Hlavní obsah

Moderní slunečníky vynikají stabilitou, účelností i atraktivním vzhledem

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok se těšíme na léto, až začne svítit sluníčko. Jak ale síla slunečních paprsků přesáhne míru únosnosti, hledáme místečko, kam bychom se před nimi schovali. Nejjednodušší a osvědčenou možností je pořídit si slunečník. Výhodou je nejen široká nabídka slunečníků, ale také jejich přitažlivý vzhled.

Článek

Samozřejmě, že nevybíráme slunečník jen podle toho, jak vypadá. Půjde nám především o účel a kvalitu. Pořádné zastínění zahradního posezení je předpokladem fungující zahrady. A v letních měsících se pro nás zahrada stává rozšířeným obytným prostorem domu. Z toho důvodu se spíš zaměříme na slunečníky se zesílenou konstrukcí. Jejich předností je nejen dobrá stabilita, ale i větší plocha zastínění.

Hlavně kvalitní slunečník

To neznamená, že k příjemnému letnímu relaxování na zahradách a terasách potřebujeme jen profi slunečníky. Vybírat můžeme z mnoha variant, ať už podle způsobu použití, barvy, materiálu, velikosti nebo designu, ale i podle toho, jestli si slunečník pořizujeme na zahradu, na pláž, verandu, či na balkon. I podle všech těchto kritérií máme na výběr širokou škálu zahradních slunečníků, a to jak do malé, tak i velké zahrady.

Volbu slunečníku vždy přizpůsobíme velikosti prostoru, který potřebujeme zastínit.

Slunečníky lze kombinovat také s kvalitním a odolným zahradním nábytkem. Běžně jsou k dostání slunečníky s průměrem od 2,3 m do 4 m s kovovou nebo dřevěnou konstrukcí, s kloubem či výkyvné. Podle tvaru rozlišujeme slunečníky kulaté nebo čtvercové. Čtvercové se více hodí na terasy či verandy.

Ke slunečníkům patří také příslušenství v podobě různých druhů závaží a stojanů. Ať už zvolíme slunečník výkyvný, multifunkční, s lankem nebo kličkou, obdélníkový, kulatý, hliníkový, dřevěný, ocelový, v moderním nebo klasickém provedení, voděodolný či dětský, měl by nás spolehlivě ochránit.

Ochrana před UV zářením

Přirozené UV světlo ze slunečního záření potřebujeme pro tělesnou i duševní rovnováhu. Ovšem vystavovat se slunci bez patřičné UV ochrany může způsobit poškození pokožky. Spolehlivě nás ochrání slunečníky s označením UV Standard 801, které nám mohou být při nákupu důležitým vodítkem.

UV ochrana textilií závisí na použitých materiálech a na výrobních postupech. Stupeň takové ochrany neposoudíme pouhým okem. Potřebné testy dělají nezávislé zkušebny, které kromě ochranného faktoru textilie zkoumají i další parametry, jako jsou např. promočení a pružnost materiálu, odolnost proti oděru nebo způsob ošetřování.

Ochranný faktor je pak označen na štítku výrobku. Má-li slunečník např. UV ochranný faktor UPF 20, pobyt pod takovým slunečníkem lze prodloužit 20x oproti pobytu na přímém slunci, aniž by došlo k poškození pokožky. Protože slunečník neochrání pokožku před odraženým UV zářením, budeme používat i v tomto případě ochranné krémy.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si „vyrobit“ živý plot

Pořízením živého plotu na zahradu se nejen snažíte přirozeně chránit před zvědavými pohledy, ale zároveň tak vytváříte dominantní okrasný prvek. Aby vypadal...

Když se jaro střídá s létem

Po velkých grandiózních květech ohromujících v máji, začíná v červnu naše zahrady zpestřovat celá řada květů, možná méně velkolepých, ale zato déle sloužících...

Jak u zahradního nábytku poznáte kvalitu?

Komerční článek - Kde si nejlépe nabijete baterky? S tváří nastavenou slunečním paprskům a pěkně uvelebení v křesílku nebo lehátku. Není totiž nic lepšího, než...

Výběr článků

Načítám