Hlavní obsah

Moderní přehozy a potahy rychle promění vzhled pokoje

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I ten nejkvalitnější potah na sedací soupravě a křeslech se jednou prodře, nenávratně ušpiní nebo změní barvu. Nemáme-li peníze na nový nábytek, zachrání nás přehozy.

Foto: SLADKÉ SPANÍ

Dekorační přehoz Elise se dvěma polštáři na dvoulůžko. Rozměr: polštář 2 kusy 40x60 cm, přehoz 1 kus 210x230 cm. Cena 3120 Kč.

Článek

Vlastníci staršího nábytku mohou díky přehozům udělat z nouze designovou ctnost prakticky během několika minut.

Foto: BLANCHEPORTE

Přizpůsobivý potah na židle ve tvaru kapsy pro vyšší i nižší opěradla. Opěradlo nesmí překročit výšku 62 cm, šířku 45 cm a sedák šířku 45 cm a hloubku 35 cm. Materiál 100% bavlna. Cena 499 Kč za kus.

Další výhodu přehozů ocení majitelé domácích mazlíčků a rodiče malých dětí. Psi a kočky pouštějí chlupy, děti na sedačky drobí jídlo nebo na potah něco vylijí.

Je z čeho vybírat

Přehozy nejen chrání ložní povlečení před ušpiněním nebo sedačku před opotřebením. Některé z nich se vyrábějí z tak příjemných materiálů (bavlněné pleteniny, samet, plyš) nebo jako prošívané deky, že se do nich během dne můžeme zachumlat při odpočinku.

Foto: CULT DESIGN

Přehoz Harlequin poslouží i jako deka při odpočinku.

Navíc rub a líc mohou mít jinou barvu, takže s oboustranným přehozem uděláme dvojí parádu. Existují také přehozy z pružných materiálů, které se nejčastěji používají na křesla a sedací soupravy. Velmi snadno se na nábytek natahují a jejich nespornou výhodou je, že pevně drží na povrchu.

Foto: BLANCHEPORTE

Pružný potah na pohovku se na nábytek navléká velmi snadno. Cena za rozměr 250x350 cm je 539 Kč.

V prodejnách s povlečením, dekami a dalším bytovým textilem se dají koupit přehozy rozmanitých rozměrů.

  • Pro dětské postelové přehozy je obvyklá míra 170x210 cm.
  • Maximální rozměr pro dvoulůžko se pohybuje kolem 240x260 cm.
  • Za příplatek ve výši několika stokorun lze nechat přehoz ušít přesně na míru, a to také pro podnožníky, opěrky na hlavu a podpěrky pro ruce. V kompletu přehozu na postel jsou běžně přibaleny návleky na polštáře, ale i ty se dají ušít na míru.
Foto: BLANCHEPORTE

Potahy na boky postele ve stylech vázačka a volán v rozích jsou výrazně estetické. (vázačka)

Některé prodejny nabízejí i povlaky na čelo postele a přehozy s tzv. vázačkou nebo volánem, které upravují potah přes rohy postele nebo pohovky.

Foto: BLANCHEPORTE

Potahy na boky postele ve stylech vázačka a volán v rozích jsou výrazně estetické. (volán)

Materiál podle nároků

Při péči o vybraný materiál vždy dodržujeme postupy v symbolech údržby. Na případné poškození vzniklé jejich nerespektováním pak totiž nemusí prodejce při reklamaci brát ohled.

Mezi odolné přehozy patří jemně chlupaté fleesové (100 % polyester) a tkané (např. na dotek příjemné složení 75 % polyester, 15 % vlna, 20 % bavlna). Umělé materiály se dají často prát v pračce na 40 °C. Nesmí se ale sušit v sušičce a nežehlí se. Tkané materiály nejsou ale vhodné do domácnosti se srstnatým zvířetem, chlupy zapadávají mezi vlákna.

Foto: IKEA

Přehoz na postel Eivor je z fleesu, jemného materiálu snadného na údržbu. V rozměru 240x220 cm za 599 Kč.

Plyš s kratším vláknem a hustější vazbou je také praktický, je vhodný i do domácností se čtyřnohým mazlíčkem. Chlupy lze vysát ručním vysavačem nebo hladkou tryskou s výstelkou. V případě krátkosrstých zvířat stačí chlupy omést smetáčkem. Plyš je možné prát na teplotu do 40 °C.

Alpaka patří mezi vysoce kvalitní přehozy z umělé kožešiny. Délka vlasu může být různá, obyčejně kolem 8 cm, nejčastějším složením je 100% polyester. Kožešinu čistíme pouze chemicky, maximálně si dovolíme tepovat povrch kožešiny bohatou pěnou. Nehodí se příliš do domácnosti se srstnatými zvířaty.

Foto: CULT DESIGN

Luxusní prošívaný přehoz na postel Harlequin. Rozměr 195x245 cm za 4930 Kč.

Leskymo, tzv. mokrý vlas, je kvalitní hustá tkanina s delším vlasem a lesklým povrchem. Drobky a chlupy se z něho odstraňují velmi těžko, na druhou stranu vzhledově oživí stroze zařízený interiér a je příjemné na dotek. Čistíme raději suchou cestou, platí to, co pro alpaku.

Bavlněný satén dominuje zejména u ložnicových přehozů. Je-li s příměsí hedvábí, pereme raději do 30 °C.

Posezení třeba i na tygrovi

Barvu, případně vzor přehozu vybíráme především podle stylu našeho interiéru, včetně typu sedačky, křesel a postele.

Foto: BLANCHEPORTE

Přehoz přes křeslo z polyesteru s efektem ovčí vlny má praktické kapsy po stranách opěrek, zakončeno lemem. Materiál polyester. Model bez opěrek, rozměry150x200 cm za 499 Kč.

Při výběru barvy a typu vzoru bereme ohled na výmalbu stěn a vzory tapet, aby s přehozy ladily a nepřetloukaly se. Platí pravidlo: buď budou výrazné vzory na tapetách a stěnách, nebo na přehozech.

Přehozy mohou být obšité lemovkou ve tvaru vlnek nebo třásněmi. Oblé linie se hodí do romanticky zařízeného interiéru, třásně do moderně zařízené místnosti.

Foto: KIKA

Přehozy Lilly s plastickým vzorem jsou obšité třásněmi. Rozměr 130x170 cm, složení 100% acryl. Cena 899 Kč.

Plastické vzory, dlouhý vlas přehozu, alpaka a ve vzorech zvířecí motivy (srst zebry, tygra, geparda) se hodí do interiéru zařízeného střízlivěji. V opačném případě by místnost působila příliš přeplněně.

Foto: KIKA

Některé silnější deky můžeme použít jako přehozy přes zahradní křesla. Deka Hedna o rozměrech 125x150 cm, materiál 70% vlna. Cena 1490 Kč.

Moderní jsou africké primitivní vzory, geometrické útvary a pruhy. Do romantických a rustikálně laděných interiérů se hodí motivy květin, drobné orientální nebo lidové motivy.

Foto: TOP DOMÁCÍ POTŘEBY CZ

Přehoz přes postel ve vínové barvě s orientálním vzorem. Složení 55 % bavlna a 45 % polyester. V rozměru 40x220 cm za 779 Kč.

Nebývá to pravidlem, ale s postelovým přehozem by měly ladit i návleky na polštáře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám