Hlavní obsah

Moderním interiérům sluší stylové radiátory

Právo, Hana Šmidrkalová

Chystáte se rekonstruovat byt a zvažujete, že by novému interiéru náramně slušel nový, samozřejmě výkonný a přitom i estetický radiátor? Radiátory jsou v téměř všech místnostech, v nichž žijeme - bydlíme či pracujeme, někdy nechybějí ani v předsíních a koupelnách.

Foto: archiv firem Korado a Finex Term Cz, Právo

Otopná stěna do koupelny vyrobená z nerezové ušlechtilé oceli. Zaujme osobitým tvarem, vysokou odolností proti korozi a nárazům, snadno se čistí a splňuje požadavky na čistotu (RONDO Miracle, 12 859 Kč bez DPH, Korado).

Článek

Zajišťují tepelnou pohodu interiéru v době, kdy naše těla životně potřebují vyrovnat výkyvy vnějšího chladu a místnosti. Kvalita vnitřního klimatu, tzv. tepelná pohoda, dokáže zásadně ovlivnit naši fyzickou i duševní kondici.

Jaký, kam a proč?

Volba vhodného typu otopného tělesa je závislá především na způsobu využití vytápěného objektu, jeho tepelných ztrátách a stavebním řešení. Na trhu je obrovská škála produktů - od jednoduše tvarovaných až po moderní, třeba i extravagantní.

.: Novinka z loňského roku. Otopné stěny jsou výkonným i elegantním otopným prvkem interiéru. Jsou určeny všem, kteří se chtějí odlišit (Koratherm Vertical) foto: Právo/archiv Korado

Ve stylovém prostředí, ať už v obytném interiéru nebo v koupelnách, stále častěji nacházejí uplatnění měděné radiátory, které jsou sice na pořízení finančně náročnější, ale mají jasné přednosti: měď je totiž 7x lepší vodič tepla než ocel, odolává korozi a chemikáliím a díky svým vlastnostem je ideálním materiálem pro rozvody tepla i chladu a také pro topná (popřípadě chladicí) tělesa.

Tyto radiátory jsou díky použitým materiálům přímo předurčeny do prostor se zvýšenou vlhkostí a bez problémů odolávají i tak agresivnímu prostředí, jako jsou např. bazény se slanou vodou, myčky aut a nebo prostory, v nichž jsou často používány desinfekce.

.: Do ceny radiátorů Finterm je započítána konsole na zavěšení radiátoru. Tato patinovaná verze má shodnou cenu jako leštěná.foto: Právo/archiv Finex Term Cz

Druhy otopných těles

  • Nejstarším typem otopných těles jsou tzv. článková (litinová nebo z oceli), známá hlavně ze starších rodinných domků. Jsou vhodné pro otopné soustavy s přirozeným oběhem teplonosné látky, avšak tyto typy jsou náročné na velký vodní objem, takže se z trhu již pozvolna ztrácejí.
  • Mezi moderní druhy konvekčních (nedávají teplo do prostoru sáláním, nýbrž konvekcí) otopných těles patří žebříková. Bývají zpracována z oceli. Nejčastěji se používají v koupelnách, především jako sušáky na ručníky. Jsou ale docela dobře uplatnitelná i v předsíních, především designové kousky efektně kombinované se zrcadlem.
  • Panelové (deskové) radiátory vyhovují nárokům individuální i hromadné výstavby, patří u nás k nejšířeji uplatňovaným otopným tělesům. Běžně se u nich jako teplonosná látka používá upravená voda, lze ale použít i olej či nemrznoucí kapaliny. Maximální teplota teplonosné látky však nesmí překročit hranici 110 °C.

Tyto radiátory najdou nejvhodnější umístění pod okenními parapety ve svislé ose okna. Zavěšují se od podlahy v minimální výšce 11 cm.

Nepochybnou výhodou těchto radiátorů je jejich nenáročnost vůči stavebnímu prostoru. Mají vysokou tepelnou účinnost a doba ohřevu teplonosné látky je krátká, tudíž je jejich provoz úsporný.

.: Nejprodávanější otopné těleso, určené pro montáž do otopných soustav ústředního vytápění budov, v nichž je teplonosnou látkou voda nebo vodní roztoky o nejvyšší přípustné provozní teplotě nižší než 110 °C. foto: Právo/archiv firem Korado

Kolem přestupních ploch radiátorů musí být ovšem umožněno volné proudění vzduchu.

K našim nejvýznamnějším výrobcům ocelových otopných těles patří firma Korado, která na letošním jarním stavebním veletrhu v Brně získala ocenění za designová otopná tělesa Koratherm.

Pokud si zatím nemůžete nová otopná tělesa pořídit, doporučujeme zkusit interiér zpříjemnit novou barvou stávajících radiátorů. Rady a tipy na nátěr starých radiátorů najdete zde.

Reklama

Související články

Velké skříně se vejdou i do malých bytů

Spousta z nás touží mít spoustu oblečení a hlavně spoustu úložného prostoru. Co ale dělat, když je náš prostor malý a pořídit si větší byt je nad naše...

Výběr článků

Načítám