v rodinném domku nebo v nájemním domě, vybavena tzv. autonomním hlásičem požáru....

Výběr článků

Načítám