Hlavní obsah

Modulární pohovky jako inspirace pro hostitele velkých i malých návštěv

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obývací pokoj s jídelnou jsou srdcem našeho společenského i domácího života. Ti, kdo často a rádi hostí návštěvy, ale nepochybně často bojují s různými potřebami hostů. Pokud chcete i vždy vytvářet osobnější a zároveň i dostatečně velký prostor pro každého, vsaďte na modulární pohovky. Nabízíme inspiraci těmi nejlepšími designovými kousky.

Foto: BoConcept

Modulární pohovky Ottawa od světově proslulého designéra Karima Rashida si vysloužily prestižní ocenění Red Dot Award.

Článek

Zajímavým objektem je pohovka Ottawa od slavného designéra egyptského původu Karima Rashida, oceněná cenou Good Design. Modulární organická pohovka doplňuje stejnojmennou jídelní kolekci složenou z jídelního stolu, židlí a příborníku, oceněnou prestižní cenou Red Dot Design Award.

Jednotlivé části pohovky je možné použít jako solitéry, nebo je naopak zkombinovat, spojit dohromady. Dá se vybírat z deseti různých dílů organických tvarů s různě umístěnými opěrkami či bez, mezi kterými je například i taburet se zabudovaným tácem a USB nabíječkou.

Ocenění Good Design Award je určeno pro mimořádně designově i funkčně kvalitní kousky a je udíleno institucemi Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design a Evropským centrem pro architekturu.

Cena Red Dot Award neboli Červený puntík má upozorňovat na inovativní design a dobrou kvalitu produktu. Cena je každoročně vyhlašována v německém Essenu, uděluje ji centrum Nordrhein Westfalen a porota ve složení čtyřiceti expertů v čele s odborníkem na design, profesorem Dr. Peterem Zecem.

Pohovka Uptown má Red Dot i ocenění Good Design 

Nevšedním kouskem je rovněž pohovka Uptown od italského designéra Francesca Roty, která získala hned dvě prestižní ceny určené pro kvalitní designové kousky. I tato pohovka nabízí mnoho možností uspořádání. Série se skládá z levého a pravého, lineárního nebo tvarovaného průřezového prvku, křídla a pufu. Zajímavostí jsou odnímatelné čalouněné kryty.

Foto: Archiv Red Dot Award, Paola Lenti Srl

Sofa s názvem Uptown má ocenění Red Dot s podtitulem Nejlepší z nejlepších. Pohovka od Francesca Roty získala i cenu Good Design.

Popularita modulárního nábytku v posledních letech stoupá. Designér Karim Rashid ostatně přiznal, že si modulární nábytek navrhl tak trochu i pro sebe.

„Vycházel jsem z faktu, že většinu nábytku lze přizpůsobit různým prostorovým možnostem a příležitostem," uvedl pro dánskou značku BoConcept.

Designér má často schůzky v hotelových lobby, kde jsou podle něj například křesla vždy umístěna daleko od sebe, navíc s příliš velkými konferenčními stolky, které naproti sobě sedícím hostům překážejí v komunikaci.

„Není možné normálně a příjemně komunikovat s někým, kdo sedí skoro čtyři metry od vás, navíc u těžkého modernistického stolu. Chybí zde pocit intimity," dodal Rashid.

I větší objekty přitom mohou variabilně sloužit. Příkladem je například Crystal Grand Sofa od francouzského designéra Sahara Famouriho. Obrovské rozměry pohovky ji podle poroty činí zvlášť vhodnou pro velké místnosti, jako jsou právě hotely.

Foto: Archiv Red Dot Award, BSFC Paris

Pohovka s názvem Crystal Grand Sofa od Sahara Famouriho si rovněž vysloužila cenu Red Dot.

Za pozornost stojí i kousky určené do pracovního prostředí, které nabídnou soukromí na schůzkách, v případě potřeby pak i přeskupení pohovky tak, aby na sebe naopak všichni sedící dobře viděli.

Foto: Archiv Red Dot Award, Sedus Stoll AG

Modulární pohovkový program s názvem Se:works se pyšní cenou Red Dot.

Do interiérů jsou pak určeny kousky s výraznějším polstrováním, které umožní pohodlnější relaxaci. I v obývacích pokojích se ale i variabilita vyplatí. Řada lidí je zvyklá relaxovat různými způsoby, vleže nebo vsedě, a tomu je možné pohovku přizpůsobit.

Foto: Archiv soutěže Good Design, Keilhaue

Pohovka Meander od Nielse Bendtsona a Giancarla Stefaniho z Kanady se pyšní oceněním Good Design.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám